2015 m. spalio 16 d.    
Nr. 38
(2158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Panevėžio vyskupijoje

Pasvalio dekanate

Rožinio karoliukai pakvietė į atlaidus 

Eucharistinė procesija
Laimos Gražulienės nuotrauka

„Dzūkų pulkucis“ iš Alytaus
su atstovais iš Panevėžio, Šiaulių,
Pasvalio Kultūros centro salėje
Giedriaus Bernatavičiaus nuotrauka

PASVALYS. Pirmąjį spalio sekmadienį Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko Švč. Mergelės Marijos, Rožinio Karalienės, atlaidai, skirti Pašvęstojo gyvenimo metams. Atvyko bičiuliai iš Alytaus „Dzūkų pulkucio“, katalikės moterys iš Šiaulių (LKMS Šiaulių Katalikių Moterų Draugijos pirmininkė – Janina Klungevičienė), gausus Gyvojo Rožinio draugijos maldininkų būrys iš Panevėžio (vadovė – Audronė Jovaišienė). Pasvaliečiai pasitiko svečius bažnyčios šventoriuje ir šia proga jiems įteikė Gyvojo Rožinio draugijos parengtus kuklius leidinukus. Paskui tikintieji skubėjo į bažnyčią adoracijai prie Švč. Sakramento bei Rožinio maldai. Po jų visų suskambo giesmė „Su galinga Rožančiaus malda“. Tai – Gyvojo Rožinio draugijos himnas. Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius pasveikino susirinkusius švęsti atlaidų. Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Homilijoje jis pasidžiaugė pasvaliečių ir svečių gyvojo rožinio malda bei eilute tikinčiųjų, pasiruošusių atlikti išpažintį. Vyskupas daug dėmesio skyrė Švč. Mergelei Marijai, Rožinio Karalienei, bei rožinio maldos galiai ir pateikė Rožančiaus istorijos žinių. Jis priminė, kad savo ypatingą pagalbą Marija parodė 1571 metais, kai turkai kėlė grėsmę visai Vakarų Europai ir Bažnyčiai. Po laimingos krikščionims kovos popiežius Pijus V spalio 7-ąją paskelbė Marijos Nugalėtojos švente, kurią po dvejų metų popiežius Grigalius XIII pavadino Šventojo Rožančiaus švente ir perkėlė į pirmą spalio sekmadienį. Vyskupas paragino tikinčiuosius, kad visuomet šeimose ir bažnyčioje kas vakarą būtų kalbamas rožančius, ta paprasta, graži ir gausiais atlaidais apdovanota malda. Šv. Mišiose giedojo bažnyčios bei Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“ (vadovas – Rimvydas Mitkus).

Po Šv. Mišių bažnyčioje įvyko katechezė „Rožinio malda – vienuolių gyvenime“. Ją vedė pranciškonas konventualas, Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos bažnyčios vikaras, Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos dvasios vadas kun. Miroslav Anuškevič. Jis katechezės mintis perteikė dvasingai, nuoširdžiai bei pamokančiai – rožinis yra nepaprasta malda, rožių vainikas Marijai, kuriame telpa viskas – rūpesčiai, džiaugsmai, viltys. Rožinis yra ne skubus bambėjimas, bet pamaldus kartu su Šv. Marija Jėzaus gyvenimo apmąstymas. Rožinis yra Evangelijos santrauka. Rožinio apaštalai buvo daugelis šventųjų, savo pavyzdžiu parodžiusių, kad jis kalbamas su pasitikėjimu, ištverme ir visada nugali blogį. Šv. Pranciškus Salezas visada turėjo Rožinį, net ir mirties valandą. Baigdamas katechezę kun. Miroslav sakė, kad Rožinio malda – mūsų gyvenimo mokykla, geriausia katechezė ir veiksmingas būdas gyventi Dievo šviesoje ir meilėje bei Švč. Mergelės Marijos, Rožinio Karalienės, globoje.

Paskui visi buvo pakviesti pasižiūrėti Gyvojo Rožinio draugijos narių parengtos parodos „Pašvęstojo gyvenimo metų akimirkos“ apie Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos veiklą. Vėliau vyko programa Kultūros centro salėje. Svečiams įteiktos gražiausios įvairiaspalvių gėlių puokštės, kurias sukūrė Pasvalio Gyvojo rožinio draugijos maldininkės. Katalikišką ir patriotinę meninę programą pristatė „Dzūkų pulkucis“ (vadovė – Antanina Urmanavičienė, mokytojos – Laimutė Gražulienė, Janina Adamonytė, Rita Leitanienė). Miroslavo gimnazijos ir Alytaus muzikos mokyklos jaunimas bei vyresni alytiškiai atliko šio krašto giesmes, patriotines dainas, poringes. A. Urmanavičienė padeklamavo savo kūrybos eilėraštį, skirtą kunigui kankiniui Alfonsui Lipniūnui.

Parodytas Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos maldininkų ir Kyburių parapijos bažnytinio ansamblio sukurtas filmas „Kur vienuoliai, ten ir džiaugsmas. Popiežius Pranciškus“. Pagrindinis dėmesys skiriamas vienuolei Marijai Rusteikaitei. Alytaus etnologas Giedrius Bernatavičius parodė filmukus apie Alytaus tiltus.

Po to visi renginio dalyviai buvo pakviesti į agapę. Alytiškai į ją atsivežė daug skanių pyragų, net iškeptą iš grikių, panevėžiečiai – sūrio, šiauliečiai – šakotį, pasvaliečiai – didelį tortą ir įvairiausių savo sodo vaisių. Tvarka rūpinosi Gyvojo Rožinio draugijos maldininkės Joana Brantienė, Danutė Baltrūnienė, Vijolė Saulevičienė bei kitos.

Pabaigoje svečiams suorganizuota pažintinė ekskursija po Pasvalio miestą.

Vlada Čirvinskienė,
Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija