2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Tautiška giesmė skambėjo plazdant 25 trispalvėms

Rūta Averkienė

Marcinkoniškiai prie kryžiaus Valstybės
dieną giedojo „Tautišką giesmę“

Šiais metais Marcinkonyse Valstybės diena buvo prasminga ir įsimintina. Šv. Mišių metu pašventintos 25 trispalvės po Tautiškos giesmės giedojimo buvo padovanotos kaimo gyventojams, vėliau bendruomenės nariai rinkosi prie arbatos puodelio pabendrauti klebonijoje.

Valstybės dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčioje. Jas už marcinkoniškius aukojo parapijos klebonas kun. Povilas Paukštė. Jis kvietė įsisąmoninti ir suprasti šios garbingos dienos svarbą. Prisiminęs 1990 metų Lietuvos įvykius, kai atsakingomis šaliai dienomis mes spindėjome vienybe, klebonas kvietė permąstyti, ar esame vieningi dabar, ar mums svarbus mūsų artimas, kaimynas, ar mums svarbi mūsų valstybė. „Ši diena mums primena mūsų pareigą saugoti savo papročius, tradicijas, kultūrą. Valstybė ir Bažnyčia – kiekvienas iš mūsų. Daug padaryti negalime, tačiau kiekvienas kad ir mažais darbais valstybę kuriame“, – sakė klebonas. Jis linkėjo tikros vienybės, tikro pareigingumo, kvietė gyventi pagal prigimtinę teisę ir pagal savo valstybę.


Bažnyčios šventoriuje – vasaros poezijos renginys

Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios
šventoriuje, po žydinčiom
liepom vyko „Poezijos vasaros – 2015“
renginys „Aš esu – mane Tu sukūrei“

Vieną vasaros sekmadienio popietę, po šv. Mišių ir klebono kun. Artūro Stanevičiaus palaiminimo, Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios šventoriaus „scenoje“, šalia Varlupio upelio, Nevėžio vagos, ant kalnelio, nuo kurio vykstančius pro šalį, užsukančius maldai ir čia gyvenančius laimina šventoriaus Švč. Mergelė Marija, kur kaip ant delno atsiveria Kėdainių senamiesčio panorama, žmonės rinkosi į vasaros poezijos renginį „Aš esu – mane Tu sukūrei“.

Diena buvo saulėta, šilta. Šventoriuje tądien susirinko gal šimtas renginio dalyvių bei svečių. Čia jungėsi žodžio, muzikos, dainos bei šokio poezija. Dalyvavo svečiai iš Jonavos, Rozalimo, Ukmergės.

Vienas po kito į šventoriaus „sceną“ ėjo Kėdainių krašto literatų sambūrio kūrėjai ir šventės svečiai paskaityti savo eilių. Česlovo Milošo kūrybos ištrauką bei savo eiles skaitė menininkas, daugelio įdomių ir prasmingų meno projektų autorius, poetas Feliksas Paulauskas. Šokio poeziją susirinkusiems dovanojo Kėdainių kultūros centro šiuolaikinio šokio grupė „Carpe Diem“, vadovaujama Ramintos Matulytės-Šilienės. Po šokio vėl savo eiles skaitė Kėdainių krašto literatų sambūrio kūrėjos: Elmantė Kisielienė, Irena Paplauskienė, Neringa Visockė, Janina Meškauskienė, Nina Kučinskienė ir Ina Vyšniauskė. Pirmą kartą savo eiles skaitė Kėdainių krašto literatų sambūrio literatė Zita Karnaušenkova – bibliotekos darbuotoja, daugelio renginių organizatorė ir vedėja. Žodžiai atviroje erdvėje, šalia žydinčių šventoriaus liepų, rašančiojo širdies godos pritariant vėjui, medžiams ir paukščiams, viskam puikiai derant, jungėsi į vieną darnią gamą...


Poezijos konkursas

Poezijos konkurso dalyviai.
Pirmoje eilėje – laureatai,
centre – Kazlų Rūdos literatų
klubo „Girių versmė“ kūrėjas
Virgilijus Bespalovas ir fondo
pirmininkė Aldona Širvinskienė

Gražioje Joniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurios aukštą bokštą galima matyti iš Šiaulių, gegužės 16 dieną šv. Mišiomis prasidėjo vienuoliktasis poezijos konkursas, skirtas anykštėnui, literatui, tautodailininkui, klierikui Karoliui Širvinskui (1980 01 04–2001 07 24) atminti. Dekanas kun. Eduardas Semaška daug gražių žodžių išsakė literatūriniam fondui „Baltasis balandis“ ir poetams. Po šv. Mišių dekanas pasakojo apie bažnyčios atstatymą, padovanojo fondo pirmininkei K. Širvinsko motinai Aldonai Širvinskienei senosios ir naujosios bažnyčios nuotrauką. Beje, ponia Aldona fondą „Baltasis balandis“ įsteigė tam, kad paremtų jaunuosius poetus ir kitus rajonų ir miestelių literatus. Rašytojas Vytautas Šiaudytis įteikė dekanui dar kvepiančią spaustuvės dažais knygą „Karolis Širvinskas. Jis Dievą mylėjo labiau negu gyvenimą...“ apie šį dėl nelaimingo atsitikimo tik 21-erių išėjusį pas Dievą klieriką.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija