2015 m. gegužės 15 d.    
Nr. 19
(2139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Danijoje atnaujintas pokario metais lietuvių pastatytas paminklas

Gegužės 1 dieną Tistedo mieste Danijoje surengta šventė, skirta lietuviško paminklinio ansamblio, 1947 metais sukurto lietuvių karo pabėgėlių, prisiglaudusių tuomet buvusioje karo pabėgėlių stovykloje, atnaujinimui.

Renginį organizavo Lietuvos ambasada Danijoje kartu su Danijos nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (DNSVA) padaliniu Šiaurės Jutlandijoje, kurios teritorijoje yra paminklas, Tistedo muziejumi, Tistedo miesto savivaldybe.

Į šventę susirinko daugiau kaip pusantro šimto dalyvių, tarp jų – ambasadorius Danijoje Vytautas Pinkus, Tistedo merė Lenė Kjeldgard Jensen (Lene Kjeldgaard Jensen) ir DNSVA dalinio vadas pulkininkas Lenartas Kvistas Sorensenas (Lennart Kvist Sørensen), keletas buvusių pabėgėlių bei daugelis jų vaikystės draugų iš Tistedo, miestelio gyventojai.

Pasak renginyje dalyvavusio Lietuvos ambasadoriaus Danijoje V. Pinkaus, kryžių statymas Lietuvoje turi ilgą 400 metų istoriją, dėl to Lietuva dažnai vadinama kryžių šalimi. Ambasadorius paminėjo, jog UNESCO yra pripažinusi lietuvių kryždirbystės svarbą ir unikalumą bei įtraukusi į žmonijos kultūros paveldo objektų sąrašą.

Agentūros patalpose vyko istorinė paroda apie pabėgėlių stovyklą bei paminklinio ansamblio atnaujinimo darbus, buvo demonstruojamos skaidrės su nuotraukomis ir smulkiais paaiškinimais danų kalba apie tai, kaip vyko lietuviško kryžiaus atnaujinimas.

Kryžius atnaujintas jau trečią kartą. Pirmasis buvo pastatytas 1947 metais aktyvių lietuvių pabėgėlių dėka. Atstatytą kryžių pašventino Lietuvos katalikų ir Danijos liuteronų bažnyčių dvasininkai.

Vietovė Dragsbaeklejren 1930 metais Tistedo miesto buvo įsigyta rekreaciniais tikslais. Antrojo Pasaulinio karo metu ja naudojosi vokiečiai kaip hidroplanų baze. Po karo stovykla tapo prieglobsčiu tūkstančiams pabėgėlių, daugiausia iš Baltijos šalių. Iki 1950 metų vienu metu čia gyvendavo iki 1000 pabėgėlių. 1947 metais lietuviai, kurių stovykloje buvo apie 750, sukūrė paminklinį ansamblį „Tėvynei Lietuvai“. Šiuo paminklu jie išreiškė savo padėką Tistedo miestui, priglaudusiam sunkiu pokario laikotarpiu. Vėliau dauguma lietuvių išvyko gyventi į kitas šalis, ypač į JAV ir Australiją. Tik nedaugelis liko gyventi Danijoje.

Paminklą nuolat prižiūri Tistedo miesto savivaldybė ir DNSVA Šiaurės Jutlandijos padalinys. Atskiros paminklinio ansamblio dalys buvo jau keletą kartų atnaujintos.

Pagal URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija