2015 m. rugsėjo 18 d.    
Nr. 34
(2154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Vyskupas Eugenijus Bartulis – Šiaulių universiteto garbės daktaras

Šiaulių vyskupas garbės daktaro vardą priėmė kaip visos vyskupijos darbo įvertinimą

Priimamos Šiaulių universiteto
garbės daktaro regalijos. Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis
ir Šiaulių universiteto kapelionas
kun. Arūnas Jankauskis

Rugsėjo 9 dieną iškilmingo senato posėdžio metu Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui suteiktas garbės daktaro vardas. Tapęs septintuoju Šiaulių universiteto garbės daktaru, Šiaulių ganytojas teigė, jog ši inauguracija – Švč. Mergelės Marijos globos išraiška bei visos vyskupijos darbo įvertinimas.

Senato posėdį pradėjęs Menų fakulteto studentų mišrus choras „Studium“ dovanojo iškilmingą bei džiugią nuotaiką. Atspalviais besiskiriančios dekanų, senato, tarybos narių, rektoriaus togos bei giedamas „Gaudeamus igitur“ liudijo akademinę dvasią. Ypatingą įvykio reikšmę pabrėžė Londono karališkosios muzikos akademijos magistrančių koncertas bei lietuviškais tautiniais rūbais apsivilkusių jaunuolių įneštos garbės daktaro regalijos. Vyskupą pristatė Šiaulių universiteto kapelionas kun. Arūnas Jankauskis. Rektoriaus rankos paspaudimas, togos apvilkimas, fotografų siekis įamžinti įsimintiniausias akimirkas, o ypač šypsenos prikaustė visų susirinkusiųjų dėmesį. Pastarųjų buvo iš tiesų daug. Ne visiems užteko vietos atsisėsti.

Į iškilmes atėjusiųjų gausa liudijo didžią pagarbą ir meilę ganytojui, išsiliejusią sveikinimo žodžiais ir palinkėjimais. Dalyvaujantys įvairiose sveikinimo ceremonijose galėjo pastebėti, jog sveikinimai buvo iš tiesų turiningi ir nuoširdūs. Šiaulių universiteto fakultetų dekanų vardu kalbėjusi Socialinės gerovės ir negalios studijų fakulteto dekanė prof. Ingrida Baranauskienė teigė, jog visas Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio gyvenimas, mintys, veiksmai yra vertybių nešimas į universitetą. Šiaulių vyskupijos generalinis vikaras kun. Saulius Matulis pasidžiaugė, kad universitetas atviras tikėjimui, linkėjo, kad takas tarp universiteto ir bažnyčios taptų plačiu vieškeliu.

Priminęs Hipokrato mintį, kad pirmiausia gydo žodis, bei įprotį šnekamojoje kalboje gydytoją vadinti daktaru, poetas ir gydytojas Antanas Stančikas pasiaukojančią ir veiksmingą vyskupo veiklą įvardijo paprastais žodžiais: „Jūs – daktaras nuo pat kunigystės“. Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pasidžiaugė, kad garbės daktaro vardas suteiktas Šiauliuose besidarbuojančiam žmogui: „Mūsų žemėje, Šiauliuose, tikrai yra be galo garbingų ir stiprių žmonių“, – sakė meras.

Šiaulių valstybinės kolegijos direktorė dr. Natalija Šedžiuvienė išreiškė tikėjimą, kad širdies skleidžiamo gerumo užteks ir kolegijos bendruomenei. Seimo narys Arvydas Mockus patikino, kad Šiaulių vyskupo „meilė netelpa vien Šiaulių ir universiteto sienose“. Seimo narė Rasa Juknevičienė šią mintį tarsi iliustravo pavyzdžiu, prisimindama Šiaulių ganytojo dovanotą „Evangelija kasdien“, kuri, atviravo Seimo narė, padėjo surasti daug gilesnį tikėjimo supratimą: „Ji vykdo darbą ir šiandien seimo kabinete“.

Gražius įvertinimus keitė padėkos. Šiaulių studentai ateitininkai dėkojo už palaikymą, už paramą. Šiaulių vyskupijos Šeimos centro direktorė Edita Gulbinienė – už ištikimybės pamokas. „Tegul Jūsų širdies aruodas kaip iki šiol būna kupinas meilės, šviesos, paguodos, maldos už mus – mažesnius“, – linkėjo Valstybinio Šiaulių dramos teatro vadovas Antanas Venckus. Ir tai – tik maža dalis visų išsakytų padėkų, sveikinimų bei palinkėjimų.

Savo kalbą Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis skyrė Dievo meilės išaukštinimui. Naujasis garbės daktaras išryškino, kad vienintelis Dievas yra žmogaus gėrio šaltinis, skatino šią tiesą skleisti universitetų auditorijose. Kalbėdamas apie garbės daktaro vardą ganytojas atkreipė dėmesį į tai, kad iškilmės sutapo su išvakarėse minėtu Švč. Mergelės Marijos – Šiaulių vyskupijos globėjos – gimtadieniu. Ši inauguracija – Jos globos išraiška bei visos vyskupijos darbo įvertinimas: „Buvome kartu, be jūsų negalėčiau tiek padaryti“, – sakė Šiaulių vyskupas.

Inesė Ratnikaitė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija