2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Joanitų vienuolyno menėje ir katalikiškame kalendoriuje pristatytas V. Kvašio Šv. Pranciškus

Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė

Vaidoto Kvašio „Pranciškus ir pavasaris“

Vieną rudens sekmadienį Šv. Jono Teologo vienuolyne, Jono Pauliaus II salėje, grožėjausi Vaidoto Kvašio darbais, atliktais pastele, „Iš šventųjų gyvenimo“ (pasirodo, jau antra ciklo dalis), o kitąkart ten pat po šv. Mišių pristatyta jo dvylikos darbų paroda (atskirai ir su naujuoju kalendoriumi) – apie Šv. Pranciškų.

Menėje kabo vienas nuolatinis didžiulis paveikslas su raiteliu ant balto žirgo centre. Man pavyko prie jo nufotografuoti autorių, o jis pakvietė į dabartinę parodą, pasakęs, kad interviu nemėgstąs duoti, betgi prasitarė apie gausią savo šeimyną, žmoną katalikę (norėjęs, kad būtų tikinti, ir tokią sutikęs) ir kad labai nustebęs, kai vienas kolega jo paklausęs, ar jam vaikai netrukdo dirbti. Anam Vaidotas tada atsakęs, kad vaikai – Dievo dovana, galinti tik įkvėpti menininką.


Gydomoji spalvos galia

Rimantė Vasiljeva, Rita Bijeikytė-Gatautė
ir Jūrininkų ligoninės vyriausiasis
gydytojas Jonas Sąlyga

Sausio 6 dieną Jūrininkų ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje mokytoja metodininkė Rimantė Vasiljeva suruošė savo piešinių parodos atidarymą apie užburiantį vasariškos gamtos grožį. Tai – tarsi langai į šilumą, žalumą, kurios mums labai trūksta žiemą. Autorė kuria, tikėdama ypatingomis meno galiomis, žinodama, kad emocinis ir fiziologinis spalvų poveikis padeda žmogui greičiau pasveikti. Įrodyta, kad net virtualūs gamtos vaizdai ramina žmogų, žalia spalva šalina akių nuovargį, gydo galvos skausmus. Žiūrovai klausė, kodėl darbuose vyrauja geltonos spalvos gėlės (kardeliai, rožės, jurginai, chrizantemos). Autorės teigimu, tai – darbingumą, optimizmą, šilumą skleidžianti spalva, atkreipė dėmesį, kad Reabilitacijos skyriaus koridorių sienos net išdažytos geltona spalva.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija