2015 m. kovo 13 d.    
Nr. 10
(2130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Popiežius remia kooperatyvų sąjūdį

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas džiugiai
pasitinkamas Italijos kooperatyvų
konfederacijos narių susitikime
„L'Osservatore Romano“

Alternatyva pragaištingam oligarchizmui

Popiežius Pranciškus nuolat pabrėžia, kad dabar krikščioniškajame pasaulyje išgyvenamas atsakingas Gavėnios laikotarpis turi skatinti ne tik didesnį dvasinį susikaupimą ir atgailą, bet ir labdaringą veiklą ir socialinio gyvenimo problemų apmąstymą. Kovo 2 dieną Vatikane susitikęs su tūkstančiais Italijos kooperatyvų federacijos (Confcooperotive) atstovų jis aptarė krikščioniškų vertybių įtvirtinimo svarbą ekonomikos, verslo, finansų srityse. Pažymėtina, kad Šventojo Tėvo skatinamas kooperatyvų, kaip savitarpio pagalbos ekonominių susivienijimų, į kuriuos jungiasi smulkieji ir vidutiniai gamintojai, žemdirbiai, darbininkai, verslininkai ir tarnautojai, sąjūdis, yra tinkama atsvara dabar išsiplėtojusiai stambaus monopolistinio kapitalo ekonomikai, kuri žudo, neigdama socialinį teisingumą, rūpinimąsi vargšais ir atsakinga kūrinijos globa. Kadangi šios globalizuotos ir dehumanizuotos, etinių principų nebepripažįstančios sistemos, kurioje keliaklupsčiaujama prieš turtinguosius, bet neišgirstamas nuskurdusių ir kenčiančių balsas, centre atsiduria nebe žmogus, o pinigas, kuris tampa stabu, asmenis nuvertindamas iki įrankių, kuriuos susidėvėjusius galima būtų tiesiog išmesti.


Žvelgiame į Iškeltąjį

Kun. Vytenis Vaškelis

Šio sekmadienio Evangelijoje Jėzus savo būsimą „išaukštinimą“ ant kryžiaus lygina su metaliniu žalčiu, kurį aukštyn iškėlė Mozė. Anuomet išrinktoji žydų tauta, keliaujanti per dykumą, Dievui leidus, už skaudžias Jam padarytas neištikimybes buvo išmėginama nuodingų žalčių įgėlimu. Kai izraelitai pradėjo atgailauti, Mozė, Viešpačiui nurodžius, pagamino varinį žaltį, jį iškėlė ant stulpo, ir kas tik, įgeltas nuodingo žalčio, pakeldavo akis aukštyn ir pažvelgdavo į varinį žaltį, išvengdavo mirties, nes Dievas kiekvienam suteikdavo išgelbėjimą.

Kaip kadaise žydai, žiūrėdami į varinį žaltį galėjo suvokti, kad tas žaltys yra Edeno sodo žalčio – nuodėmingiausiojo šėtono – prototipas, suvedžiojęs pirmuosius tėvus, ir kad jis simbolizuoja jų padarytas nuodėmes, taip dabar iškeltas ant kryžiaus Jėzus Kristus yra Esantysis (plg. Jn 8, 28), visur viešpataujantis Visagalis, naikinantis mūsų nuodėmes, kurios yra mūsų tikrosios būties žudytojos.


Esame pašaukti laisvei

Kun. Nerijus PIPIRAS

Prisimenu, stebėjau vieną žmogų. Jis visiems, išeinantiems iš bažnyčios, šypsojosi ir stengėsi apkabinti. Nesakė nė žodžio. Gal ir negalėtų ištarti. Tai – kitoks žmogus, nesuprastas, bet daug pasakantis. Stebėjau ir tuos, kurie praeina pro šalį. Atkreipiau dėmesį į vieną gal tendencingą detalę, o gal – jau ir diagnozę. Buvo tokių žmonių, kurie vengė šio besišypsančio žmogaus žvilgsnio. Atrodė, kad pamiršome, ką reiškia ir kiek daug duoda paprasta šypsena. Atrodytų, bėgame nuo jos tarsi nuo raupsų, jau nekalbant apie apkabinimą.

Klausiau nebyliai pats savęs, ar šiandieniam žmogui lengviau apkabinti ar atstumti? O tas žmogus tiesiog šypsojosi, nepaisydamas aplinkinių reakcijos ar baimės. Taip, tą žmogų nedaug kas laiko normaliu ir naudingu visuomenei, tačiau man asmeniškai jis daug ką pasakė. Tiesiog prisiminiau kryžių. Dievas juk čia ištiesia rankas, apkabindamas visą pasaulį. Jo lūpos ištaria tik vieną žodį: „Atlikta“. Visi apkabinti. Tačiau kai kam tai atrodys lyg nesusipratimas arba kvailystė. Taip tęsis diena iš dienos per visą žmonijos istoriją. Tačiau šis Dievo gestas yra laisvės veidas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija