2015 m. vasario 20 d.    
Nr. 7
(2127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Laisvas ir kuriantis žmogus – stiprybės šaltinis

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Lietuvos nacionalines kultūros
ir meno premijų laureatais

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė sekmadienį, Vasario 16-osios išvakarėse, įteikė Nacionalines kultūros ir meno premijas šešiems šalies menininkams. „Laisvas ir kuriantis žmogus įkvepia visą tautą ir suteikia jai dvasinės stiprybės. Nacionalinės premijos laureatai savo darbais įrodo, jog kultūra – mūsų galimybė suprasti, kas esame ir kodėl gyvename. Tai – beribė galia, atverianti mūsų tautos savitumą, tūkstantmetę jos istoriją ir nenutrūkstančią jos kelionę pirmyn“, – sakė Prezidentė. Pasak šalies vadovės, Lietuva išliko, nes buvo kuriama per amžius. Ji atlaikė okupacijas, trėmimus, bandymą nutildyti, nes visada turėjo, į ką atsiremti. Jai niekada netrūko drąsių ir nevaržomų kūrėjų, vienijančių ir rodančių kryptį, atstatančių tai, ką griauna laikas, primenančių, ko pamiršti neturime teisės.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos šiemet įteiktos aktoriui Regimantui Adomaičiui už ilgametį indėlį į Lietuvos kultūrą ir meną, už legendinius vaidmenis teatre ir kine bei aktorei Nelei Savičenko už iškilius moterų vaidmenis ir ištikimybę teatro menui. Nacionalinė premija skirta ir dviem literatams – rašytojui ir literatūros kritikui Valentinui Sventickui už aktyvų šiuolaikinio literatūros proceso formavimą bei kritinį vertinimą ir rašytojui Grigorijui Kanovičiui už humanistinių vertybių sklaidą literatūroje, už istorinės atminties jautrumą. Architektas Rolandas Palekas apdovanotas už miesto ir gamtos darną architektūroje, fotomenininkas Algirdas Šeškus – už originalią šiuolaikinės fotografijos socialumo ir estetikos jungtį.

Pasak Prezidentės, Nacionalinė premija yra vienas reikšmingiausių kuriančio žmogaus įvertinimų. Tai – neabejotinas ženklas, kad šie menininkai yra ypatingos kultūros asmenybės, be kurių neįsivaizduojame šiandieninės Lietuvos. Įteikdama Nacionalines premijas, Prezidentė palinkėjo laureatams niekada nelikti nuošalyje ir šią premiją įvertinti ne tik kaip pagarbos, dėkingumo, bet ir kaip atsakomybės ženklą būti pavyzdžiu kitiems, toliau garsinti Lietuvos vardą ir stiprinti jos laisvę.

Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija