2016 m. sausio 8 d.    
Nr. 1
(2169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


XXI Amžius


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 0,30 € + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją



 

Šiame numeryje:

Kalėdos – Dievo
gailestingumas
žmonijai

Šviesios vilties
ir padrąsinimo šventė

Jėzuje viskas
byloja apie
gailestingumą
ir atjautą

Būkime atviri
gailestingumo
pažinimui

Kalėdos –
Gailestingosios
meilės atėjimas

Ieškantys kaltų,
suraskite save
veidrodyje

Seimo narė
D. Mikutienė
pasitelkė
prokuratūrą,
siekdama užčiaupti
visuomenininkus

Partizanas, politinis
kalinys ir tremtinys

Kraštotyrininkas,
tautodailininkas,
patriotas

Ne tik polonezas

Akmenės vargonai
skamba kompaktinėje
plokštelėje

2015-uosius
praeitin palydėjus

Patriarchas
Baltramiejus:
„Ir Jėzus buvo
pabėgėlis,
besislepiantis
nuo žudiko Erodo“

2015 m. gruodžio
24 d. sutapo Jėzaus
ir Mahometo
gimimo šventės

Gailestingumo metų šeimų jubiliejus

Popiežius Pranciškus iškelia Šventosios šeimos gyvenimo liudijimą

Popiežius Pranciškus laimina
jaunų šeimų vaikelius

Prisimenant liturginių apeigų kupiną Šv. Kalėdų laikotarpio šventimą Romoje, išskirtinio dėmesio nusipelno pirmasis didelis jau anksčiau pradėtų Gailestingumo metų renginys, įvykęs po Šventųjų durų atidarymo, – Šeimų jubiliejus, minėtas gruodžio 27 dieną Šventosios šeimos (Nazarete gyvenusios Jėzaus, Marijos ir Juozapo šeimos) liturginėje šventėje. Tai tapo ir popiežiaus Pranciškaus pastoracinio mokymo 2015 metais apibendrinimu, nes, kaip tik tais metais ypač buvo ryškus Šventojo Tėvo rūpinimasis nelengvus išbandymus dabar išgyvenančia šeimos ir santuokos institucija. Galima paminėti jo vadovavimą rugpjūtį JAV mieste Filadelfijoje įvykusiam 8-ajam Pasaulio šeimų susitikimui, spalį Vatikane įvykusią šeimos sielovadai skirtą Vyskupų Sinodo asamblėją ir pirmosios Bažnyčios istorijoje sutuoktinių poros – Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės tėvų, prancūzų Liudviko ir Zelijos Martenų, – kanonizavimą. Pamaldžiai švęsdami Gailestingumo metų Šeimų jubiliejų džiugioje Kristaus Gimimo atmosferoje, daugybės šeimų nariai galėjo kartu peržengti atvertų Šventųjų durų slenkstį Šv. Petro bazilikoje ir viso pasaulio vyskupijų katedrose bei šventovėse, pabrėždami gilų troškimą atsiverti, atleisti ir susitaikyti.


Visuomenės pūliniai ir Kristus

Kun. Vytenis Vaškelis

Kai šį sekmadienį švenčiant Jėzaus Krikšto šventę Evangelija byloja apie atsivėrusį dangaus skliautą, iš kurio pasigirsta aukščiausiojo Dievo balsas (Lk 3, 22), skelbiantis, jog niekas taip nemyli Sūnaus, tik Tėvas (be abejo, ir Šventoji Dvasia vainikuoja šią vienintelio Dievo – trijų Asmenų – meilę), girdime žiniasklaidos balsus, liudijančius, kad daugelis mūsų visuomenės narių serga sunkia širdžių suakmenėjimo liga (Ef 4, 18). Nors dauguma informacijos priemonių vengia tiesiogiai diagnozuoti, jog daugelį žmonių yra apėmęs dvasinio aklumo vėžys, nes tada reikėtų į tą sąrašą įtraukti ir save pačius – tuos žiniasklaidos darbuotojus, kurie apie negatyvius įvykius rašo ir kalba daugiausia iš pesimistinės pusės, tačiau akivaizdu, kad, pavyzdžiui, neseniai mus sukrėtusi žinia, jog Kėdainių rajone tėvas šulinyje paskandino du savo mažamečius vaikus, yra tik blogio aisbergo viršūnė.


Dakaro lenktynininkai  tapo Kun. Mykolo Sopočkos Hospiso geros valios ambasadoriais

Sesuo Michaela Rak ir Benediktas Vanagas

Pal. Kun. Mykolo Sopočkos Hospiso Vilniuje bendruomenės gretas papildė du geros valios ambasadoriai: 2016 metų Dakaro ralio dalyvių jungtinis ekipažas – Benediktas Vanagas (Lietuva) ir Sebastijanas  Rozvadovskis (Sebastian Rozwadowski, Lenkija). Jie skleis visuomenei ir visam pasauliui žinią apie hospiso idėją ir misiją.

 „Hospiso pacientų kova už gyvenimą ir pasaulinis Dakaro ralis turi daug bendro: kiekviena diena yra kovos laukas. Mūsų pacientai turi sutelkti visas jėgas ir pasiekti dienos finišą, susidūrus su kliūtimi – pasitikėti šalia esančiu žmogumi, žinoti kiekvieno žingsnio tikslą ir jo siekti visomis išgalėmis, nepasiduoti ir turėti vilties oriai baigti šias begalinės ištvermės reikalaujančias lenktynes“ – svarstė  Pal. Kun. Mykolo Sopočkos hospiso įkūrėja ir direktorė sesuo Michaela Rak.


Lietuvos trispalvė Gedimino kalno pilies bokšte

Kariai Gedimino pilies bokšte
kelia trispalvę

Sausio 1-ąją minima Lietuvos vėliavos diena. Lietuvos kariai Gedimino kalno pilies bokšte Vilniuje iškilmingai iškėlė Lietuvos trispalvę. Tradicinė ceremonija skiriama priminti, kad prieš 97-erius metus, 1919 metų sausio 1 d., Gedimino pilies bokšte Lietuvos trispalvę kaip laisvos Lietuvos simbolį pirmą kartą iškėlė Lietuvos savanorių būrys.

Prieš pakeldami naująją 2016 metų trispalvę kariai nuleido praėjusiais metais bokšte plevėsavusią vėliavą. Pagal tradiciją, senoji vėliava kasmet perduodama saugoti vienai iš Lietuvos mokyklų, pasižymėjusių ugdant pilietiškumą, puoselėjant istorinę atmintį. Šįkart Lietuvos trispalvė oficialios ceremonijos metu perduota Akmenės rajono Papilės Simono Daukanto gimnazijai. Iš Akmenės rajono šįmet daugiausia jaunuolių pasirinko savanoriškai atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje.


Stačiatikių šventieji

Lietuvos kankiniai Antonijus, Jonas ir Eustachijus

Stačiatikių šventieji Antonijus,
Jonas ir Eustachijus

Didį žygdarbį vardan stačiatikių tikėjimo atliko šventieji Lietuvos (Vilniaus) kankiniai Antonijus, Jonas ir Eustachijus. Jų nedūlantys palaikai iki šiol saugomi Vilniaus Šv. Dvasios stačiatikių vienuolyne ir pagrįstai laikomi stačiatikių šventybe. Pasitikdami stačiatikių Kalėdas ir minėdami maldos už krikščionių vienybę savaitę, prisiminkime šiuos mūsų brolių stačiatikių šventuosius.

Antonijus ir Jonas buvo broliai, gyveno Vilniuje, tarnavo kunigaikščiui Algirdui, kuris 1345 metais tapo Didžiuoju Lietuvos kunigaikščiu. Jam, iki tol ketvirtį amžiaus valdžiusiam stačiatikišką Vitebsko kunigaikštystę, teko laviruoti tarp krikščionių ir gana įtakingų pagonių žynių. Todėl jis slėpė ne tik savo priklausomybę stačiatikybei, bet ir simpatijas krikščionims. 1346 metais mirė Algirdo žmona Marija Jaroslavovna, su kuria jie santaikoje pragyveno daugiau kaip ketvirtį amžiaus, išauginę keturis vaikus. Mylimos žmonos, kurios atminimui pradėta Vilniuje statyti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų cerkvė, netektis tapo stipriu smūgiu kunigaikščiui. Jis pradėjo niurnėti prieš Dievą, jo tikėjimas susvyravo. Tuo netrukus pasinaudojo pagonių žyniai, nuteikę kunigaikštį prieš krikščionis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija