2016 m. sausio 29 d.    
Nr. 4
(2172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Septintasis K. Barėno literatūrinės premijos laureatas

Bronius VERTELKA

K. Barėno skaitykloje. Mykolas Sauka
(antras iš kairės) su K. Barėno
giminaičiais, G. Petkevičaitės-Bitės
viešosios bibliotekos direktore
Rima Maselyte bei Lietuvos
fondo valdybos nariu ir įgaliotiniu
Lietuvai Leonu Narbučiu

Panevėžys. Sausio 12-ąją G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvardytas 7-asis rašytojo, žurnalisto ir leidėjo Kazimiero Barėno literatūrinės premijos laureatas. Juo tapo skulptūros magistras Mykolas Sauka už apsakymų rinkinį „Grubiai“. Žinomų dailininkų Nomedos ir Šarūno Saukų sūnus nėra profesionalus rašytojas, ir to, kad kilęs iš menininkų šeimos, visiškai nesureikšmina.

M. Sauka gimė 1989 metais Vilniuje. 1996–2008 metais mokėsi Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje. 2014 metais baigė Vilniaus dailės akademiją, skulptūros magistrantūrą. 2010-aisiais stažavosi Italijoje, Mačeratoje. Kartu su tėvais dailininkais Nomeda ir Šarūnu Saukomis dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. 2014 metais jam suteiktas meno kūrėjo statusas. Gyvena ir kuria Vilniuje.


Etnografinių regionų metus palydint

Renginio organizatoriai ir dalyviai

VARĖNA. Gruodžio 17 dieną Viešojoje bibliotekoje vyko renginys „Varėnos krašto tautosakos rinkėjai ir pateikėjai“, skirtas Etnografinių regionų metams paminėti. 2015-ieji Seimo buvo paskelbti Etnografinių regionų metais. Varėnos viešosios bibliotekos Bibliografijos, informacijos ir kraštotyros skyriaus darbuotojos Elena Glavickienė ir Laimutė Cibulskienė rajono laikraščiuose „Giružis“ ir „Merkio kraštas“ paskelbė straipsnių ciklą apie Varėnos krašto tautosakos rinkėjus ir pateikėjus. Bibliotekoje parengtos spaudinių parodos „Tautosakos rinkėjai Varėnos rajone“, „Varėnos krašto tautosakos pateikėjai“, „Leidiniai, kuriuose pateikta Varėnos krašto tautosaka“. Siekiant apibendrinti šią pateiktą informaciją, bibliotekoje buvo suorganizuotas renginys.


Kitokia orų prognozė – Keramikos muziejuje

„Archyvo“ grupės parodos atidarymo
Keramikos muziejuje akimirka
Jono IVAŠKEVIČIAUS nuotrauka

Kaunas. Sausio 14-osios vakarą Keramikos muziejuje, įvyko „Archyvo“ grupės parodos „Orų prognozė“ atidarymas. Keramikos muziejus 2016 metus pradėjo ateities spėlionėmis. Paroda „Orų prognozė“ – giliamintiška, šamaniška ir šiek tiek sarkastiška „Archyvo“ grupės pranašystė.

18 metų kasmet šis sambūris Rotušės požemyje atveria savo parodas, spinduliuojančias stiprų, originalų menininkų gyvenimo būdą ir savitą filosofiją. Paroda suburia išties unikalias Lietuvos asmenybes: Dormantę ir Jurgį Penkinskius, Gojaus kaime lyg meno kūrinį puoselėjančius savo būtį, Juozą Rimkų, Raseinių rajone prie Ažytės upelio sodinantį ąžuolų girią, angelų meistrą Liudviką Ivaškevičių, fotografą Giedrių Liagą, pernai prie grupės prisijungusią Jovilę Talmantaitę-El-Mansour ir augalų sielas pažįstančią Laimą Dzigaitę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija