2015 m. vasario 13 d.    
Nr. 6
(2126)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Laimėjo noras kuo daugiau sužinoti

Klausimus pateikia istorikas
ir pedagogas Juozas Brazauskas

Bibliotekos komanda

PANEVĖŽYS. Lietuvos istorijos žinovai ir skaitytojai susirinko Viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34) į protų mūšį „20 Lietuvos istorijos klausimų“. Taip originaliai pagerbtos istoriografinių veikalų „Darbai senųjų lietuvių ir žemaičių“, „Istorija žemaitiška“, „Būdas senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių“, „Pasakojimas apie veikalus lietuvių tautos senovėje“ autoriaus Simono Daukanto 150-osios mirties metinės. Į renginį pakvietė nusipelnęs pedagogas, istorikas, Panevėžio miesto Tarybos narys Juozas Brazauskas. Buvo trys komandos: „Minties“ gimnazijos gimnazistų, bibliotekos skaitytojų ir bibliotekos darbuotojų. Labiausiai turbūt jaudinosi ir savo jėgomis abejojo bibliotekos darbuotojų komanda, bet noras pasitikrinti savo žinias nugalėjo.

Mūšis prasidėjo apšilimu: keliais lengvais klausimėliais, o už teisingus atsakymus iš karto buvo dalijami prizai. Kiti dvidešimt klausimų nebuvo sunkūs, tiesiog užteko žinoti pagrindinius Lietuvos istorijos faktus nuo seniausių laikų iki šiandien. Suskaičiavus teisingus atsakymus paaiškėjo, kad toliau tarpusavyje rungsis bibliotekos skaitytojų ir darbuotojų komandos; jaunimui sekėsi kiek prasčiau. Trečioje dalyje, kurioje mūšio generolas J. Brazauskas pateikė jau gana sunkių ir suktų klausimų, bibliotekos skaitytojų vyrų komanda negailestingai sutriuškino darbuotojas.

Mūšis baigėsi, nugalėtojai buvo žinomi, o skirstytis dar nesinorėjo, tad toliau vyko improvizuota viktorina, jau nebeskaičiuojant balų, pagal J. Brazausko knygelę „100 klausimų ir atsakymų apie Lietuvos istoriją“. Nugalėtojų komandai įteikti bibliotekos direktorės prizai, visos komandos apdovanotos miesto savivaldybės įsteigtais prizais ir istoriko J. Brazausko knygomis, neliko nuskriausta jaunimo komanda ir net žiūrovai. Iš tiesų laimėjo visi dalyvavusieji, nes jie sužinojo kažką naujo. Juk svarbiausia buvo ne siekis nugalėti, o noras kuo daugiau sužinoti.

Sandra Voveriūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija