2015 m. gruodžio 11 d.    
Nr. 46
(2166)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Tylos, pamaldumo ir apmąstymų metas...

Greitai ir pastebimai skuba laikas!.. Rodos, neseniai šventėme džiugias ir iškilmingas bažnytinių metų šventes, o štai lapkričio 29-osios sekmadienis mums, katalikams, priminė, kad jau prasidėjo Adventas! Tai – laikas (iš žodžio ,,atėjimas“), skirtas bažnytinių metų pradžiai. Adventą suprantame kaip atgailos, susitaikymo, susikaupimo ir užgimsiančio Kristaus laukimo metą. Šiam laikotarpiui skirtos specialios maldos, Šventojo Rašto skaitiniai, Evangelijos ir giesmės. Kunigams skirti tam reikalui violetinės spalvos liturginiai rūbai. Tikintiesiems nepriimtina Advento metu organizuoti iškilmingas vestuves, rengti šokius, triukšmingus susibūrimus, pasilinksminimus. Ypač būtina apriboti kompiuterių naudojimą, televizorių žiūrėjimą, kurie dažnai pateikia ir katalikams nepriimtų dalykų. Būtina atsisakyti alkoholio, stengtis nesilankyti restoranuose, baruose ir panašiose vietose, kur girtaujama. Adventas, laukiant Kristaus užgimimo, gana neilgas laikotarpis – tik keturios savaitės. Jis prasideda lapkričio 30-ąją, Šv. Andriejaus dieną arba artimiausią šiai datai sekmadienį, o baigiasi gruodžio 25-ąją, sulaukus Šv. Kalėdų. Pasibaigus Adventui, galima šokti, dainuoti ir, žinoma, su saiku linksmintis, organizuoti vestuves ir pobūvius, o Advento metu turi vyrauti susikaupimas, pamaldumas ir dora. Deja, ne visur taip būna. Apsidairykime aplinkui ir pamatysime, kiek jaunimo, pagyvenusių ,,diedų“ sėdi alubariuose, restoranuose, visokiausiuose ,,užkambariuose“, girdyklose... Skaudžiausia, kad visose tose užeigose esama ir kasdien apkvaitusių moterų, jaunimo, netgi nepilnamečių, o keliuose pilna įkaušusių įvairaus amžiaus vairuotojų... Autoavarijų statistika šiurpina.

Netgi kultūros centruose Advento metu organizuojami triukšmingi koncertai su vadinamaisiais „superatlikėjais“. O kur dar visokiausios sekso landynės, lošimo namai. Šios, žemaitiškai tariant, „brudnos“ užeigos, užeigėlės nelaukia Kristaus užgimimo... Mat, vieniems svarbu pinigai, kitiems – sekso malonumai, alkoholis ir t.t. Stokojant pinigų, plėšikaujama, įsibraunama į kaimuose gyvenančių žmonių namus, apiplėšiama, apvagiama. Sadistiški išprievartavimai, nužudymai, sudeginimai šiandien įgauna vis didesnį „pagreitį“. Atitolome nuo Dievo!

Taigi, Advento metą pasimelskime už mūsų Tėvynę Lietuvą, kad užgimęs Kristus, Jo Motinėlė Marija laimintų mūsų šalį... Pasimelskime ir už tuos, kurie vagia, plėšikauja, žudo, kankina, visokiausiomis machinacijomis apgaudinėja netgi pensininkus. Juk Viešpats kviečia melstis ir už tuos, kurie yra paklydę, įklimpę į visokias nedorybes. Nors ir skaudu apie tai kalbėti, rašyti – vis vien turi išlikti katalikiška pareiga atleisti, atjausti „paklydėlį“... Atmeskime bet kokį kerštą. Pagaliau patys padarykime savo sąžinės analizę: koks mūsų tikėjimas, vidinė motyvacija Advento tylai, kad, švenčiant Kūdikėlio Jėzaus užgimimo šventę, visi ir išvien su džiaugsmo ašaromis akyse užgiedotume: „Sveikas Jėzau Gimusis, šventas Dievo Kūdiki! – Brangią dieną švęsdami užgimimo Viešpaties, linksminkimės ir džiaukimės, Dievui Garbę duodami giedokime!“

Turėkime viltį, jog Kūčių vakarą ar Šv. Kalėdų rytą mūsų širdys nušvis begaline Meile Viešpačiui, šalia esančiam draugui, kaimynui, broliui, sesei... Juk Kristaus užgimimas – visos mūsų planetos katalikų kalėdinis džiaugsmas, tikėjimas, jog Visagalį Viešpatį regėsime ir Amžinybėje. Tad apglėbkime vienas kitą rankomis, sušildykime sužvarbusias širdis, tikėdami Jėzaus užgimimu, Jo atlaidumu bei Meile mums, nusidėjėliams... Tegul Žemėje, bent jau Advento metu būna tarpusavio ramybė, taika bei nuolatinė atjauta suvargusiems žmonėms, našlaičiams, seneliams ir ligoniams. Aplankykime juos, pabūkime su jais nors Advento dienomis. Mums beliks tik džiaugtis ir deramai save vadinti katalikais.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija