2015 m. gegužės 22 d.    
Nr. 20
(2140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kunigų konferencijoje – apie tarnystę Dievui ir Tėvynei

Gegužės 13 dieną Panevėžio vyskupijos kurijoje vyko kunigų konferencija, kurios pirmojoje dalyje paskaitas apie tarptautinį saugumą ir dabartinę padėtį, Baltijos regiono saugumo situaciją skaitė kapitonas Mantas Žingevičius ir majoras kun. dr. Virginijus Veilentas. Jie informavo, kas vyko Ukrainoje, kaip vyksta informacinis karas, kaip pasipriešinti nedraugiškiems ketinimams. Paskaita buvo paruošta pagal įvairių šaltinių medžiagą.

Kpt. M. Žingevičius pastebėjo, kad Hitleris dėl Krymo kovojo keletą mėnesių, o šiais laikais Krymas buvo užimtas per vieną parą, be šūvių. Kai kurių kaimynų informacinis karas ir propaganda turi tris tikslus: diskredituoti valdžią, pakurstyti dėl vienokių ar kitokių priežasčių kylantį nepasitenkinimą ir pyktį bei pateisinti savo nederamus veiksmus. Dar vienas priedangos tikslas – „pateisinti gyventojų lūkesčius“. Tarytum gyventojai lauktų „karių išgelbėtojų“. Per „Pervyj Baltijskij“ TV kanalą buvo pranešta, kad kai kuriose Baltijos šalyse kitataučių padėtis dar blogesnė nei Ukrainoje. Svarbus nestabilumo elementas – pratybos šalia Lietuvos sienų. Tuomet gali būti žaidžiamas scenarijus, kai technika nuklysta, sugenda, tada reikia remontinės brigados. Situacijos užtikrinimui įvedami papildomi daliniai. Užimant Krymą svarbų vaidmenį suvaidino neidentifikuoti kariniai junginiai, kai kareiviai neturi jokių skiriamųjų ženklų. Ir jie yra nebylūs. Jiems kaip ir negalioja Ženevos konvencija. Karinės jėgos neidentifikavus, neaišku, su kuo kovoti. Tokiu būdu pasiekiamas paralyžiaus efektas. Krymo (ir ne tik) visuomenė buvo įtikinta, kad į valdžią ateina dešinieji ekstremistai... Tokių žmonių akimis, Maidanas – dešinieji ekstremistai. Be to, separatistų kovotojai yra įtikinti, kad kovoja ne su broliais, bet su amerikiečiais ar kitais užsienio priešais...

Kokie galimi scenarijai? Nei iš šio, nei iš to gali atsirasti Latgalos judėjimas, kuris paprašys, kad būtų įvestos svetimos valstybės pajėgos tautinėms mažumoms apginti. Tuomet toje teritorijoje pradės veikti „žalieji žmogeliukai“. Po trijų dienų bus paskelbti nauji rinkimai. Gali būti įkurta Latgalos respublika, kuri pasiskelbs nesanti NATO sudėtyje, todėl jai negalios penktasis savitarpio pagalbos sutarties punktas. Destabilizavimo faktoriaus grėsmė kai kuriuose Lietuvos regionuose irgi yra galima. Ruošiamos naujos veržlios, įžūlios karinės taktikos. Ypač išvystyta propagandinė kampanija. Galima daryti prielaidą, kad tai gali įvykti bet kokioje valstybėje. Tai – reali grėsmė Europos valstybėms.

Kun. dr. Virginijus Veilentas pastebėjo, kad mes esame įpratę gauti informaciją ką daryti, bet grėsmės atveju visi informacijos perdavimo kanalai gali būti užblokuoti. Todėl destabilizavimo atveju dera veikti pagal bendruosius sveiko proto principus. Jei būtų pabėgėlių, jiems privalu suteikti pirmąją pagalbą. Juk beveik kiekvienoje parapijoje veikia „Caritas“. Todėl dera „Caritas“ organizaciją paremti, praplėsti, organizacijos darbuotojai galėtų padėti apgyvendinti pabėgėlius. Kariuomenės kapelionams svarbiausia – žmogus... Nuo grįžusios ramybės situacija pasikeičia iš esmės. Kaip dirbti konfliktų sąlygomis? Kaip pagelbėti laidotuvėse? Vienuose kapelionų kursuose suomis papasakojo apie Žiemos karą. Jis iš tikrųjų buvo nuožmus. Kapelionai bendradarbiavo su parapijų klebonais, nes liuteronų parapijos buvo gerai sutvarkytos. Suomiai surinko savo nukautuosius, su derama pagarba juos palaidojo, dalinosi informacija, pagalba ir duonos kąsniu. Taigi, darome tai, ką galime, Dievui ir Tėvynei.

Kun. Algirdas DAUKNYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija