2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Vilniaus I dekanate

Karilionas ne vien Vilniaus miestui

Šv. Mišias aukoja Vilniaus arkivyskupas
Gintaras Grušas ir kunigai dominikonai

Varpas šv. Pilypas ir šv. Jokūbas

Vilniaus arkivyskupas Gintaras
Grušas šventina varpus

Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia
varpų šventinimo vakarą buvo pilnutėlė

Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia

Varpas šv. Dominykas

LUKIŠKĖS. Birželio 28-osios sekmadienio vakarą Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo (Dominikonų) bažnyčia šalia Lukiškių aikštės buvo sausakimša, nepatekusieji šventoriuje prisėdo ant pievelės. Vilniečiai ir miesto valdžios atstovai rinkosi į iškilmingas šv. Mišias, kuriose Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas pašventino vieną rečiausių pasaulyje muzikos instrumentų – iš šešiasdešimt vieno varpo sudarytą karilioną.

,,Bažnytiniai varpai suteikia pašaukimą – jie kviečia žmones susiburti ir išgirsti. Tai tarsi priminimas, kad Dievas yra mūsų namuose. Karilionas taip pat kuria harmoniją. Šešiasdešimt vienas varpas, nors ir skirtingų dydžių bei tūrių, muziko rankose virsta į harmoningą, gražią melodiją, atgimstančią Dievo rankų prisilietimu, – sakė arkiv. G. Grušas. – Girdėdami varpų skambesį žinosime, kad esame kviečiami burtis, garbinti Dievą kaip viena šeima.  Varpai skamba, kad pabustume iš miego. Tegul jie skamba ir žadina ne tik iš fizinio, bet ir iš sąžinės miego. Tegul varpų skambesys paveiks ne tik ausis, bet ir širdis“.

„Kuriame europietišką miestą ir, manau, karilionas prie to tikrai prisidės ir suteiks vilniečiams daug džiaugsmo, tiek žinant, kad bus grojama unikali muzika labai ypatingu instrumentu, tiek ir verslo prasme, nes tai bus išties įdomus traukos objektas. Per miesto šventes kariliono skambesys bus labai didelė miesto puošmena“, – sakė ceremonijoje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Pabaigoje Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje koncertavo valstybinis choras ,,Vilnius“.

Įspūdingi varpai, kuriuos išliejo visame pasaulyje garsi Nyderlandu Karalystes Asteno miesto varpų liejykla „Royal Eijsbouts“, pavadinti šventųjų vardais, atkeliavo į sostinę savaitė prieš jų šventinimą. Kompanijos viceprezidento Joepo van Brussellio, apsilankiusio ir apžiūrėjusio Vilniaus bažnyčią, nuomone, strateginė jos vieta ir pats bokštas idealiai tinka šiam instrumentui. Kariliono įrengimo projektui skirta apie 600 tūkst. eurų iš Europos regioninės plėtros fondo. Lietuvoje iki šiol buvo du karilionai – Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte (49 varpai) ir Klaipėdoje, Centrinio pašto bokšte (48 varpai). Šiomis dienomis atsirado trečiasis nedidelis karilionas – Šakiuose, miesto skvere (24 varpai). Taigi sostinėje bus ketvirtasis.

Vilniaus karilionas bus didžiausias Lietuvoje ir moderniausias bei vienas įspūdingiausių visame regione – turės net 61 varpą, kurių mažiausio svoris – 8 kg, o didžiausio – 3360 kg. Tai bus pirmasis Lietuvos karilionas sakralinėje erdvėje. Visuose pasaulio žemynuose yra virš 600 karilionų – daugiausia Belgijoje, Nyderlanduose, šiaurės Prancūzijoje ir šiaurės vakarų Vokietijoje. Iš šių šalių kariliono menas išplito visame pasaulyje ir dabar daugelis pasaulio valstybių sostinių ir didžiųjų miestų turi karilionus.

Vienuoliai dominikonai kvietė vilniečius įsiamžinti prie kariliono varpų ir jie visą savaitę skubėjo į Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią. „Tokio įvykio artimiausius 400 metų daugiau nebus“, – viliojo šios bažnyčios rektorius brolis Pijus Eglinas OP ir kiti vienuoliai, žadindami žmonių smalsumą. Visi atėjusieji tikintieji buvo raginami prie jų fotografuotis ir nuotraukas įkelti į internetą – tegul jomis pasidžiaugia ne vien saviškiai. Anot brolio Pijaus, varpų skambesys mieste nuo seno atlieka svarbų visuomeninį vaidmenį, kviečia susiburti. „Kariliono įrengimas – tai ne vien bažnyčios, bet ir miesto kultūros įvykis, nauja miesto gyventojų ir svečių traukos vieta.  Jo skambėjimas pagyvins iki šiol kultūros įvykių nuošalyje likusią Lukiškių aikštę“, – teigė bažnyčios rektorius. Varpų skambėjimas lydės ne tik religines šventes, bet ir valstybinius minėjimus, svarbius istorinius įvykius.  Planuojama, kad galingas kariliono skambesys, aidintis Lukiškių aikštėje, per trejus metus pritrauks apie 10 tūkst. turistų. „Kai mes čia pradėsime skambinti, tikiuosi, aplink neduš langai. Bet visas Vilniaus miestas tikrai girdės“, – džiaugėsi brolis Pijus.

Visi varpai karilione turi skirtingą tūrį, svorį, derėjimą. Karilione gali būti nuo 23 iki 80 varpų. Nuo jų skaičiaus priklauso instrumento muzikinis diapazonas. Kiekviena atskira nata išgaunama vieno varpo skambėjimu. Įprastai mažiausias karilionas – sudarytas iš dviejų oktavų – turi nuo 23 iki 27 varpų, o didžiausias, koks bus ir Vilniuje, iš penkių oktavų – turi 61 ir daugiau varpų. Manoma, kad Vilniaus kariliono skambėjimas bus girdimas iki penkių kilometrų spinduliu.

Po šventinimo iškilmių Vilniuje viešintys kariliono meistrai iš Olandijos kelias savaites dirbs ne tik keldami varpus į 50 m aukščio Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokštą, bet ir derindami šį instrumentą. Koncertinis kariliono debiutas įvyks rugsėjo 6 dieną, penktojo tarptautinio Šv. Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalio atidarymo metu. Karilionu galima atlikti muziką nuo paprastų liaudies melodijų iki  moderniausių džiazo kūrinių.

Kun. Paulius Vaineikis OFM, socialiniuose tinkluose sveikindamas brolius dominikonus, ragino: „Kai skambinsit, negailėkit garso, kad Lukiškių aikštėj sudrebėtų žemė ir išdygtų paminklas žuvusiems už Lietuvos Laisvę!..“

XXI
Jono ČESNAVIČIAUS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija