2015 m. spalio 23 d.    
Nr. 39
(2159)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Dėl Lietuvos istorijos dėstymo ir dėl lietuviškos abėcėlės bei nelietuviškų rašmenų

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Kauno skyriaus LKD bendrijos konferencija, įvykusi rugsėjo 19 dieną, nutarė kreiptis į Lietuvos Respublikos prezidentę Dalią Grybauskaitę, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, Lietuvos Respublikos ministrą pirmininką Algirdą Butkevičių bei Švietimo ir mokslo ministrę Audronę Pitrėnienę šiuo pareiškimu:

1. Prieš kurį laiką Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ir kitų visuomeninių organizacijų iniciatyva bendrojo lavinimo vidurinėse mokyklose ir gimnazijose buvo įvesta 18 valandų Laisvės kovų dėstymo programa. Ji įtraukta į bendrosios istorijos dėstymo valandas. Tačiau šiuo metu ši programa daugelyje mokyklų turi ignoravimo tendenciją. Dėstant istorijos kursą kai kur visai neužsimenama apie herojinę Laisvės kovų istoriją arba ji net pateikiama negatyviai. Norint sustiprinti geresnį savo krašto pažinimą, ugdant mokinių širdyse ryškesnę patriotinę pilietinę nuostatą, daug kartų buvo kreiptasi ir dėl Lietuvos istorijos, kaip atskiros disciplinos su baigiamuoju pažymiu įvedimo. Tas klausimas liko lyg užmirštas. Prašome, kad Laisvės kovų istorija pagal dabar galiojančią programą būtų neintegruojama į istorijos dalyką, o būtų dėstoma kaip atskiras dalykas, kurio pažymys būtų rašomas pagrindinio išsilavinimo pažymėjime ar brandos atestate. To paties prašome ir dėl Lietuvos istorijos dėstymo.

2. Seimo nariai Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas, pataikaudami tomaševskininkų reikalavimui, Seime įregistravo Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuris reikštų jau nusistovėjusios ir laiko patikrintos mūsų abėcėlės ardymą, nepriklausomybės pažeidimą. Lietuvių kalba yra konstitucinė vertybė, įtvirtinta 14-uoju Lietuvos Konstitucijos straipsniu kaip valstybinė. Šį straipsnį pakeisti be Tautos referendumo niekas neturi teisės. Neatsakingas valdančiosios daugumos pažadas Lenkijai įvesti asmenvardžių, vietovardžių ir gatvių pavadinimų rašybą lenkiška abėcėle yra neteisėtas, pažeidžiantis 14-ąjį Lietuvos Konstitucijos straipsnį, Valstybinės kalbos įstatymo 19-ąjį straipsnį, prieštarauja 2009 11 06 Konstitucinio teismo sprendimui, suteikia privilegijas lenkų tautinei bendrijai ir kelia grėsmę Lietuvos saugumui.

Prašome priimti Seimo nario Valentino Stundžio šiuo reikalu įregistruotą įstatymo projektą, atmetant antikonstitucinius LSDP atstovų pateiktą Vardų ir pavardžių įstatymo projektą ir LLRA parengtus Tautinių mažumų įstatymo projektus, Civilinio kodekso bei Švietimo įstatymo pataisas, iškraipančias Lietuvos vietovardžius, gatvių pavadinimus ir įvedančias regionines lenkų ir rusų kalbas. Lietuviško raidyno teršimas svetimybėmis, vietovardžių bei gatvių pavadinimų rašymas ne valstybine kalba būtų tik pradžia tolimesnių reikalavimų bei nuolaidžiavimų virtinės, vedančios į savo valstybingumo bei teritorinio vientisumo praradimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija