2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kelionė į Latvijos katalikų šventovių šventovę

Prie Šv. Antano šaltinio

Gegužės 23 dieną Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) studentai, vadovaujami seniūnės Sofijos Stankevičienės bei prof. habil. dr. Alfonso Motuzo, autobusu keliavo į Latvijos Katalikų Bažnyčios šventovių šventovę – Agluonos baziliką.

Iš Kauno išvykome ankstyvą rytą. Latviją pasiekėme po kelių valandų. Važiuojant pro Daugpilio miestą, jo istoriją išsamiai pristatė prof. A. Motuzas. Į Agluoną atvykome skambant bazilikos varpams, kurie kvietė bendrai „Viešpaties Angelo“ maldai. Iki Šv. Mišių suspėta pabuvoti prie Šv. Antano šaltinio.

Visi atsigaivinome skaniu šaltu vandeniu, o kas turėjo kokį tuščią indą, į jį prisipylė. Žinoma, kad šis daug sieros turintis šaltinio vanduo turi ir gydomųjų savybių. 12 val. bazilikoje dalyvavome šv. Mišiose, kurias aukojo kunigas Bernardas. Po jų susitikome su kunigu. Jis buvo apdovanotas seniūnės Sofijos Stankevičienės sakraliniais rankdarbiais. Bažnyčios požemio mirusiųjų pagerbimo koplyčioje apie Agluonos katalikybės centro atsiradimą plačiai ir įdomiai papasakojo prof. A. Motuzas. Po paskaitos pakilome prie centrinio altoriaus, kuriame yra stebuklingas Dievo Motinos paveikslas. Kunigas visus palaimino ir pakvietė rugpjūčio 15 dieną atvykti į Agluonoje švenčiamą Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventę.


Prasminga išvyka

Susitikimas su br. Benediktu Jurčiu OFM

Gegužės 19-osios rytą Jonavos Suaugusiųjų švietimo centro Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) dvasinio ugdymo fakulteto klausytojai, vadovaujami vienuolės sesers Pranciškos FDCJ, išsiruošė kelionėn į Klaipėdą ir Kretingą.

Pirmoji aplankyta vieta buvo Klaipėdos Šv. Pranciškaus onkologijos centras ir šalia esanti unikalios architektūros Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno koplyčia. Taip buvo įkūnytas šv. Pranciškaus troškimas su nepaprasta meile semtis gerumo versmės iš daugybės upeliukų. Koplyčioje pranciškonas brolis Evaldas Darulis OFM papasakojo apie simboliką, esančią čia, ir statybą, kuriai daug padėjo mecenatai, o menininkai daug kūrybinių darbų atliko be atlygio. Tiesa, dalis lėšų onkologijos centrui įkurti ir koplyčiai įrengti gauta iš Europos paramos fondų.


Dėl Antano Aleksandravičiaus paminklo „Pieta“ Aleksote

Karo kapelionas kun. Jeronimas
Valaitis apie 1920 metus

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas Raimundas Kaminskas kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės merą Visvaldą Matijošaitį, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorę Dianą Varnaitę bei Aleksoto Šv. Kazimiero parapijos kleboną kan. Valių Zubavičių dėl skulptoriaus A. Aleksandravičiaus paminklo „Pieta“ restauravimo, priežiūros ir aplinkos tvarkymo.

Šiemet sukanka 130 metų, kai gimė skulptorius Antanas Aleksandravičius (1885–1970). Kaune, Aleksoto senosiose kapinėse, stovi jo kurtas paminklas „Pieta“, skirtas Lietuvos kariams savanoriams, žuvusiems už Lietuvos laisvę. Paminklo plokštėse buvo iškaltos žuvusių Lietuvos savanorių – Jono Baužos, Antano Ivanausko ir JAV kariuomenės leitenanto S. Samuelio J. Hario, kuris 1920 m. vasario 24 d. per bolševikų sukurstytą kareivių maištą belipdamas į Aleksoto kalną buvo nukautas, – pavardės.


Tarnystę baigiančio ir pradedančio ordinarų spaudos konferencija

Tarnystę baigiančio ir pradedančio
ordinarų arkivyskupų jėzuitų
Sigito Tamkevičiaus ir Liongino
Virbalo spaudos konferencija
Modesto PATAŠIAUS
(„Lietuvos rytas“) nuotrauka

Praėjusios savaitės ketvirtadienį, liepos 9-ąją, naujojo Kauno arkivyskupo ingreso išvakarėse, arkivyskupijos kurijoje vyko abiejų ganytojų – ordinaro tarnystę užbaigiančio arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus SJ bei paskirtojo arkivyskupo Liongino Virbalo SJ – spaudos konferencija, kurioje dalyvavo per dvi dešimtis žurnalistų – televizijos, radijo, dienraščių, interneto portalų bei kitų žiniasklaidos priemonių atstovų.

Kalbėdamas apie savo tarnystės arkivyskupijos ordinaro pareigose pradžią arkiv S. Tamkevičius sakė: „Pradžioje visai nežinojau, kas laukia. Buvo plaukimas į nežinios krantą, – tik žinojau, kad reikia sąžiningai atlikti savo pareigą“. Ganytojas minėjo, jog skelbti Evangeliją šiandieninėmis sąlygomis, kai žmonėms dažniausiai rūpesčiai materialiniais dalykais užgožia dvasinius, kai rūpi tik pinigai, yra pakankamai sudėtinga, tad naujojo ordinaro laukia nei kiek nemažesni iššūkiai ir išbandymai, todėl užtikrino jam savo pagalbą bei palaikymą.


Kelionė į Lietuvą...

Grupė dusetiškių Rumšiškėse

Dusetų parapijos žmonės noriai lankosi šventose vietose, susipažįsta su mūsų krašto vietovėmis, dvarais, regioniniais parkais, plečia savo žinias ir akiratį. Gegužės 21-ąją išvykome į Rumšiškes. Važiuodami pro Palemoną pasibaisėjome apgriautais buvusiais pramonės rajonais, tačiau nudžiugino Švč. Mergelės Marijos, Rožinio Karalienės, bažnyčia. Joje yra stebuklinga verkianti Dievo Motinos statula, graži saleziečių bendruomenės įkūrėjo kunigo Jono Bosko statula. Prisimenu, kaip man 2008 metais teko laimė lankytis šiaurės Italijoje ir lankyti tas vietas, kur gyveno ir šelpė beglobius vargšus žmones ir vaikus kun. J. Boskas. Turino mieste jo garbei pastatyta didžiulė Bazilika, o krištoliniame karste ilsisi kun. J. Bosko kūnas.


Neišdylantys įspūdžiai

Zarasiškiai Lietuvos
jaunimo dienose Alytuje

Visos Lietuvos katalikiškas jaunimas paskutinį birželio savaitgalį leidosi į savo širdies lobio paieškas. Žodžiai iš evangelijos pagal Luką „Kur jūsų lobis, ten ir jūsų širdis“ tapo septintųjų Lietuvos jaunimo dienų (LJD) Alytuje šūkiu.

Ankstyvą rytą išvykę iš Zarasų nekantravome greičiau pasiekti Dzūkijos sostinę. Laikas šioje džiaugsmo šventėje prabėgo labai greitai. Smagus buvo atidarymas, kurio metu susipažinome su ankstesnių Jaunimo dienų himnais ir vyskupijoms. Įspūdinga vyskupo Kęstučio Kėvalo katechezė apie savo lobį ir jo ieškojimą įsimins kiekvienam ir turbūt ilgam. Po to vykę teminiai užsiėmimai, kurių metu įvairių profesijų atstovai padėjo sužinoti, ar lengva būti kataliku skirtingose gyvenimo sferose. Po dienos, kupinos įspūdžių, nusiraminti padėjo susitaikymo pamaldos (kūnu net perbėga šiurpas, kai matai, kokia yra išpažinties jėga) bei itin charizmatiško kunigo, vienuolio pranciškono iš JAV Steno Fortūnos (Stan Fortuna) liudijimas apie meilę, kurios reikia kiekvienam ir kasdien...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija