2015 m. balandžio 24 d.    
Nr. 16
(2136)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Pristatė reprezentacinį leidinį

Sutiktuvių dalyviai
džiaugiasi dovanotu leidiniu
Astos Andrulienės nuotrauka

Pagėgiai. Į du ką tik išleisto leidinio „Pažink Mažąją Lietuvą. Pagėgių kraštas“ pristatymus per vieną savaitę pagėgiškius pakvietė Pagėgių savivaldybės administracija ir Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka. Pažintinis kraštotyrinis fotoalbumas – jau antrasis Pagėgių kraštą, jo savitumą, istoriją, raštiją, ekonomiką, kultūros ir gamtos paveldą, seniūnijas ir jų heraldiką reprezentuojantis leidinys. Pirmasis, pavadintas „Pagėgiai. Šis kraštas kaip muzika...“, išleistas prieš ketverius metus – 2011 metais. Abiejuose leidiniuose informacija pateikiama vaizdu ir žodžiu, tekstai apie Pagėgių kraštą pateikiami ne tik lietuvių, bet ir anglų, rusų bei vokiečių kalbomis.

Bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė, sveikindama svečius su naujo, iškilaus, neabejotinai svarią išliekamąją vertę turinčio leidinio pasirodymu, sakė: „Kaskart pasitikdami naują knygą, lyg prašviesėjame, nušvintame. Juk to jausmo atvertus naują knygą su niekuo negalima palyginti. Jos kvapas, jos pirmieji puslapiai, pirmieji žodžiai, autorių, leidėjų vardai – pirmasis pasimatymas. Šiandien mes Jus pakvietėme į tokį pasimatymą: pakvietėme pasitikti leidinį, reprezentuojantį Pagėgių kraštą. Leidinys, pristaantis, atskleidžiantis mūsų kraštą, galėtų būti prilyginamas Vėliavai, nes tik tokiu leidiniu, tik knyga-albumu kaip vėliava galime akimirksniu, greitai ir išsamiai papasakoti skaitytojui, krašto svečiui ar užsieniečiui apie Žemę, kurioje gyvename“.

Leidinio sudarytojas Sigitas Stonys, pristatydamas knygą, akcentavo, jog šis, antrasis reprezentacinis Pagėgių krašto leidinys buvo kuriamas siekiant tęsti pirmojoje knygoje – „Pagėgiai. Šis kraštas kaip muzika...“ – užfiksuoto ir aprašyto Pagėgių krašto žmonių gyvenimo, darbų ir įvykių seką bei įamžinti naujausius, svarbiausius Pagėgių savivaldybėje įvykusius pokyčius nuo 2011 metų iki šių dienų. Daug dėmesio naujajame leidinyje skirta greitai informacijos apie tam tikrą objektą paieškai: viršutinėse visų knygos puslapių paantraštėse pateikiami Pagėgių savivaldybės seniūnijų pavadinimai ir heraldikos simbolika, o keturių kalbų aprašus žymi atitinkamos šalies vėliavos fragmentas.


Leidinio viršelis atspindi neatskiriamą Mažosios Lietuvos architektūros paveldo reliktą – raudonplyčių akcentą, įrėminantį patį svarbiausią Mažosios Lietuvos istorijoje dokumentą – legendinį Tilžės aktą, kuriuo Mažoji Lietuva buvo prijungta prie Didžiosios Lietuvos.

Kadangi reprezentacinis leidinys „Pažink Mažąją Lietuvą. Pagėgių kraštas“ išleistas Pagėgių savivaldybės administracijai sėkmingai įgyvendinus vietos projektą „Leidinio, skirto Pagėgių krašto pristatymui, leidyba“ (projekto daliniai finansuotojai – Vietos veiklos grupė „Pagėgių kraštas“ ir Pagėgių savivaldybės administracija), jo sutiktuvės Pagėgių Viešojoje bibliotekoje organizuotos net du kartus. Pirmasis pristatymas buvo skirtas projekto dalyvių – Pagėgių savivaldybės administracijos skyrių bei įstaigų vadovų, Pagėgių krašte veikiančių bendruomenių pirmininkų – supažindinimui su idėjos apie naujo Pagėgių krašto reprezentacinio leidinio ir projekto „gimimo“ istorija, projekto vykdymo eiga ir pasiektais rezultatais. Reprezentacinio leidinio „Pažink Mažąją Lietuvą. Pagėgių kraštas“ idėjos autorius – Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis – padėkos raštus ir gėles už svarius darbus puoselėjant bei gausinant Pagėgių krašto kultūros paveldą, įteikė projekto vadovei, Pagėgių savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojai Loretai Razutienei, leidinio sudarytojui, Vietos veiklos grupės „Pagėgių kraštas“ administracijos vadovui Sigitui Stoniui, žurnalistui, poetui, fotomenininkui Eugenijui Skipičiui, kurio daugiau negu 30 fotografijų papuošė naująjį Pagėgių savivaldybę reprezentuojantį leidinį. Kaip šio leidinio sudarytojas Sigitas Stonys teigia, knygą iliustruojanti 161 nuotrauka atrinkta net iš 4000 fotografijų. Į šį fotoalbumą sudėtos įvairių įstaigų bei organizacijų – Pagėgių savivaldybės administracijos, Rambyno regioninio parko direkcijos, Pagėgių krašto turizmo informacijos centro, Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos, Pagėgių savivaldybės kultūros centro, asociacijos „Penktasis regionas“, Valstybės sienos apsaugos tarnybos – fotografijos.

Popietę nuskaidrino ir praturtino melodingas Pagėgių savivaldybės Algimanto Mackaus gimnazijos merginų vokalinio ansamblio, vadovaujamo vyresniosios muzikos mokytojos Virginijos Bubelienės, koncertas.

Antrasis knygos pristatymas organizuotas krašto visuomenei, pagėgiškiams, visiems mylintiems savo kraštą ir knygą. Šiame pristatyme, be knygos sudarytojų, autorių, projekto rengėjų, dalyvavo ir knygos leidėjai. Jiems įteiktas Pagėgių savivaldybės mero padėkos raštas už svarų indėlį į reprezentacinio leidinio „Pažink Mažąją Lietuvą. Pagėgių kraštas“ leidybą. Apdovanotas UAB „V3 studija“ (Kaunas) direktorius Vidmantas Valentas, kuriam šį apdovanojimą parveš renginyje dalyvavęs knygos dizaineris Valentinas Kiauleikis.

Visi dalyvavusieji knygos pristatymuose buvo apdovanoti nauja knyga, o norintieji galėjo gauti knygos sudarytojo, projekto rengėjų, įgyvendintojų, fotografų autografus. Ilgi autografų vakarai užsitęsė iki vėlumos, kantrieji laukė ir džiaugėsi dovana – nauja knyga apie savo kraštą.

Sonata Vitkutė,
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos metodininkė,
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija