2015 m. spalio 2 d.    
Nr. 36
(2156)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Paroda, sukvietusi „deimančiukų“ ieškotojus

Kalba Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis

Kalba parodos organizatorius,
LMS „Salduvės“ skyriaus valdybos
pirmininkas prof. Vaclovas Tričys

Šiaulių vyskupijos pastoraciniame centre pristatyta paroda „Šiaurės Lietuvos žymių asmenybių portretai“. Pristatyme dalyvavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Šiaulių vicemeras Stasys Tumėnas, Šiaulių universiteto rektorius Donatas Jurgaitis, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos direktorius Rimas Budraitis ir kiti meno, mokslo bei kultūros puoselėtojai. Parodą pristatė Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos narys, LMS „Salduvės“ skyriaus valdybos pirmininkas prof. Vaclovas Tričys.

Pastoracinio centro salės erdvę perkeitę paveikslai kalbino akimis, artimu ar į tolį įbestu žvilgsniu, santūrumu, rūbų, aplinkos detalėmis. Susirinkusieji atsiliepė džiugia nuotaika, atviromis šypsenomis, akių spindesiu, bičiuliškais pajuokavimais. Vicemero S. Tumėno prisimintas vaižgantiškasis „deimančiukų“ ieškojimas, atrodo, apibūdino ne tik parodos iniciatorių ir kūrėją V. Tričį, bet ir visus, žvelgiančius į savo pirmtakus, prieš šimtmečius ar dešimtmečius kūrusius, ieškojusius, dovanojusius grožį, gėrį, dvasingumą, gerovę ir save žmonėms, Lietuvai, pasauliui. Tai – vyrai ir moterys, besiskiriantys pašaukimu, profesija, gyvenimo būdu ir siekiais, luomine, turtine, šeimynine padėtimi, tačiau vienodi tuo, kad, pranokę savo amžininkus ir epochą, subrandino savyje asmenybes. Paveikslai kalba apie kunigus, visuomenės veikėjus, inžinierius, konstruktorius, mokslininkus, rašytojus... Ir šių asmenybių portretų perteikimas drobėje, anot dailininko K. Užuoto, reikalauja ypatingo pasirengimo. Jis pats skaitė savo herojų laiškus, raštus, biografijas, stengdamasis artimai susipažinti, kad vėliau su tuo asmeniu tradicinės tapybos (aliejaus ant drobės) pagalba galėtų supažindinti dabarties ir ateities kartas. Tokio pat įsigilinimo prireikė ir prof. V. Tričiui, parengusiam trumpus, viename lape telpančius pristatymus. Šios pastangos įtikina. Štai J. Janonį, anot. S. Tumėno, matome tokį, koks jis buvo širdyje, – mylėjęs gamtą, kūręs meilės poeziją. Tokį jį atpažino ir gimnazijos direktorius R. Budraitis, atvirai klausdamas: „Koks jis proletaras? Kas jį padarė proletaru? Jis buvo tikintis!“ Šią tiesą, anot direktoriaus, liudija ir poezija, ir gyvenimas. Dabar tokią pat tiesą liudija ir portretas. Prof. habil. dr. Vida Motiekaitytė irgi atpažino savo tėvą tokį, koks buvo, – paprastą kaimo bernioką, kurio prigimtyje, „buvo dangaus šauksmas“, kuris vertino pažangą ir progresą, tačiau nusprendė nedirbti okupantams savo talentu, kuris buvo ištikimas savo įsitikinimams ir iki paskutinės dienos išliko katalikas. Gyvenimas pagal vertybes ir dukrą paskatinęs eiti mokslininkės keliu. Žymių asmenybių portretais perteiktą minties gelmę, skatinančią visuomeniškam žvilgsniui, išryškino Šiaulių vyskupas E. Bartulis.

Visuomeniškumas, išliekamoji vertė, edukacinis-švietėjiškas pobūdis buvo pagrindiniai žymių asmenybių portretų parodos atsiradimo motyvai. LMS „Salduvės“ skyriaus valdybos pirmininkas prof. Vaclovas Tričys sakė pastebėjęs, kad mes gerai žinome savo tautos rašytojus, menininkus, dar kunigus, tačiau kitose srityse Lietuvą garsinę asmenys likę menkai ar visai nežinomi. Todėl kiekvienas kviečiamas pasiūlyti, įrašyti asmenybes, kurių portretai, skyriaus sprendimu, papildytų parodą. Šiuo metu sąraše – 51 asmuo. Per metus nutapomi 2–3 portretai. Tad, kaip sakė Šiaulių universiteto rektorius D. Jurgaitis, Pastoraciniame centre liepos 10 d. pristatyta paroda yra „gera gero darbo pradžia“. Jis bus tęsiamas.

Inesė Ratnikaitė

Šiauliai
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija