2015 m. kovo 13 d.    
Nr. 10
(2130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Gimtosios kalbos dienos proga apdovanoti gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkurso laimėtojai

Vasario 21-ąją Jungtinės Tautos 1999 metais paskelbė Tarptautine gimtosios kalbos diena. Šia proga Valstybinė kalbos inspekcija jau septintus metus surengė gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkursą ir vasario 20 dieną Kultūros ministerijoje apdovanojo nugalėtojus. Konkurso tikslas – skatinti verslininkus steigiamoms įmonėms suteikti gražius, taisyklingus, įdomius vardus. Iš daugiau kaip 13 tūkstančių juridinių asmenų pavadinimų, įregistruotų 2014 metais, išrinkti šie: „Basa pieva“, „Dailu“, „Margi dygsniai“, „Pipirai meduje“, „Rūko karoliai“ ir „Šalčio meistras“ iš Vilniaus, „Dūzgynė“ ir „Pupa supa“ iš Kauno, „Grybų lietus“ iš Panevėžio, „Saulės sauja“ iš Kauno rajono, „Išjunk tamsą“ iš Kaišiadorių rajono.

Lietuvos Respublikos kultūros viceministrės Patricijos Poderytės teigimu, gimtosios kalbos reikšmės, prasmės, reikalingumo, grožio įrodinėti nereikia. „Gerai suprantame, kad kultūra yra mūsų tautos pagrindas, o gimtasis žodis, kalba yra kultūros pagrindas. Tačiau šiandien susiduriame ir su daugeliu nelabai gerų aspektų, apsiperkame nelietuviškus pavadinimus turinčiuose prekybos centruose, aplink girdime daugybę nelietuviškų žodžių, bet turime pradėti kiekvienas nuo savęs, savo pavyzdžiu rodyti, kiek svarbi mums gimtoji kalba“, – sakė kultūros viceministrė P. Poderytė. Pasak jos, gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkursas yra labai prasmingas, nes verslininkai atsakingai renkasi lietuvišką žodį ir savo įmonės pavadinimą, ir tai yra jų laisvas, sąmoningas pasirinkimas, lietuviško žodžio įtakos supratimas.

Konkurso nugalėtojus sveikino VLKK pirmininko pavaduotoja Jūratė Palionytė, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto Rinkodaros katedros vedėjas prof. dr. Sigitas Urbonavičius, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas, Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė.

Gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkursą laimėjusių įmonių veiklos pobūdis labai įvairus: renginių organizavimas, elektros, oro kondicionavimo sistemų įrengimo darbai, siuvinėjimo paslaugos, prekyba apsaugos nuo lietaus priemonėmis, dailės reikmenimis, lauko baldais, kosmetikos gamyba, konditerija. Renkant atsisakyta klubų, fondų, asociacijų, viešųjų įstaigų ir netaisyklingų, dirbtinių, sudarytų su skaičiais, vietovardžiais ar vardais pavadinimų.

Gražiausią pavadinimą renka ir naujienų portalo www.delfi.lt skaitytojai. Šiemet daugiausia jų balsavo už įmonės „Dūzgynė“ pavadinimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija