2015 m. birželio 5 d.    
Nr. 22
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Įspūdinga Sekminių šventė

Virš altoriaus suspindo Jėzaus
gyvenimą ir Sekminių epizodą
liudijantis vitražas, kurio
autorius – Vytautas Švarlys,
klebono irgi apdovanotas
Babriškių Sekminių žvaigžde

Dekanas kun. dr. Robertas Rumšas
šventina Sekminių berželių šakeles

Klebonas kun. Pranciškus Čivilis
Babriškių Sekminių žvaigždę
įteikia maestro Virgilijui Noreikai

Parapijietės prie naujo
akmeninio priestato

BABRIŠKĖS. Gegužės 24-ąją, sekmadienį, visas krikščioniškasis pasaulis šventė Sekmines – šventę, kurios metu garbinama augmenija ir naminiai gyvuliai. Prasmingai, puoselėjant senovės dzūkų tradicijas, kasmet švenčiamos Sekminės ir Varėnos rajone, Babriškėse. Ji vėl sukvietė ne tik buvusius babriškiečius, parapijiečius, bet ir daug tikinčiųjų iš svetur. Šventę dalyvavimu ir giedojimu pagerbė maestro Virgilijus Noreika, kasmet atvykstantis su žmona Loreta, kiti svečiai.

Mažutė, bet jauki, berželiais išpuošta Babriškių Šv. arkangelo Mykolo bažnytėlė negalėjo sutalpinti visų, atvykusių į Sekminių pamaldas. Šv. Mišias aukojo Merkinės dekanas ir klebonas, bažnytinės teisės daktaras kun. Robertas Rumšas. Pamoksle dekanas kalbėjo apie Sekmines, kurios tęsiasi. „Kiekvienais metais Sekminės suteikia Bažnyčiai galimybę sugrįžti į save. Šv. Jonas Krikštytojas, pradėdamas skelbti apie atsivertimą, savo bendraamžiams sakė: „Tarp jūsų yra tas, kurio Jūs nepažįstate“. Jis kalbėjo apie Jėzų. Šiandien mes tą patį galime pakartoti – tarp mūsų yra tas, kurio mes nepažįstame... Jeigu pažvelgsime į Bažnyčios gyvenimą, pamatysime, kiek pačioje Bažnyčioje yra skirtingų ir įvairių charizmų, per kurias ypatingai pasireiškia Šv. Dvasios dovanos, bet kartu jos sukuria vieną ir kompleksišką simfoniją, leisdamos Kristui tęsti jos įsikūnijimo darbą istorijoje. Iš tikrųjų esame nepakartojami fiziniame pasaulyje ir savo charizmomis, ir gebėjimais... Sekminių sekvencijoje giedama apie Dvasią, kuri guodžia, ramina, stiprina tikėjimą, nuvalo tai, kas sutepta, gydo tai, kas sužeista. Prašykime ir mes, kad Šv. Dvasia sustiprintų mūsų tikėjimą, išgydytų mūsų žaizdas, kad mes visuomet gyventume taip, kaip pridera kiekvienam krikščioniui“, – kvietė dekanas kun. dr. R. Rumšas.

Šv. Mišiose ir po jų giedojo maestro Virgilijus Noreika. Visiems buvo išdalintos šventintos beržų šakelės.

Vėliau parapijos klebonas kun. Pranciškus Čivilis tradiciškai padėkojo visiems šios parapijos rėmėjams ir pagalbininkams, pasidžiaugė, kad šiais metais dėkoti yra už ką. Visų geros valios žmonių dėka ir pastangomis graži akmeninė bažnytėlė vietoj senos medinės zakristijos pasipuošė nauju, iš akmenų ręstu priestatu, o virš altoriaus įvairiausiomis spalvomis suspindo Jėzaus gyvenimą ir Sekminių epizodą liudijantis vitražas, kurio autorius – žymus vitražininkas Vytautas Švarlys. Akmeninis priestatas iškilo per nepilnus metus, jam ręsti lauko riedulius aukojo vietiniai ūkininkai. Šia proga klebonas didžiausiems pagalbininkams atsidėkojo įsegdamas simbolinius padėkos ir pagerbimo ženklus.

Kun. P. Čivilio iniciatyva įsteigti apdovanojimai už materialinius ir dvasinius nuopelnus – Babriškių Sekminių žvaigždės. Jų įteikimas parapijos rėmėjams ir pagalbininkams Sekminių dieną taps gražia tradicija. Šiais metais didžiosiomis Babriškių Sekminių žvaigždėmis ir diplomais už išskirtinius nuopelnus buvo pagerbti: maestro Virgilijus Noreika, architektas Brunonas Bakaitis, vitražistas Vytautas Švarlys bei mecenatai: Jonas Milius, Vidmantas Budrikis ir Rimutis Gumuliauskas. Daugybė kitų pagalbininkų ir rėmėjų buvo pagerbti mažomis žvaigždutėmis ir padėkomis. Ypatingus padėkos žodžius klebonas tarė kasmet per Sekminių pamaldas šioje bažnyčioje giedančiam maestro V. Noreikai.

Sekminių proga visus pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta. Jis kalbėjo, kad žmones vienija daugelis svarbių dalykų – tauta, kalba, valstybė, tikėjimas. Visi šie dalykai tarsi veda mus į uostus – į religines šventes, tokias kaip Sekminės Babriškėse ar Šv. Roko atlaidai Merkinėje. Tai – brangi bendrystė, kurią reikia puoselėti. Meras palinkėjo išsinešti tą Babriškių Sekminių dvasią su savimi ir pasidžiaugė, kad kun. P. Čivilis savo šviesa uždega ir kitus.

Po šv. Mišių rūpestingasis parapijos klebonas Pranciškus visus sukvietė į klebonijos sodelį pabendrauti ir pasivaišinti.

Rūta Averkienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija