2015 m. kovo 13 d.    
Nr. 10
(2130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Dėl griūvančios Lapių bažnyčios tvoros tikimasi Vyriausybės paramos

Vasario 27-ąją, penktadienį, Kauno rajone, Lapėse, sugriuvo ir nuo šlaito pradėjo slinkti Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios tvora. Įvykio vietoje apsilankęs Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis ramina, kad rimtos grėsmės bažnyčiai šiuo metu nėra, tačiau nesiėmus skubių priemonių, situacija gali tapti pavojinga. „Laukiame ekspertų išvadų, matysime, kokių priemonių imtis pirmiausiai, kaip sutvarkyti avarijos vietą. Objektas priklauso bažnyčiai, tačiau Savivaldybė neliks nuošalyje, kreipsis pagalbos ir į Vyriausybę“, – kalbėjo direktorius.

Po ekspertų išvadų bus priimtas sprendimas, ar šią avariją skelbti ekstremalia situacija. Statinio projekto prižiūrėtojas Vytautas Kantauskas siūlo skubiai parengti sienos-tvoros restauravimo, remonto ir avarijos grėsmės pašalinimo projekto patikslinimą.

Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Černiauskienė sakė, kad paaiškėjus, jog bažnyčios tvorai kyla grėsmė, pernai Kauno rajono savivaldybė iš Bažnyčių finansavimo programos skyrė 50 tūkst. Lt inžineriniams, geologiniams, hidrologiniams tyrimams ir drenažo projektui finansuoti. Šios programos lėšos dalijamos Kauno ir Vilkaviškio vyskupijoms. Visa Kauno arkivyskupijai skirta suma atiteko šiai vienai bažnyčiai. Vėliau Kultūros paveldo departamentas skyrė apie 47 tūkst. eurų nuotekų sistemai sutvarkyti, tačiau darbų konkursas dar neįvyko.

Kultūros paveldo departamento atstovė Bronislava Raupėnienė sako, kad 2014 metais buvo parengtas techninis projektas ir jau šiemet buvo planuota pradėti darbus, tačiau niekas nesitikėjo, kad tvora pradės griūti. Ji įsitikinusi, kad prie tvoros sutvarkymo turėtų prisidėti lėšomis ir Vyskupija, kadangi departamentas tam lėšų numatęs neturi.

Bažnyčios klebonas kun. Robertas Skrinskas baiminasi, kad tvora ir toliau gali griūti, nes iš kitų pusių statinio būklė ne ką geresnė. Klebonas buvo parengęs kapitalinį rekonstrukcijos projektą, tačiau tokiems darbams reikėtų daugiau kaip 300 tūkst. eurų.

Tvoroje įspausta jos statybos data yra 1936-ieji. Manoma, kad pirmosios tvoros atramos galėjo būti išmūrytos XIX amžiaus pabaigoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija