2015 m. kovo 6 d.    
Nr. 9
(2129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Papuošė medikų darbą globojančio Šv. Luko skulptūra

Šv. Luko skulptūrą pašventino Vilkijos
klebonas kun. Virgilijus Dudonis

Akmeninė Šv. Luko skulptūra (autorius –
skulptorius prof. Gintaris Juozas
Česiūnas) Vilkijos PSPC kiemelyje
liudys pagarbą daugelio kartų medikų
darbui. Iš kairės: gyd. Adolfas
Augustinavičius, prof. Jurgis Brėdikis
ir skulptūros autorius prof. Gintaris
Juozas Česiūnas
J. Jaro ir D. Andrijauskaitės nuotraukos

VILKIJA. Šv. Luko, evangelisto ir gydytojų globėjo (I a.), akmeninė skulptūra papuošė Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) aplinką. Šio meno kūrinio autorius – skulptorius profesorius Gintaris Juozas Česiūnas, techninį darbą padėjo atlikti Augustinas Baronas ir skulptorius Pijus Česiūnas. Visus darbus finansavo Adolfo ir Dangerutės Augustinavičių šeima, kurioje – net septyni gydytojai.

„Šv.Luko akmeninė skulptūra – pagarbos gydytojams, kolegoms, bendražygiams, mokytojams, visiems medikams bei jų kilniam darbui ženklas. Norėčiau, kad paminklas būtų kaip padėka gydytojams bei visiems, kurie rūpinasi žmogaus sveikata, orumu ir gyvybe, kad įvairių kartų medikus ji įkvėptų išsaugoti pasiryžimą, meilę darbui, stiprintų viltį, drąsą, atjautą ir ištvermę“, – sakė Lietuvos nusipelnęs gydytojas Adolfas Augustinavičius, 45 metus vadovavęs Vilkijos gydymo įstaigai.

Renginyje dalyvavo grupė Kauno rajono savivaldybės tarybos narių, savivaldybės gydytojas Romualdas Žekas, akademikas Jurgis Brėdikis, skulptūros autorius profesorius Gintaris Juozas Česiūnas, Vilkijos seniūnijos, verslo įmonių ir švietimo įstaigų vadovai, Vilkijos PSPC ir miestelio bendruomenė. Vasario 21 dieną Vilkijos parapijos bažnyčioje aukotos šv. Mišios už Vilkijos PSPC dirbusius ir dirbančius medikus, už išėjusiųjų atminimą.

Lietuvos kardiochirurgas, diplomatas, visuomenės bei politinis veikėjas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras, buvęs sveikatos apsaugos ministras akademikas J. Brėdikis skulptūros atsiradimą pavadino istoriniu įvykiu. Vargu, ar yra daugiau tokių miestų Lietuvoje, ir kiek miestų ar miestelių pasaulyje, kuriuose rastume panašių tikėjimo ir gydymo vienovės ženklų. Žmogaus fizinio ir dvasinio prado ryšių pažinimas, supratimas ir jų veikimas yra vienas iš ateities medicinos uždavinių.

Daiva Červokienė

Kauno rajonas
J. Jaro ir D. Andrijauskaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija