2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Ukrainietis vyskupas iš Romos Lietuvoje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Į Vilniaus Švč. Trejybės graikų
katalikų apeigų bažnyčią iškilmingai
įnešta šv. Juozapato relikvija.
Su relikvija vyskupas Irinėjus
(Ihoris Bilykas) OSBM (kairėje),
dešinėje – Vilniaus arkivyskupas
metropolitas Gintaras Grušas

Prie „Marijos radijo“ studijos
Vilniuje. Iš kairės: t. Pavlo (Petro
Jachimecas) OSBM, vyskupas Irinėjus
(Ihoris Bilykas) OSBM, Ukrainos
Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos
protoigumenas mgsr. t. Pantalejmonas
(Mychailas Salamacha) OSBM,
„Marijos radijo“ laidos vedėjas
Liutauras Sarapinas
ir dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškyje prie koplytstulpio ir
rūpintojėlio arkivyskupui Mečislovui
Reiniui. Priekyje sėdi vyskupas
Irinėjus Bilykas OSBM. Stovi
(iš kairės): t. Pavlo Jachimecas OSBM,
Regina Stonienė, Antanas Mikėnas,
Ona Leknickienė, Danutė Kriauzienė,
Elvyra Bickuvienė, Danutė Baltrūnienė,
Irena Pavilonienė, Stasė Mažeikytė,
Vlada Klimkaitė, Bronius Bickus,
Bronius Stuoka, Laima Papučkaitė
ir dr. Aldona Vasiliauskienė

Grupelė skapiškiečių su vyskupu
iš Romos. Vyskupas Irinėjus (Ihoris
Bilykas) OSBM sėdi stalo gale

Ukrainietis vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilykas) OSBM yra Popiežiaus kanauninkas. Popiežiaus Benedikto XVI kvietimu nuo 2007 metų dirba Romoje, Marijos Madžiore bazilikoje (Basilica di Santa Maria Maggiore). 2015 metų Šv. Juozapato šventei į Lietuvą, Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų (unitų) bažnyčią, amžinam saugojimui atvežė šventojo Juozapato relikviją (apie tai rašyta „XXI amžiuje“ 2015 12 04, nr. 45, p. 14, „Ypatinga šventojo Juozapato šventė Vilniuje“). Relikvija iškilmingai pristatyta bažnyčioje: procesija su relikvija apie bažnyčią, palaiminimas su relikvija, galimybė kiekvienam pasimelsti prie jos suteikė Šv. Juozapato šventei ypatingą dvasinę palaimą. Joje dalyvavo daug lietuvių.

Šv. Mišių pamokslą vyskupas Irinėjus OSBM skyrė šventojo Juozapato asmenybei ir nūdienos tikėjimo klausimams (pamokslas irgi išspausdintas minėtame straipsnyje). Svečias iš Romos pabrėžė, kad vyskupiškas tautų vienijimo apaštalo šv. Juozapato šūkis „Tegul visa būna viena“ (Jn 17, 21) buvo aktualus visais laikais ir ypač šiandien.

2017 metais Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas minės sudėtingos istorijos 400 metų jubiliejų, o kitąmet Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų (unitų) bažnyčia minės ketvirčio amžiaus sugrąžinimo ukrainiečiams jubiliejų. Tad šioms šventėms pasiruošti ir jas stiprinti dvasiškai padės vienintelio ukrainiečio – Graikų apeigų katalikų šventojo Juozapato – relikvijos.

Vyskupas Irinėjus OSBM, pirmąsyk atvykęs į Lietuvą, čia viešėjo lapkričio 10–17 dienomis, atliko reikšmingus darbus: vadovavo šv. Mišių koncelebracijai, sakė pamokslus, kalbėjo „Marijos radijo“ laidose, dalyvavo vienuolių bazilijonų istorijai svarbios monografijos pristatyme, Skapiškyje (Kupiškio r.) susitiko su Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčios parapijiečiais.

Lapkričio 14 ir 15 dienomis svečias iš Romos vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilykas) OSBM aukojo šv. Mišias Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje, pasakė įsimintinus pamokslus, kuriuose akcentavo šv. Juozapato tikėjimo gilumą, pamaldumą, pasiaukojimą.

Lapkričio 16 dieną vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilykas) OSBM kartu su iš Kijevo atvykusiu Ukrainos Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios (UGKC) vyskupu Josyfu Milianu bei Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenu t. Pantaleijmonu (Mychailu Salamacha) OSBM ir kitais ukrainiečiais kunigais šv. Mišias ukrainiečių kalba aukojo Aušros Vartų koplyčioje, įsijungdami į Aušros Vartų Dievo Gailestingumo Motinos Globos atlaidus, vykusius lapkričio 12–18 dienomis.

Svarbias mintis, skirtas šv. Juozapatui, neįprastai Šv. Juozapato šventei, jo relikvijos atvežimui į Vilnių, artėjantiems Gailestingumo metams, tikėjimo gilinimui ir svarbai, vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilykas) OSBM išsakė „Marijos radijo“ laidose. Įrašytos dvi „Aktualijų“ laidos bei laida „Ganytojo žodis“ (į lietuvių kalbą vertė bei vyskupą pristatė šio teksto autorė, laidas vedė ir įrašė Liutauras Sarapinas).

Kartu su vyskupu laidose dalyvavo Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonas t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM. Paskutiniame „Aktualijų“ laidos įraše dalyvavo dar ir Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas t. mgsr. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM.

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje Šv. Juozapato šventės  šv. Mišiose dalyvavo daug lietuvių. „Marijos radijo“ nuopelnas, kad minėtos laidos užbaigtos pakvietimu į šv. Mišias. Be to, į Aušros Vartų Didžiuosius Dievo Gailestingumo Motinos Globos atlaidus iš įvairių Lietuvos vietų atvykę piligrimai, „Marijos radijo“ laidų paskatinti, stengėsi pabuvoti Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje, pasimelsti prie relikvijų, paprašyti, kad ukrainietis kunigas juos, piligrimus, su relikvija palaimintų. Taip apie šv. Juozapatą ir atvežtą jo relikviją, neseniai 500 metų minėjusią bažnyčią išgirdo Dusetų bei Antalieptės (klebonas – kan. Stanislovas Krumpliauskas), Krekenavos (klebonas – kun. dr. Gediminas Jankūnas), Akmenės (klebonas – kan. Egidijus Zulcas) bei kitų Lietuvos parapijų piligrimai. Jie turėjo galimybę pasimelsti prie šventojo relikvijos ir būti ja palaiminti.

Lietuvoje vyskupas Irinėjus dalyvavo t. Klementijaus (Vasylio Stasivo) OSBM monografijos „Svarbaus žodžio misija“, išleistos 2015 metais „Misionieriaus“ leidyklos Žovkvoje (Ukraina), pristatyme, pabrėždamas jos svarbą Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijos tyrinėjimuose. Monografijos pristatyme kalbėjo protoigumenas t. mgsr. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM, dr. Aldona Vasiliauskienė ir autorius t. Klementijus (Vasylis Stasivas) OSBM. Tai buvo pirmasis monografijos pristatymas užsienyje, o iš tikrųjų antrasis – pirmasis vyko Šv. Onufrijaus vienuolyne Lvove.

Iš daugelio numatytų kelionių po Lietuvą dėl laiko stokos vyskupas iš Romos pasirinko Skapiškį. Jį domino čia kaupiama ukrainistika, žinių apie Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną sklaida, pagarba Dievo tarnui arkivyskupui Mečislovui Reiniui bei ukrainiečiui jau 2001 metais paskelbtam palaimintuoju studitų ordino archimandritui Klementijui Šeptyckiui.

Kartu su vyskupu į šį miestelį keliavo Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonas t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM ir šio straipsnio autorė.

Pakeliui į Skapiškį užsukta į Kupiškį. Apžiūrėta graži, viena didžiausių Lietuvoje Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia. Vyskupas sužinojo, kad ši, jau trečioji, raudonų plytų bažnyčia (dvi ankstesnės buvo medinės) neseniai paminėjo 100-metį. Bažnyčios šimtmečio jubiliejui Kupiškio etnografijos muziejuje organizuota speciali konferencija. Vyskupui papasakota apie 2008 metais išleistą monografiją „Kupiškis. Gamtos ir istorijos puslapiai“, kurioje daug vietos skirta Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos istorijai. Pasidžiaugta, kad 2016 metais turėtų pasirodyti „Versmės“ leidyklos monografija skirta Kupiškiui, kurioje straipsnis, skirtas parapijos istorijai, beveik tris kartus išplėstas. Pasidžiaugta, kad archyvuose pavyko surasti unikalios dar nepublikuotos medžiagos. Svečią iš Romos itin domino toks dėmesys bažnyčios ir parapijos istorijai.

Vyskupas susidomėjo šventoriuje esančiais paminklais, juos fotografavo, sakė, kad parodys bičiuliams Romoje, – tegul sužino, kokias grožybes sukūrę lietuviai. Svečią itin sudomino Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio skyriaus tarybos iniciatyva šventoriuje iš lauko akmenų pastatytas paminklas (tautodailininkas Leonas Perekšlis), bylojantis apie tėvų, brolių bei sesių atminimą. Prie jų vardų, pavardžių, tremties ar žūties datų įrašyti Vorkutos, Krasnojarsko, Tomsko, Irkutsko, Jakutijos pavadinimai, kurie gerai žinomi ir ukrainiečiui vyskupui, – ukrainiečiai irgi buvo tremiami į tas pačias ir daugelį kitų vietų.

Susitikime su skapiškiečiais apie vyskupą, jo sudėtingą kelią į mokslą sovietmečiu, studijas pogrindžio seminarijoje, įšventinimą į kunigus ir vyskupus, kelią į vienuoliją pasakojo šio straipsnio autorė. Vysk. Irinėjus pasakojo apie šv. Juozapatą, į Lietuvą atvežtas jo relikvijas, atsakė į smalsių skapiškiečių klausimus. Vyskupas ne tik palaimino atėjusius į susitikimą, bet padovanojo ir iš Vatikano atvežtų šventojo Juozapato bei kitų šventųjų paveikslėlių.

Vyskupą sužavėjo skapiškiečių nuoširdumas ir dalykiniai klausimai, jų žinios apie Ukrainą ir Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną bei vieną jo kūrėjų – šv. Juozapatą. Apie mielą susitikimą su skapiškiečiais vyskupas kalbėjo ir „Marijos radijo“ laidoje „Ganytojo žodis“, dėkojo atėjusiems į susitikimą. Ukrainietis vyskupas Irinėjus (Ihorį Bilykas) OSBM išvykdamas į Romą, dar aerouoste žadėjo apie viešnagę Skapiškyje papasakoti vyskupams Romoje, o susitikimo dalyvius prisiminti maldoje ir, jei vėl atvyks į Lietuvą, būtinai apsilankyti Skapiškyje.

Autorės asmeninio archyvo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija