Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. balandžio 10 d., Nr. 7 (226)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas
2015 metams skyrė laikraščiui „Katalikas“
3000 eurų projektui „Pro Deo et Patria“ vykdyti.
Projekto rubrikos: „Atmintis“, „Atsivėrimai“, „Bendruomenėse“,
„Pažintis“, „Renginiai“, „Vienuolių kūrybos atspindžiai“.


Renginiai

Tylus pasišventimo Dievui liudijimas – palaimos ženklas

Karmelitės Paštuvoje šventė šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejų

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Pedras Lopesas Kvintana
su Paštuvos karmelitėmis

Kovo 28 dieną visame pasaulyje Karmelio šeima šventė Basųjų karmelitų ordino reformatorės, Motinos ir Bažnyčios mokytojos šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejų.

Nuo 1994 metų Lietuvoje atkurtas Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės Basųjų karmeličių vienuolynas kartu su visa Bažnyčia šventė šią iškilmę. Vienuolyne lankėsi Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, kun. Mindaugas Šlaustas (apaštališkosios nunciatūros Lietuvoje sekretorius). Šv. Mišiose kartu su garbiais svečiais, seserimis basosiomis karmelitėmis meldėsi seserys ir broliai pasauliečiai karmelitai. Šv. Mišių pabaigoje vyskupas K. Kėvalas perskaitė Kauno arkivyskupo metropolito Sigito Tamkevičiaus SJ sveikinimą:


Renginiai

Šv. Jėzaus Teresės jubiliejus

Kovo 28-ąją Šiauliuose pradėtas renginių ciklas, skirtas šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejui. Pirmasis renginys šv. Teresės gimimo dieną vyko Šiaulių vyskupijos pastoraciniame centre. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis aukojo šv. Mišias Pastoracinio centro koplyčioje. Jų metu buvo išstatyta šv. Teresės Avilietės relikvija. Pamoksle, kalbėdamas apie šv. Jėzaus Teresę, vyskupas akcentavo keitimosi svarbą. „Šventoji Teresė, – sakė ganytojas, – mokė, kaip svarbu žvilgsnį kreipti ne į pasaulį, o į Dievą, kuris mus be galo myli. Mes turėtume mylėti, bet patys nemokame. Meilė yra tai, kas turėtų keisti mus ir mūsų santykius su Dievu ir su artimu. Tikrasis meilės kelias, kurį nurodo šv. Teresė, – atsigręžimas visa širdimi į Dievą. Šventoji troško, kad pasaulis būtų taikoje ir meilėje. Ji dažnai sušukdavo, kad pasaulis liepsnoja, dega neapykanta, kerštu. „Liepsna turi pasikeisti į meilės, gailestingumo, ištikimybės, šventumo liepsną“, – sakė Šiaulių vyskupas.


Renginiai

Arkivyskupas lankėsi seserų asumpcionisčių bendruomenėje

Vilniaus arkivyskupas Gintaras
Grušas su seserimis asumpcionistėmis
Nuotrauka iš assumpta.lt

Kovo 14 dieną Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas aplankė Marijos Dangun Ėmimo seserų (asumpcionisčių) bendruomenę Vilniuje. Pašvęstojo gyvenimo metais arkivyskupas planuoja lankyti Vilniaus arkivyskupijoje esančias vienuolių bendruomenes, o šis vizitas – pirmasis. Jis sutapo ir su asumpcionisčių generalinės vyresniosios s. Martin Tapsoba ir jos patarėjos s. Carmen Escribano vizitu. Vizitacija prasidėjo šv. Mišiomis seserų bendruomenės koplytėlėje. Paskui arkivyskupas su seserimis kalbėjo apie seserų misiją Vilniaus arkivyskupijoje, jų įsipareigojimą Vilniaus „Versmės“ katalikiškojoje gimnazijoje, Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje. Generalinė vyresnioji ir jos patarėja domėjosi, kuo gyvena šiandien Katalikų Bažnyčia Lietuvoje, kokie iššūkiai tenka bendruomenėms, parapijoms, kokie sielovados prioritetai.


 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija