Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. kovo 6 d., Nr. 5 (224)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Bendruomenėse

Parapijoje – dar vienas vienuolis

Pumpėnų klebonas kun. Domingas
Avelaneda IVE su naujuoju pagalbininku
kunigu Augustu iš Argentinos

Pumpėnai. Vasario 22 dieną čia buvo graži šventė, tą sekmadienį Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia buvo pilna, kaip per atlaidus – bendruomenė sveikino savo kleboną. Kun. Domingas Avelaneda Kabanilas (Domingo Avellaneda Cabanillas) IVE pradėjo dvyliktuosius tarnystės metus šiame krašte, be to, šventiškai sutiktas naujas kunigas, taip pat Įsikūnijusio žodžio kongregacijos vienuolis Augustas iš Argentinos.

Jei prisimintume nešiltą 2004 metų žiemą, o ypač nešiltą, atskridusiems iš saulėtosios Argentinos, reiktų kalbėti apie tuščią ir apleistą vienuolyno pastatą šalia bažnyčios, ledą prie durų ir kitus dalykus. Tada į Pumpėnus atvyko du kunigai Markas Mikalonis (Marco Mikalonis) ir Domingas Avelaneda. Kunigas Markas buvo kilęs iš lietuvių, kažkada apsigyvenusių Argentinoje. Jam gal ir lengviau sekėsi perkąsti lietuvių kalbos subtilybes, nes ja buvo kalbama senelių šeimoje. Abu kunigai uoliai mokėsi lietuvių kalbos, nes anglų kalba, kurią jie mokėjo, retai su kuo Pumpėnuose susikalbėsi.

Kleboną Domingą gerbia ir myli tiek pagyvenę, tiek jauni – jis su visais randa bendrą kalbą. Gali jį mokykloje sutikti, pamatyti su jaunimu žaidžiantį futbolą, vienuolyne su jaunimu užsiimantį, ar tiesiog, aplinką gražinantį.

Pristatydamas ką tik atvykusį kunigą ir vienuolį Augustą, kunigas Domingas šiltai apie jį kalbėjo – juk jie yra kilę iš tos pačios vietovės ir gyvenę vienas šalia kito. Naujam kunigui nereikės daugybės susipažinimo pamokų, kiek reikėjo pirmiesiems. Jis greičiau galės įsijungti į bendruomenės gyvenimą. O kad priėmė nuoširdžiai, rodo visų bendravimas po šv. Mišių. Kunigui Augustui buvo į teikta įdomi dovana – kaimiškas sūris, puoštas sviestiniais avinėliais. Ši graži sviestinė puošmena dabar labai retai sutinkama. Ačiū, toms išmoningoms darbštuolėms, kurios gali nustebinti ne tik svečią, bet ir kaimyną. Kunigams linkime kuo daugiau saulės, prie kurios jie pripratę ir kurios ilgisi, o svarbiausia – nuoširdaus žmonių dėmesio.

Ona Striškienė

Pasvalio rajonas
Algimanto Stalilionio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija