2015 m. rugsėjo 18 d.    
Nr. 34
(2154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kai valstybė nepajėgi suvokti savo praeities

Iš KGB kaltinimų industrijos

Algimantas Zolubas

Liepos 15 dieną pajūrio leidinyje „Vakarų ekspresas“ pasirodė tikslingas prieš paskutiniojo Žemaičių apygardos partizano Prano Končiaus-Adomo, gimusio 1911 metais, atminimą nukreiptas kaltinamasis tekstas. Demaskuotas dar vienas „buržuazinis nacionalistas“. Nepasibodėta publikuoti 50-ųjų P. Končiaus-Adomo žūties metinių dieną. Jis žuvo 1965 m. liepos 15 d. Netrukus, remiantis šiuo tekstu, pareikalauta iš žuvusio už Lietuvos laisvę partizano atimti valstybinį apdovanojimą.

Tai – ne pirma ir ne paskutinė tokio pobūdžio pastanga, tiksliau, sudedamoji pastaruosiais metais intensyviai vykdomos akcijos dalis. Visada tokiais atvejais remiamasi okupacinio režimo represinės institucijos ir nusikalstamos organizacijos KGB sudarytais kaltinančiais duomenimis, nesigilinant į jų kilmę, sudarymo priežastis ir aplinkybes, duomenų sufabrikavimo (dirbtinio sudarymo) galimybę. Neretai paviršutiniškas ir nekritiškas požiūris į tai būdingas netgi mokslo pasaulio atstovams. Beveik visada kaltinama dalyvavus žydų naikinime. Matyt, vadovaujamasi išankstine nuostata: KGB sako – KGB žino.


Bijoma ne svetimų, o savų, arba kodėl savanoriais pasitikima labiau negu šauliais Medžioklei, sportui, savigynai ginklą laikyti galima, o Tėvynei ginti – ne

Ignas Meškauskas,

advokatas, apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“

Pradėjus keistis Europos valstybių sienoms, stabili nerūpestingo saugumo era pasibaigė. Nuvilnijo nerimo banga. Piliečiai kelia gynybinio pobūdžio problemas, stoja į karinę-patriotinę organizaciją – Lietuvos šaulių sąjungą. Aktyvesni Seimo nariai rūpinasi, kaip atgaivinti Šaulių sąjungą, kuri turi kovines tradicijas. Šauliai įvertinti ne tik istorikų, bet ir priešų. Jie prieš dar okupuojant Lietuvą slaptuose dokumentuose įvardinti kaip „viena labiausiai organizuotų pasipriešinimo jėgų“. Ši organizacija yra ne tik teritorijos vientisumo gynėja, bet ir patriotinio auklėjimo, tautinių vertybių puoselėtoja, etnoso sargas, kryžius prie kelio. Sėkmingai atsikūrusi Šaulių sąjunga užsilikusios nomenklatūros dalies nustumta nuo aktyvios veiklos, neturėdama vietinės valdžios paramos, silpo. Vieša paslaptis, kad artimas užsienis, kuris neatsisako mus valdyti, turi interesų, kad mūsų nacionalinė gvardija nesustiprėtų. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, vardindamas gynybinius pajėgumus, Šaulių sąjungos nebemini, kuria pataisas sumažinti jos įstatymu nustatytas funkcijas. Patriotinės visuomenės dalis, prezidentė Dalia Grybauskaitė prieštaravo, kad „grėsmių akivaizdoje Krašto apsaugos ministerijos parengtos Šaulių sąjungos įstatymų pataisos, uždraudžiančios šauliams dalyvauti ginkluotoje valstybės gynyboje ir pilietiniame pasipriešinime, prieštarauja valstybės interesams, menkina šalies žmonių patriotizmą ir valstybės gynybinę galią“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija