Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. birželio 19 d., Nr. 12 (231)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Atmintis

Lietuvis salezietis Italijoje, Brazilijoje, Kanadoje

Kun. Stasio Šileikos SDB (1919 05 28–1950 05 02–2014 06 17)
pirmosioms mirties metinėms

Kun. Stasys Šileika SDB 2014 metų
kovą pagerbia šv. Jono Bosko
relikviją Palemono bažnyčioje.
Tai – paskutinė kunigo nuotrauka.
Kairėje – kun. Alessandro Barelli SDB

2014 m. birželio 17 d. Marijampolėje, sulaukęs 95 metų, mirė salezietis kunigas Stanislovas (Stasys) Šileika. Jis gimė 1919 m. gegužės 28 d. Dirvoniškio kaime, Joniškio seniūnijoje, Utenos rajone. Joniškyje lankė pradžios mokyklą, Molėtuose – keturias progimnazijos klases, o būdamas septyniolikos Vytėnuose (Jurbarko r.) sutiko pirmąjį lietuvį salezietį kun. Antaną Skeltį, kuris po metų išsiuntė jį į Italiją pažinti kun. Joną Boską ir subrandinti savo pašaukimą. Atlikęs saleziečių noviciatą Villa Moglia (Kjeri) klierikas Stasys 1940–1943 metais Turine studijavo filosofiją, vėliau – teologiją. Baigęs teologijos studijas, 1950 m. gegužės 2 d. įšventintas kunigu. 1952 metais lietuvis kun. Juozapas Zeliauskas SDB pakvietė jį į Kastelnuovą, į lietuvių mokyklą. Čia mokytoju ir kapelionu kun. S. Šileika SDB dirbo iki 1968 metų. Kunigui Stasiui labai patiko matematika, muzika, kalbos, o nuoširdi meilė kun. J. Boskui pavergė jo širdį visam gyvenimui. Kaip jis pats yra pasakojęs, įvairių kalbų mokėjimas jam labai pravertė, ypač todėl, kad per visą ilgą gyvenimą daugiau metų jam teko praleisti užsienyje negu Lietuvoje. 1968–1970 metais jis dirbo Vokietijoje, Vasario 16-osios gimnazijoje. 1970 metais atvyko į Romą pasirengti misionieriškam apaštalavimui. 1971–1981 metais darbavosi Brazilijoje, San Paulo mieste. Vėliau persikėlė į Kanadą. Tačiau kadangi širdis visuomet ilgėjosi Tėvynės, 1991 metais Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kun. S. Šileika SDB džiugiai grįžo į savo gimtąją žemę. Beje, švęsdamas 90-ąjį gimtadienį, kunigas Stasys „XXI amžiui“ apie Tėvynės ilgesį yra sakęs: „Sunkiausia, kad negalima buvo per tiek metų į Lietuvą, į Tėvynę, nosies įkišti. Jos okupacija buvo ir man sunkiausias dalykas. Labai norėjau aplankyt, teįstengiau tik porą kartų... Tėvelio nebepamačiau. Pirmą kartą grįžau 1984 metais. Motiną dar radau gyvą. Verkėme abu apsikabinę“ („Gyvenimo brandos viršukalnėje “, „XXI amžius“, 2009 05 29, nr. 42). Iš pradžių gyveno Rumšiškėse ir ėjo parapijos vikaro bei administratoriaus pareigas, ypač didelį dėmesį skyrė jaunimo bei pagyvenusių žmonių sielovadai. 2001 metais kunigas Stasys buvo paskirtas į Kauną, Palemono saleziečių bendruomenę. Jam ir toliau buvo būdinga aistra mokslams, švenčių dienomis linksmindavo saleziečius ir jaunimą savo atliekama muzika (grojo vargonėliais ir lūpine armonikėle), noriai dalyvaudavo, kol galėjo, šv. Mišių šventime, saleziečių bendruomenės maldose, sielovados veikloje.

Pastaraisiais metais daug pastangų dėjo stengdamasis pabaigti gražios koplyčios Karčiupyje, netoli Rumšiškių, skirtos Marijai, Krikščionių Pagalbai, statybą. Koplyčia buvo pašventinta 2007 m. rugsėjo 30-ąją.

Deja, paskutiniais gyvenimo mėnesiais labai pablogėjus sveikatai prieš pat 95-ąjį gimtadienį, kunigas Stasys buvo apgyvendintas Marijampolės specialiuosiuose socialinės globos namuose, kuriuose leidžia dienas senyvo amžiaus dvasininkai. Ten salezietis ir išėjo Amžinybėn. Laidotuvės, kuriose dalyvavo daug žmonių, įvyko 2014 m. birželio 21 d. Palemone, Švč. Mergelės Marijos, Rožinio Karalienės, parapijos bažnyčioje. Velionis palaidotas Neveronių kapinėse.

Minint pirmąsias kun. S. Šileikos SDB mirties metines, birželio 13 dieną, šeštadienį, Palemono parapijos bendruomenė susirinko paminėti gerbiamą kunigą. Po šv. Mišių, kuriose dalyvavo ne tik parapijos klebonas kun. Darius Vasiliauskas ir vikaras kun. Ričardas Birbilas kartu su Kauno bendruomenės seserimis salezietėmis ir būriu Palemono parapiječių, bet ir Vilniaus saleziečių bendruomenės direktorius kun. Massimo Bianco SDB ir salezietis kun. Vincentas Hoan Nguyen Kim, visi važiavo į Neveronių kapines ir nuoširdžiai pasimeldė prie velionio kapo.

Savo maldose su meile prisiminkime kun. S. Šileiką ir prašykime jo, kad išmelstų Dievą atsiųsti Lietuvai ir saleziečiams naujų pašaukimų.

Kun. Alessandro Barelli SDB

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija