2015 m. lapkričio 13 d.    
Nr. 42
(2162)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Svaiginantis dežavu jausmas

Labai keistas jausmas, kai patenki į situaciją ir atrodo, kad joje jau buvai. Viskas atrodo pažįstama: aplinka, žodžiai, veiksmai... Tas keistas jausmas vadinamas dežavu (pranc. Déjā vu – jau matyta). Statistikos duomenimis, dežavu patiria apie 97 proc. žmonių. Tai dažniausiai būna malonus jausmas, bet šį kartą jaučiu didelį nerimą ir baimę, nes atrodo, kad viskas baigsis ne visiškai gerai.

Prieš ketverius metus, 2011 metų žiemos pradžioje, Seimas nusprendė atšaukti visišką alkoholio reklamos draudimą, kuris buvo priimtas 2008 metų pavasarį (tada nuspręsta visiškai uždrausti alkoholio reklamą, įsigaliojimą atidedant trejiems metams). 2011 metais alkoholio reklamos draudimą Seimas atšaukė ir iškeitė į draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse nuo 2016 metų. Įstatymas buvo priimtas su gražiais tikslais: „Mažinti alkoholio prieinamumą tiek vairuotojams, tiek ir visai visuomenei“. Jeigu Seimas taip nusprendė, tenka su tuo susitaikyti ir viltingai laukti...

O dabar grįžkime į šiandieną – viltingai laukiame... Belaukiant „netikėtai“ paskutinėmis dienomis Seime atsiranda socialdemokratai Andrius Palionis ir Eduardas Šablinskas, kurie nori atšaukti draudimą. Būtų dar suprantama, jei ši iniciatyva būtų kilusi 2014 arba 2013 metais. Tačiau dabar, kai įmonės turi būti priėmusios sprendimus dėl kitų metų, šis žingsnis atrodo mažų mažiausiai nelogiškas. Juk įmonės tokiu metu tvirtina savo biudžetus, investicinius planus, ir toks teisinis neaiškumas tiesiog išveda iš pusiausvyros.

Reikia pasidžiaugti, kad šio absurdo teatro nepalaikė Vyriausybė, kuri aiškiai pasisakė už degalines be alkoholio ir buvo įsitikinusi, kad Seimo narių iniciatyva prieštarauja Alkoholio kontrolės įstatymo tikslui mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą (ypač nepilnamečiams), piktnaudžiavimą alkoholiu, susirūpinti jo daroma žala sveikatai ir ūkiui. Be to, nustatytas ketverių metų pereinamasis laikotarpis ūkio subjektams prisitaikyti prie pasikeitusio reguliavimo.

Tačiau po Vyriausybės išvados Seimo Sveikatos reikalų komitetas, vadovaujamas D. Mikutienės, kuri dar 2001 metais atvėrė alkoholiui kelią į degalines, pradėjo abejoti draudimo efektyvumu ir nauda. Visi alkoholio pramonės atstovai sugužėjo į Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį. Jame gąsdino dėl nelegalios prekybos, masinių atleidimų, kainų didinimo ir pan... Labai panašu į pasakas, kai piktas vilkas arba lapė gąsdinimu stengiasi išvilioti gyvūnėlį ir jį suėsti... Degalinių atstovas netgi drįso užsiimti šantažu, kad, jeigu bus priimtas draudimas, įmonės vis tiek prekiaus netoliese ir taip pažeidinės įstatymą. Po tokių pareiškimų normalioje valstybėje prieš tokį asmenį būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau vis tiek viltingai laukiame ir tik po visko pastebime, kad vėl įvyko dežavu. Situacija tokia pati, pasikeitė kai kurie veidai, o kai kurie liko tie patys. Vėl viltingai laukiame naujų taisyklių, tačiau nuojauta kužda, kad vėl liksime prie suskilusios geldos ir taip bus kiekvieną kartą... Seimas dirba... Vieni priima, kiti atšaukia, kiti vėl priima, dar kiti – atšaukia... Rodomas Seimo narių darbas, statistika gerėja, produktyvumas irgi, tačiau realaus progreso nėra... Tik kalbos, kalbos, kalbos... O tauta vis laukia, laukia, laukia...

Ar galima išeiti iš šio užburto rato? Taip, reikia pagaliau uždrausti atšaukti priimtus įstatymus – taip dings prielaida apgaudinėti rinkėjus... O kad tai įvyktų, dar teks palaukti... Tik esant tokiems tautos nykimo tempams nebebus kam laukti...

Arminas Mockevičius

Beje, Seimui bandant paskubomis atšaukti seniai priimtą draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse nuo 2016 metų sausio 1d., spalvotų lipdukų akcija „Vairuoju blaivus, nes myliu Jus“ persikėlė į Seimą. Antradienį, lapkričio 10 dieną, kai Seimo nariai rinkosi į plenarinį posėdį, prie Seimo III rūmų automobilių stovėjimo aikštelės buvo dalinami akcijos lipdukai, dar kartą bandant priminti Seimo nariams, kad vairavimas ir alkoholis – visiškai nesuderinami dalykai. Praėjusią savaitę akcija „Vairuoju blaivus, nes myliu Jus“ startavo Europos Parlamento nario Bronio Ropės iniciatyva. Lipdukus galima gauti EP nario biuruose visoje Lietuvoje. Akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mirtiną neblaivaus vairavimo problemą, priminti vairuotojų atsakomybę saugoti save ir kitus, paskatinti būti pilietiškais ir netolerantiškais neblaivių vairuotojų atžvilgiu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija