Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. birželio 19 d., Nr. 12 (231)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Atmintis

Kunigą marijonų vienuolį palaidojus

Kaip jau rašėme, gegužės 26-osios rytą Marijampolės ligoninėje mirė kunigas jubiliatas Vaclovas Aliulis MIC (1921 03 14–1944 06 11–2015 05 26). Kunigas marijonas buvo pogrindinės kunigų seminarijos dėstytojas, aktyvus Sąjūdžio veikėjas, ateitininkas, Naujojo Testamento lietuviškojo vertimo redaktorius, liturginių tekstų vertėjas, rašytojas, dvasios vadovas.

Gegužės 26-osios vakarą Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje prie velionio karsto aukotos šv. Mišios, kuriose drauge meldėsi Vilkaviškio vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius, dekanato kunigai ir tėvai marijonai. Šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą sakė Kunigų marijonų Lietuvos šv. Jurgio provincijos vyresnysis kun. Andrius Šidlauskas MIC. Šv. Mišiose dalyvavo ir paskutiniuosius mėnesius Marijampolėje kunigu ypač besirūpinusios Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserys.

Nuo ankstyvo gegužės 27-osios ryto iki vėlyvo vakaro tikintieji galėjo su kun. V. Aliuliu atsisveikinti Vilniaus Šv. Stanislovo ir šv. Vladislovo Arkikatedros Bazilikos Šv. Kazimiero koplyčioje. Netilo maldos, Valandų liturgija, Gailestingumo vainikėlis, Rožinis, skambėjo liaudiškos giesmės, grigališkasis choralas.

Vilniaus arkivyskupą Gintarą Grušą žinia apie kunigo V. Aliulio mirtį pasiekė išvykusį iš Lietuvos. Arkivyskupas teigė, kad tėvas Vaclovas Aliulis – kunigas, visas jėgas atidavęs tam, kad augtų Gyvoji Bažnyčia. „Dažnai nematoma tėvo Vaclovo tarnystė, rengiant liturginius tekstus lietuvių kalba, buvo ir yra ypač svarbi visai Bažnyčiai Lietuvoje ir lietuviams išeivijoje“, – sako Vilniaus arkivyskupas.

Laidotuvių dieną, gegužės 28-ąją, Arkikatedroje už velionį buvo aukojamos šv. Mišios. Joms vadovavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, dalyvavo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro Lopez-Quintana), svečias iš Baltarusijos, katalikų vyskupų konferencijos vadovas Gardino vyskupas Aleksandras Kaškevičius (Aleksander Kaszkiewicz), Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Vilniaus vyskupo augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, tėvų marijonų generolo delegatas kun. Vojciechas Jasinskis (Wojciech Jasinski) MIC, Lenkijos provincijolas Pavelas Naumovičius (Pawel Naumowicz), marijonai iš Latvijos bei Baltarusijos, kunigai iš įvairių Lietuvos vyskupijų.

Atsisveikinti su velioniu atvyko Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, dalyvavo kunigo artimieji, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Ladsbergis, bendražygiai, ateitininkai, tikintieji iš parapijų, kuriose kunigas tarnavo. Šv. Mišias transliavo „LRT Kultūra“ ir „Marijos radijas“.

Pamokslą sakęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis kalbėjo apie ilgametę tėvo Vaclovo Aliulio kunigiškąją tarnystę, gausius tarnystės vaisius – dėstymą vienuolėms, pogrindžio seminaristams, Šventojo Rašto redagavimą ir atsidavimą jo sklaidai, darbą su lietuvišku Mišiolu ir kitais leidiniais.

Po šv. Mišių karstas uždengtas Lietuvos trispalve ir išvežtas į Santaikos parapiją. Santaikos Kristaus Karaliaus bažnyčioje, kurioje mažas būdamas melsdavosi būsimasis kunigas Vaclovas, šv. Mišias už mirusįjį aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, kiti vyskupai, atvykusieji ir Vilkaviškio vyskupijos kunigai. Pamokslą sakęs Marijonų viceprovincijolas kun. Vytautas Brilius MIC akcentavo, kad gausūs tėvo Vaclovo darbai – derlius, kuriuo naudosimės dar daug metų. Pamokslininkas minėjo, kad tėvas Vaclovas išsiskyrė dėkingumu, gebėjimu atrasti, kam ir už ką padėkoti. Laidotuvių apeigoms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, kuris prie kapo Santaikos kapinėse prisiminė savo pirmuosius susitikimus su kunigu Vaclovu: vyskupas Jonas buvo seminaristas, atvykdavęs aplankyti pavasarį nuniokotų Vilniaus Kalvarijų, o tuomet šioje Vilniaus parapijoje tarnavo tėvas Vaclovas.

Prie kapo Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo kunigų marijonų vienuolijos generalinio vyresniojo Andžejaus Pakulos (Andrzej Pakula) MIC vardu užuojautą išreiškė jo patarėjas kun. V. Jasinskis MIC. Ministro pirmininko vardu kalbėjo jo patarėjas Antanas Vinkus. Atsisveikinimo žodį tarė Lietuvos mokslų akademijos choro, giedojusio šv. Mišiose Santaikoje, atstovas Vilius Maslauskas. Prie kapo sugiedota giesmė „Marija Marija“ ir daina „Lietuva brangi“. Vėliau susirinkusieji bendravo agapėje, dalijosi prisiminimais apie tėvą V. Aliulį.

Pagal Vilnensis.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija