2015 m. gegužės 22 d.    
Nr. 20
(2140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Pagerbimas Rūdšilio girioje ir Valkų kalvose

Romas BACEVIČIUS

Šv. Mišias už Lietuvos partizanus
Rūdšilio girioje aukojo Panevėžio
vyskupas emeritas Jonas Kauneckas,
koncelebravo kun. Algirdas Dauknys

Jaunųjų šaulių žygis į Valkų kalvas

Dainininkė Aistė Smilgevičiūtė
su jaunaisiais minėjimo dalyviais

Rūdšilio girioje kalba Lekėčių
seniūnas Ričardas Krikštolaitis,
dešinėje – Šakių rajono
meras Juozas Bertašius

Minėjimo vieta Rūdšilio miške
papuošta Julijono Būtėno portretu

Prie Valkų mūšio vietą žyminčio
paminklo apie jį kalba Zenonas
Rakauskas, centre – LPKTB Šakių
skyriaus pirmininkas Arvydas Pyragas

Ilguvos klebonas kun. Vytautas
Sakavičius pašventino kryžių
prie spėjamo Valkų mūšio
dalyvio Broniaus Latvaičio kapo

Praėjusį penktadienį, gegužės 15 dieną, Lekėčiuose (Šakių r.), Rūdšilio girioje, vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginys „Sakalai parskrido“, skirtas 100-osioms partizano ir žurnalisto Julijono Būtėno gimimo metinėms paminėti.

Sugiedojus Lietuvos himną, 10.30 val. šv. Mišias už Lietuvos partizanus aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, koncelebravo kun. Algirdas Dauknys, dalyvavo Lekėčių klebonas kun. Audrius Kurapka. Pamoksle vyskupas džiaugėsi gausiu susirinkusiųjų būriu, šauliais ir laisvės kovotojais, ypač jaunimu, ėjusiu į šią vietą kelis kilometrus pėsčiomis, važiavusiu dviračiais, pasakojo apie J. Būtėno gimtinę (išsamiau apie tai rašėme tekste „Žurnalistas ir laisvės kovotojas“, „XXI amžius“, nr. 12), priminė, kad to krašto vyrai Nepriklausomybės pradžioje, norėdami apsiginti nuo okupantų, buvo įkūrę Joniškėlio Respubliką, todėl ta Tėvynės meilės dvasia auklėtas J. Būtėnas buvo tikras Lietuvos patriotas, nepabūgęs už ją paaukoti gyvybę. Vysk. J. Kauneckas pabrėžė, kad J. Būtėnas galbūt daugiau Lietuvai galėjo nuveikti, jei būtų likęs gyvas – juk jis, baigęs gimnaziją, jau mokėjo kelias užsienio kalbas, „XX amžiaus“ ir kituose laikraščiuose pateikė puikias pasaulio įvykių apžvalgas, net karo metais siųsdavo reportažus iš Berlyno. Jis buvo ateitininkas, laikėsi šūkio „Visa atnaujinti Kristuje“. Kai Tėvynė atsidūrė pavojuje, nepabijojo eiti jos ginti. Vyskupas priminė šias dienas, kai skelbiamas šauktinių sąrašas į Lietuvos kariuomenę, o dalis vaikinų nori išsisukti. Galbūt ne visi įsivaizduoja, kokius okupantų žiaurumus teko patirti lietuvių tautai, todėl spyriojasi, bet jei ir dabar panašiai atsitiktų, turbūt ir šie vaikinai drąsiai eitų ginti savo Tėvynę. Vysk. J. Kauneckas priminė ir kun. Alfonsą Lipniūną, karo metais aktyviai kalbėjusį prieš okupantus nacius. „Ar ne todėl Lietuvoje nepavyko sudaryti SS dalinio?“, – klausė vyskupas. Šv. Mišiose giedojo Lekėčių bažnyčios choras, vadovaujamas Mildos Lepševičiūtės.

Po šv. Mišių dar kalbėjo partizanų ryšininkė poetė Judita Balniūtė-Kubilienė, Lėkėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis, Šakių rajono meras Juozas Bertašius. Aidėjo šaulių salvės. Kelias dainas padainavo Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“. Paskui užkandžiauta, o pasistiprinus minėjimas persikėlė į už kelių kilometrų esančias Valkų kalvas. Ten pėsčiomis žygiavo Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės jaunieji šauliai ir moksleiviai, kiti mokiniai važiavo dviračiais. Šio žygio dalyviai turėjo ištverti gausaus lietaus pliūpsnius.

Prie paminklo Valkų kalvose vyko Valkų mūšio 70-mečio paminėjimas. Apie šį 250 NKVD kariuomenės kareivių ir apie 100 partizanų mūšį pasakojo lekėtiškis šaulys Zenonas Rakauskas. Dar kalbėjo Šakių rajono vicemeras Edgaras Pilypaitis, Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos Šakių skyriaus pirmininkas Arvydas Pyragas, rezistentas Antanas Bajerčius.

Paskui netoli Zygmantiškės kaimo Ilguvos klebonas kun. Vytautas Sakavičius pašventino kryžių prie spėjamo Valkų mūšio dalyvio Broniaus Latvaičio kapo. Prie Valkų mūšio vietą žyminčio paminklo priesaiką davė keli vyresnio amžiaus šauliai.

Pabaigoje renginio dalyviai „Poškynės“ sodyboje vaišinosi kareiviška koše.

Žuvusiųjų partizanų kapai aplankyti ir Staliorių kaime (Lukšių seniūnija).

Šakių rajonas
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija