2015 m. lapkričio 27 d.    
Nr. 44
(2164)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Pašventino skulptūrą

Klebonas mons. Vytautas Grigaravičius
pašventino Švč. Mergelės Marijos skulptūrą

ŽALIAKALNIS. Lapkričio 15 dieną, sekmadienį, Kristaus Prisikėlimo Bazilikoje į 11 val. šv. Mišias dauguma tikinčiųjų rinkosi su baltais gėlės žiedais rankose. Patarnautojai, klierikas Emilis, parapijos vikarai kun. Jonas Grigonis, kun. Linas Šipavičius ir klebonas mons. Vytautas Grigaravičius pirmiausia atėjo prie balta drobe apdengtos skulptūros. Klebonas kreipėsi į tikinčiuosius dėkodamas skulptorei Astai Vasiliauskaitei, aukotojams, parapijos Pastoracinės tarybos nariams Dianai ir Germanui Balkams bei visiems, kurių rūpesčiu Bazilikoje pastatyta nauja Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, skulptūra. Mergelė Marija visiems tikintiesiems yra nuolankumo bei paklusnumo Dievui pavyzdys, kuris sekantiems Kristų parodo teisingą kelio kryptį. Ši skulptūra yra amžina kaip ši šventovė. Po to atidengta buvo iš balto marmuro iškalta Švč. Mergelės Marijos skulptūra, primenanti Sopulingąją Motiną Mariją, o ant postamento iškalti žodžiai – „Štai tavo Motina“ – iš karto kreipia žvilgsnį bei mintis į Nukryžiuotąjį Jėzų Kristų, verčia prisiminti Jo gyvenimo akimirkas šioje žemėje, ir savaime imi dėkoti: „Viešpatie, Jėzau Kristau, dėkoju Tau, kad šventuoju Kryžiumi atpirkai pasaulį“. Atidengimo momentą palydėjo smuikininko Petro Kuncos atliekama Franco Šuberto „Ave Maria“. Klebonas mons. V. Grigaravičius pašventino skulptūrą.

Kun. L. Šipavičius perskaitė komentarą: „Švč. Mergelė Marija pristatoma evangelinėje kryžiaus scenoje: „Prie Jėzaus kryžiaus stovėjo jo motina, jo motinos sesuo, Marija Kleopienė ir Marija Magdalietė. Pamatęs stovinčius motiną ir mylimąjį mokinį, Jėzus tarė motinai: „Moterie, štai tavo sūnus!“ Paskui tarė mokiniui: „Štai tavo motina!“ Ir nuo tos valandos mokinys pasiėmė ją pas save“ (Jn 19, 25–27). (...) Skaitydamas Jėzaus pasakytus ant kryžiaus testamentinius žodžius: „Štai tavo motina!“, kiekvienas tikintysis gali pritaikyti juos sau, nes Išganytojas, pavesdamas mylimajam mokiniui savo Motiną, ją pavedė ir visai Dievo tautai“.

Skulptorė A. Vasiliauskaitė dėkojo visiems, kurie nešė, kėlė, vežė ir pagaliau pastatė (irgi nebuvo lengva) statulą, ir savo pirmajam mokytojui skulptoriui Pranui Bartuliui. „Ačiū, kad mane palaikėte įgyvendinant šią idėją. Šventajame Rašte rašoma, kad nereikia garbinti stabų, tačiau ši skulptūra – materialus priminimas to, per ką skleidžiasi Dievo malonė“, – sakė skulptorė.

Paskui aukotos šv. Mišios, kurioms vadovavo mons. V. Grigaravičius, koncelebravo kun. J. Grigonis ir kun. L. Šipavičius. Homiliją monsinjoras pradėjo užuojauta prancūzų tautai dėl teroristinių išpuolių Paryžiuje. Į klausimą „Ar turi būti baudžiami nusikaltėliai?“ atsako Evangelija pagal Morkų (Mk 13, 24–32). Pasak klebono, jei jie nebūtų baudžiami, tai Dievas būtų neteisingas, jei nebūtų bausmės už nuodėmę, vadinasi, Dievas abejingas smurtautojams, plėšikams, teroristams, masinių žudynių organizatoriams, jei nėra pragaro, vadinasi, Dievas numoja ranka į šių piktadarybių aukas, nusigręžia nuo tų, kurie šaukiasi pagalbos.

Po šv. Mišių tikintieji ėjo prie Švč. Mergelės Marijos ir prie jos kojų dėjo atsineštas gėles. Beje, 2014 metais piktavališka ranka sudaužė Bazilikoje stovėjusią Švč. Mergelės Marijos skulptūrą. Tuomet klebonui kilo mintis pagaminti naują. Šį pasiūlymą pateikė parapijos pastoracinei tarybai, ir ji sumanymui vieningai pritarė. Iniciatyvos ėmėsi tarybos nariai Diana ir Germanas Balkai. Šį sumanymą įgyvendinti piniginėmis aukomis padėjo parapijiečiai bei kiti geros valios žmonės. Bazilikoje pagal projektą turėjo stovėti pilko granito postamentas, o ant jo – balto marmuro Švč. Mergelės Marijos skulptūra. Marmuro paieškos užsitęsė, ir kokybiško marmuro luitai buvo surasti Graikijoje. Prasidėjo ilgas ir atsargus marmuro transportavimas, kuris Lietuvą pasiekė tik 2015 metų pavasarį. Tuomet skulptorė A. Vasiliauskaitė pradėjo kalti skulptūrą. Lapkričio 9 dieną apie toną sverianti skulptūra buvo pastatyta Bazilikoje.

Birutė Vasylienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija