2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Antalieptėje prisimintas Dievo tarnas arkivyskupas M. Reinys ir jo vardo garsintojai

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Kalba uolus krašto istorijos
ir gamtos vertybių saugotojas,
pedagogas, kraštotyrininkas Vincas
Kibirkštis, prie jubiliatų staliuko
sėdi tautodailės dirbiniais
Lietuvoje garsėjantis medžio
drožėjas, kryždirbys Pranas Savickas
(ant sekcijos – dalis jo parodos darbų)

Dainuoja antalieptiškiai
Mykolas Piurko ir Loreta Alaunienė

Iš kairės: Olga Raugienė (stovi),
kan Stanislovas Krumpliauskas
(sėdi dešinėje) ir Leonora
Zapereckienė (centre)

Prie jubiliatų staliuko. Iš kairės:
renginio vedėja Olga Raugienė,
kan. Stanislovas Krumpliauskas
ir dr. Aldona Vasiliauskienė

Renginio dalyviai. Ant sienos
matyti dalis parodos „Gyvenimas
mokslui ir žmonėms“, kurią parengė
Kupiškio rajono savivaldybės
viešosios bibliotekos Informacijos
ir kraštotyros skyriaus vyr. darbuotoja
Jolita Pipynienė, eksponatų

Kan. Stanislovo Krumpliausko
iš piligriminės kelionės po Šventąją
Žemę parvežtas palaiminimas

ANTALIEPTĖ. Gruodžio 13-ąją – ypatingą dieną, kai Jubiliejiniams Dievo Gailestingumo metams iškilmingai buvo atvertos arkikatedrų ir svarbių šventovių durys, – Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia minėjo savo kraštiečius dvasininkus: Dievo tarną arkivyskupą Mečislovą Reinį (1884 02 03–1907 06 10–1926 04 05–1953 11 08), jo bičiulį kun. dr. Juozapą Čepėną (1880 10 30–1905 10 23–1976 01 24), M. Reinio vardo garsintoją mons. Petrą Baltušką (1930 11 20–1954 09 12–2012 10 13), kun. dr. J.Ä Čepėno sūnėną kun. Juozą Čepėną, Antalieptės bažnyčios kleboną bei parapijoje vykstančių renginių palaikytoją ir rėmėją kan. Stanislovą Krumpliauską. Išskirtinio dėmesio sulaukė ir šių dvasininkų garsintoja, šio straipsnio autorė.

Paminėti jubiliejų sulaukę antalieptiškiai: advokatas Vytautas Zabiela su žmona Jorūne, pedagogas ir kraštotyrininkas Vincas Kibirkštis, medžio drožėjas, kryždirbys Pranas Savickas, šviesios atminties dr. Algimanto Žilėno žmona.

Antalieptės seniūnaitės Olgos Raugienės organizuotas renginys „Iš praeities stiprybę semiam...“ pradėtas Antalieptės bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo Dusetų Švč. Trejybės ir Antalieptės Šventojo Kryžiaus Atradimo bažnyčių klebonas kan. S. Krumpliauskas. Pamoksle kanauninkas perskaitė vyskupų laišką, skirtą Jubiliejiniams Gailestingumo metams. Tą dieną Romoje, Šventojo Petro Bazilikoje, popiežius Pranciškus iškilmingai atvėrė Jubiliejaus duris. Kanauninkas paragino atvykusius į šventę pasinaudoti Gailestingumo metų teikiamomis malonėmis. Po šv. Mišių kanauninkas pasveikino straipsnio autorę, jai ir jos artimiesiems įteikdamas palaiminimą iš Šventosios Žemės.

Šv. Mišiose vargonininkės Loretos Alaunienės vadovaujamas parapijos choras atliko nepaprasto gražumo ir sudėtingumo giesmes.

Viename moderniausių Lietuvoje Antalieptės daugiafunkciniame Kultūros centre buvo parengtos parodos: „Iš praeities stiprybės semiam“ (antalieptiškių meno darbai)  ir „Gyvenimas mokslui ir žmonėms“ (dr. A. Vasiliauskienės jubiliejui skirta paroda, parengta Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vyr. darbuotojos Jolitos Pipynienės).

Kultūros centre vyko adventinė popietė, kurios pradžioje atvykusieji pasisotino skania Olgos Raugienės mamos Irinos Steponienės išvirta adventine žuviene. Beje, žuvies parūpino kan. S. Krumpliauskas.

Sukaktuvininkai buvo kviečiami į sceną prie jubiliatų staliuko, kur jų laukė improvizuotas pagrindinės renginio organizatorės ir vedėjos O. Raugienės parengtas interviu, pasisakymai, sveikinimai ir Antalieptės bendruomenės apdovanojimai: gėlės, suvenyrinis atminimo ženklas su graviruota lentele.

Šventės dalyviai gyvai reagavo į jubiliatų atsakymus. Programą papildė ir pagyvino antalieptiškių Loretos Alaunienės ir Mykolo Piurko bei dusetiškių Margaritos Simokaitytės ir Tado Grinevičiaus duetai.

Renginyje dalyvavo antalieptiškiai, dusetiškiai, zarasiškiai, vilniečiai bei iš kitų vietovių atvykusieji svečiai, Seimo narys Rokas Žilinskas ir Algimanto Dumbravos padėjėja Regina Račkauskienė. Jie jubiliatams įteikė personalines padėkas.

Galima tik įsivaizduoti, kaip jaudinosi pagrindinė pirmo tokio renginio Antalieptėje organizatorė seniūnaitė Olga Raugienė: ji ne tik rengė programą, bet ir ją vedė. Uoliems talkininkams padedant viskas puikiai pavyko. Olga džiaugiasi Loretos Alaunienės, Eglės Steponavičienės, Reginos Kuliešienės ir ypač savo mamos Irinos Steponienės, kuriai visada tenka nemažas krūvis įgyvendinant dukros sumanymus, pagalba. Olga Raugienė džiaugiasi seniūno Arvido Sauliaus, bendruomenių pirmininkų Irinos Zolubienės, Dariaus Steponavičiaus, o ypač abituriento Dovydo Alaunės pagalba. Renginyje jis perskaitė savo kūrybos eilėraštį.

Šis renginys, kuriame buvo minimas visas jubiliatų būrys, daugiausiai akcentuotas Dievo tarnas arkivyskupas M. Reinys. Reikia džiaugtis, kad Antalieptėje formuojasi naujas M. Reinio vardo įamžinimo centras – trečias nedideliame Lietuvos miestelyje. Žinomi Daugailiai (Utenos r.) ir Skapiškis (Kupiškio r.) įvairiais renginiais, paminklais, sukauptais asmeniniais daiktais garsinantys M. Reinio vardą. Antalieptė jau turi M. Reinio vardu pavadintą gatvę, jo vardu pavadinti piligriminiai žygiai (Madagaskaras–Antalieptė), kryžiaus kelias (Madagaskaras–Antalieptė), aukojamos šv. Mišios, vyksta mokslinės konferencijos, organizuojami susitikimai su dvasininkais (lietuviais ir ukrainiečiais), mokslininkais pasauliečiais, kitais M. Reinio gerbėjais. Be to, Antalieptės bažnyčioje 2015 metų vasarį, per M. Reinio gimtadienį, visą parą vyko adoracija (meldėsi ne tik antalieptiškiai, bet ir daugailiškiai, dusetiškiai bei zarasiškiai). 2016 metais vėl numatyta M. Reiniui skirta adoracija. Gal kas iš skaitančių šią žinutę susidomės ir netikėtai atvyks į Antalieptės bažnyčią... Kiekvienas labai laukiamas...

Mažas miestelis su aktyvia seniūnaite Olga Raugiene atlieka svarbius ir reikšmingus darbus. Tikėkime, kad visa antalieptiškių veikla – maldos ir darbai – pagreitins M. Reino beatifikacijos bylą.

Zarasų rajonas
Autorės asmeninio archyvo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija