2015 m. gruodžio 11 d.    
Nr. 46
(2166)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Perku įstatymo pataisą

Dalyvaujant vos pusei Seimo, prieš kelias savaites politikai išstenėjo palaikymą ketverių metų senumo įstatymo pataisai – degalinėse neprekiauti alkoholiu. Ilgas pereinamasis laikotarpis turėjo padėti lepioms alkoholio ir naftos verslo įmonėms prisitaikyti prie kontrolės klimato kaitos. Gyventojai atsparesni, jems pakeitimai dažniau įsigalioja „nuo priėmimo“. Su verslinykais, kurių lūkesčiai dideli ir teisėti, elgtasi švelniau. Tačiau ir likus vos keturioms savaitėms iki įstatymo įsigaliojimo, plėšrios šiltnamių gėlės reikalauja naujų pataisų. Gruodžio 1 dieną Seimas plenariniame posėdyje dar kartą spręs, ar alkoholiui vieta degalinėse: balsavo prieš ketverius metus, dar kartą prieš 20 dienų, ir dabar vėl ... Kartojasi  2011 metų gruodžio istorija, kai pramonės užsakymu ypatingos skubos tvarka atšauktas alkoholio reklamos draudimas.

Šįkart prekybą alkoholiu į degalines grąžinti siekia Seimo Sveikatos komitetas (SRK) bei parašų po šia žalinga įstatymo pataisa neatsiėmę Seimo nariai. Du pataisos autoriai – Arimantas Dumčius ir Kazimieras Kuzminskas – pavėluotai, bet parašus atšaukė, kaip buvo prašoma viešame 29 nevyriausybinių organizacijų laiške lapkričio 16 dieną. O kitiems gal partijos arba rėmėjai neleido? Artėjančių rinkimų finansavimo miražas pernelyg svaigina?

Kaip gali būti, kad prieš tris savaites SRK pateikė išvadą, palaikančią prekybos alkoholiu degalinėse draudimą, o prieš kelias dienas pasiūlė sugrąžinti alkoholį ten vėl, vos spėjus palaidoti Kražių žudynių aukas?.. Čia tas komitetas, kuris užmaršiems politikams turėtų priminti, kokia svarbi visuomenės sveikata visose politikos srityse, bet posėdyje Seimo nariai kalbėjo apie rinką, konkurenciją, teisėtus verslininkų lūkesčius, verslo sąlygas, o apie stabilią teisinę aplinką, sveikus ir darbingus piliečius nešnekėjo. Jie kantriai klausėsi verslo atstovų verkšlenimo, kad bankrutuos, nes be alkoholio vairuotojai nebepirks ir traškučių. Išklausė ir nusprendė skubiai gelbėti degalines ir siūlyti Seimui vėl leisti prekybą alkoholiu.

Estijoje šiek tiek kitaip. Yra degalinių tinklų, paskelbusių, kad pasitiki valstybės siekiu mažinti žuvusių keliuose skaičių, gerinti visuomenės sveikatą, todėl priėmus sprendimą, alkoholiu nebeprekiaus.

Vargu, ar Lietuvos Seimo narių sprendimai spontaniški. Susipažinkite su ntakk.lt paskelbta šio įstatymo priėmimo chronologija ir pamatysite, kad tai – kruopščiai surežisuota operacija su saugikliais: tikslingai pateikiamos kelios „uždelsto veikimo“ skirtingo griežtumo pataisos, nepraėjus reikiamai pataisai, aktyvuojamos kitos, palaipsniui keičiant jų turinį, įtraukiant naujus autorius, keičiant pataisų įsigaliojimo laiką tol, kol lieka vienintelis dalykas ir buvęs šios operacijos tikslas – alkoholis turi likti degalinėse.

Kartu su kolegomis ir bendraminčiais (o gal ir daugiau piliečių prisijungtų?) norėčiau Lietuvai nupirkti įstatymų pataisų, kurias pirkti rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Tos veiksmingos, nebrangios ir lengvai įgyvendinamos priemonės – visiškai uždrausti alkoholio reklamą, padaryti alkoholį mažiau įperkamą ir prieinamą. Todėl labai laukčiau paskelbiant skaidrius viešuosius įstatymų pirkimus. Dalyvautume, nes turime, ką pasiūlyti: išgelbėtas gyvybes, sveikesnę visuomenę, mažiau skurdo ir nusikaltimų, laimingesnius vaikus. Ar įstatymai parduodami tik uždaruose aukcionuose?

Raginame visus Seimo narius išlaikyti prekybos alkoholiu degalinėse draudimą, o piliečius – saugoti savo sveikatą ir rinktis politikus, kurių neįperka alkoholio pramonė. Prieš balsuodami 2016 metų rinkimuose, įsitikinkite, kokiu pažymiu įvertintas jūsų mėgstamas politikas alkoholio ir tabako kontrolės politikos reitinge arba Lietuvos budelių galerijoje.

Nijolė Goštautaitė-Midttun,
psichiatrė, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos narė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija