2015 m. birželio 26 d.    
Nr. 25
(2145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kauno arkivyskupijoje

Jonavos dekanate

Nuolatinės adoracijos šventė

Malda nuolatinės Švč. Sakramento
adoracijos koplytėlėje

Mons. Vytautas Grigaravičius
skelbia Dievo Žodį
Loretos Lenčiauskienės nuotraukos

Šv. apašt. Jokūbo bažnyčioje tą vakarą
visos sėdimos vietos buvo užimtos

Klebonas kun. Audrius Mikitiukas
džiaugiasi adoracija ir skatina ją tęsti

JONAVA. Nuolatinė Šv. apašt. Jokūbo parapijos Švč. Sakramento adoracija pradėjo 15-uosius savo gyvavimo metus. Prieš 15 metų, tik nuskambėjus Lietuvos II Eucharistinio kongreso, vykusio Kaune, aidams, tuometinis Jonavos Šv. apašt. Jokūbo parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius su bendraminte ir vyriausiąja kongreso koordinatore kazimieriete seserimi Ramute Budvytyte LSSC kas sekmadienį ėmė mokyti, skatinti, ruošti žmones ir brandinti jų širdyse troškimą Jėzų garbinti dieną ir naktį. Tai parapijoje buvo daroma pradžioje pirmaisiais mėnesio penktadieniais, o paskui jau ir kiekvieną penktadienį, kol atsirado tiek žmonių, kad jie jau galėjo įsipareigoti kiekvienai paros valandai. Geradarių rėmėjų pagalba parapijos namuose buvo įrengta maža, tačiau visus liturginius reikalavimus atitinkanti koplytėlė. Vyriausiąja adoracijos koordinatore tapo Aleksandra Kazlauskienė.

Sunkesnis laikas buvo kun. V. Grigaravičių iškėlus į Kauną, nes visgi jis, klebonas, buvo pagrindinis ir labiausiai tuo besidomintis žmogus, įkvepiantis ir parapijiečius. Po penkerių metų adoracijos koordinavimą perėmė Stafanija Zlatkuvienė, o šiai iškeliavus pas Viešpatį, dar po penkerių metų dabartinio klebono kun. Audriaus Mikitiuko tai buvo patikėta parapijoje apsigyvenusiai ir čia dirbančiai ses. Pranciškai FDCJ. Koplytėlė buvo perkelta į kitą parapijos namų patalpą, daug erdvesnę ir paremontuotą. Čia pirmąjį mėnesio pirmadienį vyksta ir šv. Mišios, kasdien esti maldos ir degančios žvakės akcija. Šiandien adoracijos koordinavimą yra perėmusi Vanda Jančiauskienė, jai talkina ir kiti aktyvūs adoruotojai.

Birželio 4 dieną parapijos tikintieji susirinko atšvęsti gražios sukakties. Į šventę buvo pakviesti ir adoracijos pradininkai mons. Vytautas Grigaravičius bei ses. Ramutė Budvytytė LSSC. Tą dieną po 9 val. šv. Mišių Jėzus Švenčiausiajame Sakramente su monstrancija buvo iškilmingai atneštas iš koplytėlės į bažnyčią, kurioje visą dieną vyko adoracija: garbinimas, dėkojimas, šlovinimas, malda... Rinkosi ir valandas buvo pasidalinę gimnazistai, parapijos aktyvas, Šiluvos Švč. Mergelės Marijos draugijos nariai, „Motinos maldoje“ grupė, tikybos mokytojai.

Prieš vakaro šv. Mišias mons. V. Grigaravičius kaip kadaise prieš 15 metų vadovavo Valandų liturgijos Vakarinei maldai bei Birželinėms pamaldoms, o paskui aukojo iškilmingas šv. Mišias padėkos intencija už nuolatinę ir iki šiol ilgiausiai Lietuvoje tebesitęsiančią nuolatinę adoraciją. Žmonių buvo pilni suolai, Eucharistijos šventime patarnavo būrelis jaunuolių. Monsinjoras prisiminė laiką prieš 15 metų, kartu džiaugėsi, kad jo pradėta misija tebesitęsia, ir pabrėžė, kaip svarbu turėti konkrečią vietą, kur galima bet kada ateiti ir nurimti, permąstyti savo darbus, kasdienius veiksmus, rūpesčius, išlieti skausmą išgyvenant nelaimę ar netektį. Jis liudijo, kad ir šiandien, jei dėl per didelio užimtumo nepaskiria laiko bent pusvalandį ateiti ir pabūti pas Jėzų adoracijoje, kuri vyksta ir jo vadovaujamoje Kauno Kristaus Prisikėlimo Bazilikoje nuo ryto ligi pavakarės, jaučiasi lyg nevalgęs.

„Gal dabar ir ne viską suprantame, kai būname prie Jėzaus, bet bus duota mums suprasti vėliau, – sakė šv. Mišių vadovas. – Dievas visada duoda mums tokių malonių, kokių reikia mūsų išganymui. Ar nėra malonė 15 metų adoruoti Jėzų ir malda apjuosti miegančiuosius, besiilsinčius? Virš Jonavos 24 valandas per parą tarsi apsauga yra pakabintas maldos ir aukos skėtis. Todėl turiu ateiti pasimelsti ne tik už save, bet ir už bendruomenę. Net jei ir silpnas mūsų tikėjimas, vis tiek ateikime į koplyčią, nes pats Dievas duoda mums ir tikėjimą, ir stiprybę. Gyvenime labai svarbu yra kontroliuoti save, o tai galima daryti per sąžinės peržvalgą. Koplyčia tam – ypač gera vieta! Todėl šiandien pasižadėkime augti, tobulėti ir stiprinti vieni kitus“.

Po šv. Mišių Švč. Sakramentas vėl iškilmingoje procesijoje buvo sugrąžintas į nuolatinės adoracijos koplytėlę parapijos namuose, o visi šventės dalyviai pakviesti į parapijos salę. Čia vyko prisiminimų ir liudijimų vakaras su suneštine agape. Prisiminimais, steigiant adoraciją, dalijosi šventės svečiai – jiems buvo įteiktos ir padėkos dovanėlės; adoracijos vaisius liudijo ir įvairaus amžiaus bei įvairiu metu adoruoti pradėję žmonės. Buvo gera susitikti ir pabendrauti su tais, kurie pradėjo parapijoje šią misiją, kurie dar tebetęsia ir kurie įsijungė visai neseniai.

Iš šios šventės daugelis gavo naują įkvėpimą būti su Jėzumi, o kai kas netgi nusprendė įsijungti į nuolatinių Švč. Sakramento adoruotojų gretas.

Ses. Pranciška Neringa Bubelytė, FDCJ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija