2015 m. kovo 6 d.    
Nr. 9
(2129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Žagarė – „Lietuvos kultūros sostinė“

ŽAGARĖ. Sausio 24-ąją, 2015-ųjų Lietuvos kultūros sostine paskelbtame Joniškio rajono Žagarės miestelyje vyko Lietuvos kultūros sostinės pradžios renginys. Po atidarymo renginio, vykusio prie Žagarės dvaro rūmų, Žagarę oficialiai galima vadinti 2015 metų Lietuvos kultūros sostine. Lietuvos kultūros sostinės titulą ir šį vardą simbolizuojantį gintarinį medį dar praeitų metų gruodį Žagarė perėmė iš Panevėžio. Sausio 24-osios vakarą, spaudžiant šaltukui, į Žagarę sugužėjo minia žmonių, kurie stebėjo siunčiamus sveikinimus ir linkėjimus šių metų Lietuvos kultūros sostinei Žagarei. Kartu su Lietuvos kultūros sostinės atidarymu simboliškai atidaryti ir restauruoti naujam gyvenimui atgimę Žagarės dvaro rūmai.

Į susirinkusius kreipėsi kultūros viceministrė Agneta Lobačevskytė, Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis, Tarybos narys, Žagarės regioninio parko direktorius Mindaugas Balčiūnas, kraštietis Rolandas Dovydaitis. Rajono meras G. Čepulis kalbėjo, kad didžiulė garbė ir įvertinimas, jog toks svarbus titulas yra suteiktas Joniškio rajono Žagarės miestui, nes jis tikrai šito vertas. Meras palinkėjo: „Tegul visi kultūriniai keliai šiemet veda į Žagarę!“

Šiemet Žagarės mieste laukiama daugybės svečių, nes tik čia vyks didžiuliai renginiai, koncertai, parodos, projektai. Didelėje „Žagarės – Lietuvos kultūros sostinės“ – programoje svarbiausi yra tradicinis „Vyšnių“ festivalis, Tarptautinis meno festivalis „Žagarė fringe festival“, Respublikinės medžioklės trofėjų parodos atidarymas grafui Naryškinui priklausiusioje medžioklės rezidencijoje. Vasarą vyks ir Žydų kultūros dienos Žagarėje, išsaugojusioje nemažai žydų architektūros paveldo. Žiūrovų ir klausytojų lauks senųjų tradicijų ir sunkiosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“, Respublikinis lėlių teatrų festivalis „Žagarės vyšniuko gimtadienis“, Joniškio kultūros centras į Žagarę perkels respublikinę Adomo Varno tautodailės darbų parodą, šokių festivalį „Terpsichorės keliais“, jaunųjų kinomanų kūrybinę stovyklą. Dar vienas svarbus renginys – 28 Europos šalių kaimiškųjų bendruomenių chartijos narių susitikimas Žagarėje. Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka į Žagarę planuoja perkelti „Poezijos pavasarį“. Vyks daug kitų renginių, vertų nukeliauti į patį šiauriausią Lietuvos miestą, garsėjantį ypatingomis šiaurės Lietuvos lėlėmis ir didžiausiu skaičiumi kaliausių, sergstinčių Žagarės vyšnių sodus.

Atidarymo renginyje prie scenos susirinkusiems žiūrovams buvo transliuojamas tiesoginis vaizdas iš dvaro, kur dainavo choras „Brevis”. Scenoje pasirodė „Tele-Bim-Bam“ su Neringa Čereškevičiene bei jos dukra Kotryna ir grupė „Pelenai“ su Česlovu Gabaliu. Renginį vedė Joniškio Garbės pilietis Juozas Šalkauskas. Žiūrovus džiugino fejerverkai.

Projektas „Lietuvos kultūros sostinė“ pradėtas 2008 metais kaip programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ dalis. Pirmieji Lietuvos kultūros sostine tapo Zarasai, 2009 metais – Plungė. 2010 metais kultūros sostinių idėją perėmė Kultūros ministerija. Šio projekto tikslas – skatinti Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų kultūrinį aktyvumą, plėtoti kultūrą ir meną regionuose, mažinti mažesnių miestų ir miestelių kultūrinio gyvenimo atotrūkį. Kultūrinės veiklos turi prisidėti prie miesto ar miestelio tapatybės ir įvaizdžio kūrimo, telkti bendruomenę, daryti poveikį bendruomenės kultūrinei aplinkai, plėtoti vietos kultūros tradicijas, suteikti erdvę inovacijoms, įtraukti į kultūrinę veiklą įvairias gyventojų grupes.

Taisyklės nustato, kad Lietuvos kultūros sostinė – konkurso būdu išrinktas geriausias kultūros ir meno projektas, įgyvendinamas bet kuriame Lietuvos mieste ar miestelyje, išskyrus Vilnių. Konkursas organizuojamas kas treji metai, laimėtojų eiliškumas nustatomas trejiems metams. 2010–2012 metais laimėjęs projektas gaudavo po 100 tūkst. Lt iš valstybės biudžeto (dar tiek arba daugiau sudaro savivaldybės biudžeto ir rėmėjų lėšos). Nuo 2013 metų skiriama 200 tūkst. Lt atsižvelgiant į tai, kad projektas didelis, veiklos vykdomos visus metus. Dabar ši suma sudaro 57 tūkst. 924 eurus. 2010 metais Lietuvos kultūros sostinė buvo Ramygala (Panevėžio r.), 2011 metais – Šilutė, 2012 metais – Anykščiai, 2013 metais – Palanga, 2014 metais – Panevėžys, 2015 metais – Žagarė, 2016 metais Lietuvos kultūros sostinė bus Telšiai. Šiais metais Kultūros ministerija skelbs konkursą 2017–2019 metų kultūros sostinėms.

Beje, sausio 22 dieną Kultūros ministerijos Baltojoje salėje surengta spaudos konferencija „Žagarė – Lietuvos kultūros sostinė 2015“. Joje kalbėjusi Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė sakė, kad „pirmą kartą Lietuvos kultūros sostinės projektą įgyvendins ne kultūros įstaiga, o regioninis parkas, kuris saugo ne tik gražų kraštovaizdį, bet ir visą kultūros ir istorijos paveldą“. Žagarės regioninio parko direktoriaus Mindaugo Balčiūno teigimu, rengdama Lietuvos kultūros sostinės projektą, Kultūros ministerija suteikia galimybę gana atokioms šalies vietovėms gauti daugiau dėmesio tiek iš žiniasklaidos, tiek iš visos Lietuvos gyventojų. „Ryžomės teikti paraišką konkursui, nes Lietuvoje tikrai skaudi aktualija yra miestelių, tokių kaip Žagarė, nykimas. Esame Žagarės patriotai ir norime į ją atkreipti dėmesį, nes kultūrinis gyvenimas čia aktyvus. Norime sugriauti mitą, kad saugomos teritorijos yra savotiški uždari rezervatai, kur nieko negalima daryti, kurti, pristatyti visuomenei“, – sakė Žagarės regioninio parko direktorius.

Joniškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija