Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. birželio 19 d., Nr. 12 (231)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Bendruomenėse

Apie krikščionišką dosnumą

Ona Kaupinytė

Dr. Jonas Prunskis prie atminimo
lentos Albinai Pundytei-Prunskienei
Vilniaus jėzuitų gimnazijoje

Birželio 3 dieną Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje po Šv. Mišių už Vilniaus jėzuitų gimnazijos ir bendruomenės geradarius gimnazijos salėje buvo atidengta atminimo lenta jėzuitų geradarei  ir Lietuvos našlaičių globėjai dr. Albinai Pundytei-Prunskienei (1921-1998). Jos krikščioniškas dosnumas Lietuvoje mažai žinomas, nes gerus darbus, gyvendama JAV, darė nesigarsindama.

Atminimo lenta

Jėzuitai, atidengdami atminimo lentą šiai filantropei, siekia priminti auklėjamam jaunimui ir visiems kitiems apie mokėjimą dalintis. „A. Pundytė-Prunskienė savo gyvenimo pavyzdžiu rodė, kad dovanos praturtina, kai jomis daliniesi su kitais. Būdama tikinti ji suprato šią paslaptį ir dalindamasi turtėjo pati, – sakė gimnazijos direktorius kun. Artūras Sederevičius SJ. – Daug ji yra padėjusi ir jėzuitams“.

Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas tėvas Gintaras Vitkus SJ sakė, kad ši lenta – tik mažas padėkos ženklas A. Pundytei-Prunskienei už jos dosnią širdį. „Mokėkime būti dosnūs, mokėkime dalintis savo laiku, savo talentais, savo pinigais, savo šypsena. O nuo to visiems bus tik geriau gyventi“, – sakė jis.

A. Pundytė-Prunskienė gimė Kalveliškėse, tuometinėje Tverečiaus seniūnijoje. Pakrikštyta Tverečiaus Švč. Trejybės bažnyčioje, mokyklą pradėjo lankyti Švenčionėliuose, vėliau persikėlė į Vilnių. Kauno Vytauto Didžiojo universitete studijavo mediciną. 1944 metais pasitraukė į Vokietiją, ten tęsė medicinos studijas, o laimėjusi Humbolto stipendiją, medicinos studijas baigė Frydricho Vilhelmo (Friedrich Wilhelm) universitete. Studijuodama ištekėjo už medicinos mokslų daktaro Vlado Prunskio. 1949 metais abu persikėlė į Čikagą. Augino tris vaikus: dukras Teresę ir Mariją bei sūnų Joną.

Gydė ir neturinčius pinigų

Amerikos lietuviai gydytoją A. Pundytę-Prunskienę prisimena kaip geros širdies žmogų. Ji gydydavo ir tuos emigrantus, kurie neturėdavo pinigų. Buvo ne tik šeimos gydytoja, bet ir operuodavo pacientus, priimdavo naujagimius, atlikdavo ortopedines procedūras. Gydytojais kartu dirbo su vyru, kuris, deja, mirė 1959 metais. Albina pradėjo dirbti Šv. Elžbietos, paskui – Šv. Kryžiaus ligoninėje. JAV įsitraukė į šalpos teikimą Lietuvai. Dar sovietiniais metais A. Pundytė-Prunskienė ne kartą lankėsi Lietuvoje, o Atgimimo pradžioje, atsiradus galimybėms, pradėjo labdaringą veiklą – rėmė Lietuvos našlaičius, neįgaliuosius, daugiavaikių šeimų vaikus.

1989 metais įsteigė Lietuvos našlaičių globos komitetą, kuris iki šiol remia našlaičius bei jų globėjus, skiria stipendijas negalią turintiems studentams, gerai besimokanties daugiavaikių šeimų vaikams. 1998 metais už veiklą buvo apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi. Tais pačiais metais ji ir mirė, sulaukusi 77 metų.

Dosnumą įdiegė ir vaikams

Kaip prisiminė į atminimo lentos atidengimo iškilmes iš JAV atvykęs jos sūnus Jonas Prunskis, taip pat jėzuitų rėmėjas, jo mama buvo labai tikinti, savo vaikams visada sakydavo: „Būkite geriausi, kaip tik galite“. Auklėjo juos patriotiškai, išmokė lietuviškai, mokė padėti kitiems. J. Prunskis ir jo žmona Terri dabar irgi priklauso labdaros organizacijai „Lietuvių fondas“. Prunskių dukra Kristina šiuo metu studijuoja Vilniaus universitete, Medicinos fakultete. Dar besimokydama koledže, vasarą kaip savanorė atvykdavo į Lietuvą, dirbo Marijampolės vaikų globos namuose. „Su jėzuitais bičiulystė prasidėjo dar jaunystėje, kai lankiau lietuvišką šeštadieninę mokyklą. Tikybos mus mokė jėzuitai. Šalia buvo lietuvių jėzuitų koplyčia. Kartais sekmadieniais eidavome į Mišias pas jėzuitus, o kartais – į kitos lietuvių parapijos bažnyčią“, – pasakojo J. Prunskis. Jis yra ir Lietuvos garbės konsulas Asperse, Kolorado valstijoje, bei Lietuvos Respublikos Seimo Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas. Su juo į Lietuvą atvyko ir gausus A. Pundytės-Prunskienės artimųjų būrys.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija