2016 m. vasario 12 d.    
Nr. 6
(2174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Neramios premjero atostogos

Linas ŠALNA

Pirmadienį dvi savaites Karibų jūros regione besiilsėjusio ir atostogas baigusio ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus laukė įtempta politinė darbotvarkė. Trečiadienį kalbėtasi su Prezidente, kurios teigimu, „dėl korupcijos šešėlio situacija Vyriausybėje yra sudėtinga“, sveikatos apsaugos ministrės atsistatydinimas, premjero apklausa Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT). Lietuvoje praleidęs porą dienų, ketvirtadienį premjeras turėjo išvykti savaitės trukmės vizito į Indiją, tačiau dėl ligos, po apklausos STT ir susitikimo su Prezidente, vizitas buvo atidėtas. Dėl kelių skirtingų teisėsaugos atliekamų tyrimų premjero atostogų laiku į apklausas kviesti keli jo vadovaujamos Vyriausybės nariai – sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė, aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, Druskininkų meras socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Ričardas Malinauskas. K. Trečiokas ir R. Malinauskas apklausti kaip specialieji liudytojai. Specialaus liudytojo statusas suteikiamas, kuomet teisėsauga turi duomenų apie galimą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti. STT yra patvirtinusi, jog numato liudytoju apklausti ir patį Vyriausybės vadovą socialdemokratų partijos pirmininką A. Butkevičių, tačiau apklausos laikas kol kas nesuderintas. Šiuo atveju STT tiria galbūt darytą poveikį priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, kuris galėjo turėti reikšmės įteisinant nelegalias statybas vadinamojo Druskininkų „Vijūnėlės“ dvaro teritorijoje. Sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė pranešė, jog grįžusiam iš poilsio premjerui ketina įteikti atsistatydinimo pareiškimą. Ji sulaukė kolegų socialdemokratų ir Prezidentės kritikos, kai pripažino anksčiau davusi kyšį medikams, o STT apklausė ją tirdama galimą korupciją Šiaulių ligoninėje. Premjeras yra sakęs, jog ministrė pati turi trauktis iš pareigų. Tačiau kol kas ministro pirmininko ir sveikatos apsaugos ministrės susitikimo data nėra žinoma. Ji turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Prokurorai praėjusią savaitę pradėjo tyrimą ir dėl įtarimų, kad Žemės ūkio ministerijai pavaldi Rinkos reguliavimo agentūra galėjo per brangiai pirkti maisto produktus skurstantiesiems. Žemės ūkio ministerijai, kuri įgyvendina agentūros savininko teises ir pareigas, vadovauja darbietė Virginija Baltraitienė. Tyrime dėl galimo sukčiavimo aiškinamasi, ar Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, kurios valdybos pirmininkas yra viceministras Vilius Martusevičius, ne per brangiai pirko maistą skurstantiesiems. V. Baltraitienė sakė, kad V. Martusevičius ir agentūros vadovybė turėtų prisiimti atsakomybę dėl per brangiai nupirktų produktų. Ji sakė, kad priimant sprendimus dėl konservų pirkimų, V. Martusevičius turėjo nusišalinti, nes praeityje yra dirbęs koncerno „Vikonda“ valdomoje bendrovėje „Kėdainių agrofirma“. Tarp brangiai pirktų produktų buvo ir Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho šeimos valdomo Kėdainių konservų fabriko gaminiai. Prokuratūrai pradėjus tyrimą pirmadienį žemės ūkio viceministras V. Martusevičius jau atsistatydino iš pareigų, tačiau gyvenimas ministrei nuo to nelabai pagerėjo. Buvo paskelbta, kad viceministras, „prisiimdamas asmeninę atsakomybę ir suprasdamas, kad susidariusi situacija virsta spekuliacijos objektu“, nusprendė atsistatydinti. Agentūros vadovė Aldona Miliuvienė sausio pabaigoje jau pasitraukė iš pareigų. V. Baltraitienė tvirtino, kad daugelis pirktų produktų juos pirkusiai agentūrai ir įmonės valdybai nesukėlė abejonių, tačiau pridūrė, kad prieš pirkimą turėjo būti atliktas rinkos tyrimas. Premjeras pažadėjo aiškintis žemės ūkio ministrės atsakomybės dėl miltų pirkimo brangiomis kainomis klausimą: jai jau buvo duotas pavedimas, kad šitas atvejis būtų ištirtas, be to, tiria ir Generalinė prokuratūra. Atradus pažeidimus, bus priimtas sprendimas. Beje, Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, pavaldi Žemės ūkio ministerijai, įtariama produktus pirkusi išpūstomis kainomis. Tie produktai skirti mažas pajamas gaunantiems žmonėms šelpti. Aiškėja, kad už miltus, grikius bei kruopas mokama kone dvigubai brangiau lyginant su vidutinėmis rinkos kainomis, o prieš kelias dienas paaiškėjo, kad brangiau buvo perkami ir mėsos konservai, beje, iš Kėdainių konservų fabriko. Premjeras pavedė ministrei atlikti vidinį tyrimą ir duoti paaiškinimą, kodėl vyko toks pirkimas. „Pirmojo pokalbio su ja metu aš supratau, kad ji apie tuos pirkimus nieko nežino. Vėliau lyg ir buvo išsiaiškinusi, kad dalyvavo lyg ir du pardavėjai, kurių kainos buvo užkeltos. Tai, manau, kad abu pardavėjai turėjo būti atmesti. Dabar laukiu to tyrimo rezultatų. Ne visada ministras gali už kiekvieną perkamą bulvę, morką ar miltus atsakyti arba žinoti“, – laidoje „Dėmesio centre“ sakė premjeras.

Klausimas dėl „Vijūnėlės“ dvaro statybų prie Druskininkų, kai vos ne metus derintas nutarimas buvo įteisintas skubos tvarka kaip tik teismo išvakarėse, premjero buvo paneigtas. Net nežinodamas „Vijūnėlės“ pavadinimo, žinojo, kur jis yra statomas, nes nuvažiuodavo į Druskininkus pailsėti. Tačiau jam būnant premjeru, „nė vienas nutarimo projektas nebuvo priimtas dėl kažkieno norų. Šiuo atveju tai nėra vien (Druskininkų mero) Ričardo Malinausko, bet ir visų kitų kurortinių miestų noras ir pageidavimas, kad tas nutarimas būtų priimtas. Kalbama tik apie 16-ąjį skyrių, kuris yra „išimtas“ iš to nutarimo. (...) Aš noriu atvirai pasakyti, kad nė vienas Vyriausybės nutarimas, kuris būtų nesuderintas su atsakingomis institucijomis, niekada nebūna įtrauktas į darbotvarkę. Tada, kai jis buvo pateiktas papildomai, paklausiau posėdžio pradžioje, ar tai yra suderinta su mūsų Vyriausybės kanceliarijos teisininkais, kitomis ministerijomis. Nė vieno prieštaraujančio nebuvo. (...) Šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad jis jokios įtakos tam dvarui neturi ir neturės“.

Paklaustas apie teisingumo ministro Juozo Bernatonio tarpininkavimą Druskininkų merui susitinkant su Generaliniu prokuroru ir ar tai yra normalu, premjeras sakė, kad į tą klausimą atsakyti turėtų pats ministras. „Aš manau, kad šiuo klausimu neturėtų būti organizuojami jokie atskiri susitikimai – pirmiausia mums reikia siekti, kad tyrimas būtų užbaigtas kuo greičiau. Taip pat, kad visi asmenys, įskaitant ir mane, būtų apklausti ir greičiau būtų išsklaidytos tos abejonės. O jei kažkas yra nusižengęs, prašau greičiau tai įvardinti ir įvertinti“. Antradienį premjeras kalbėjosi su teisingumo ministru. Jis pasakė, kad esą kreipėsi į R. Malinauską, „o tam tikrais klausimais, kurie nesusiję su teisingumo ministru, jis sakė, kad tai yra Generalinės prokuratūros kompetencijos klausimas ir reikia kreiptis ten“, – Generalinio prokuroro ir Druskininkų mero neteisinį susitikimą „tarpininkaujant“ teisingumo ministrui aiškino premjeras. Klausiamas, ar dabar gal nėra visai tikras, ar teisingai buvo pasirinkta atleisti sveikatos apsaugos ministrę R. Šalaševičiūtę dėl prieš keletą metų duoto kyšio gydytojui, premjeras sakė, kad ministrė jau pati toliau nemato galimybių dirbti, nes jai yra išreikštas ir kitų LSDP vadovybės narių nepasitikinėjimas.

Premjero teigimu, politinės kovos prieš artėjančius Seimo rinkimus šįkart prasidėjo labai anksti, o planas nuversti jį iš posto parengtas jau seniai. Visa tai jis aiškino antradienį laidoje „Dėmesio centre“, kurioje jį kalbino žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Premjeras pripažino, kad nusprendęs atostogauti toli nuo Lietuvos, Karibuose, kai kilo keli skandalai jo Vyriausybėje ir jo partijoje. Jis sakė, kad tie skandalai yra labai anksti prasidėjusios rinkiminė kampanijos rezultatas. „Aš nesitikėjau, kad tokiais žingsniais bus ta rinkiminė kampanija organizuojama, tačiau dabar kol kas nenorėčiau kam nors versti kaltės. Man, kaip gyvenusiam Sovietų Sąjungoje, tai primena tą laikotarpį, kai jaunas buvau pakviestas dirbti į rajono vykdomąjį komitetą. Prisimenu tam tikrus momentus, kai tam tikri žmonės išeidavo atostogų, profsąjunga duodavo nemokamą kelialapį, o tada žmogus sugrįžęs sužinodavo, kad yra atleistas iš darbo. Aišku tiek, gal dar nepriklausomoje Lietuvoje „nedasigyvenome“, bet aišku, tas žingsnis, kuris buvo padarytas man atostogaujant, yra labai nemalonus. Aš jau vasario ketvirtą ar penktą dieną gavau elektroninį laišką – šaukimą kitą dieną po atostogų atvykti į STT, tad puikiai suprantama, kokia buvo savijauta. Tikrai nesupratau, kodėl taip greitai iškilo toks būtinumas“.

Premjeras aiškino apie senokai parengtą planą nuversti jį iš ministro pirmininko posto. „Šis planas jau yra paruoštas senokai. Lietuva – maža valstybė: mes turime daug pažįstamų ir kitose partijose. Grįžęs iš atostogų ant stalo radau tam tikrą dokumentėlį, raštelį, kur parašyta, kad ir toliau bus siekiama, kad ministras pirmininkas sulauktų daug tokių įvairiausių atakų. Reikia suvokti, kad artėja Seimo rinkimai. Jeigu ministras pirmininkas būtų pakeistas, tai ir kitoms partijoms dalyvauti rinkimuose būtų daug paprasčiau ir lengviau. Bet aš, kaip ir sakiau, reitingų niekada nesivaikau. Mano pareiga yra padaryti tuos darbus, kurie yra numatyti artimiausiu metu, nežiūrint to, kad kai kada išgirstu įvairiausių prieštaravimų ir iš Seimo pirmininkės. Kai kurie jų mane stebina, tad antradienį skambinau partijos pirmininkui Valentinui Mazuroniui ir klausiau, ar tai yra partijos pozicija. Net tik dėl atsakomybės, bet ir dėl socialinio modelio – aš atsakomybę visada prisiimu, aš to nebijau. Aš noriu pasakyti, kad aš, kaip ministras pirmininkas, neatstovausiu niekieno interesų – nei partijos narių, nei pažįstamų, nei verslo žmonių. Mano tikslas per tą laikotarpį, kai man yra suteikti tie įgaliojimai, – Lietuvos istorijoje palikti nuveiktus darbus. Man asmeniškai būna labai nemalonu, kada bandoma kažkokias juodąsias technologijas kurti, kad ministras pirmininkas būtų pažemintas, kai kalbama apie kažkokią vyriausybėje esančią korupciją. Jeigu aš tik sužinosiu, kad tokie atvejai yra susieti su vienu arba kitu žmogumi, sprendimas bus priimtas tą pačią dieną. Visos tos juodosios technologijos yra patrauklios diskusijoms arba sklaidai, paskleidžiant tuo darbus, kurie yra padaryti“.

Klausiamas apie užsimintus raštelius, intrigas ir planus, kurie yra seniai parengti, ar gali pasakyti, kas konkrečiai siekia jo nuvertimo iš posto ir ar „tame dalyvauja prezidentė Dalia Grybauskaitė“, premjeras atsakė aptakiai: „Jei aš kaltinčiau opoziciją, tai būčiau labai naivus. Kritika valdžiai yra jos darbas. Į jūsų užduotą klausimą aš galėsiu atsakyti vėliau“, – turėdamas galvoje kitą dieną, trečiadienį, įvyksianti susitikimą su Prezidente, nes manantis, kad dabar jau prasidėjusi kova iki Seimo rinkimų bus ilga ir „daug dalykų jūs sužinosite ne vien iš manęs“.

Premjeras stebėjosi tuo, kad tiriant skandalų sukeltus klausimus „atsiranda tam tikri nenumatyti pašaukimai į STT, ar tai nėra tam tikras politinis žaidimas. Ir kodėl šita informacija iš karto paskleidžiama viešai? Nors aš tai deklaruoju ir nebijau, bet, manau, viską galima padaryti tvarkingai, nes visa tai žemina, ypač politiką, ministrą pirmininką, partijos vadovą, kadangi pirma melaginga informacija, jei vėliau tai įrodoma, vis tiek yra pranašesnė nei pavėluotai pasakyta tiesa. Tad apie tai ir kalbėsimės (su Prezidente). Aš taip pat užduosiu klausimą, kur yra korupcija vyriausybėje? Jei ji matoma iš Prezidentės pusės, tai kodėl man, kaip ministrui, nekeliamas reikalavimas, kad kuo greičiau būtų užkirstas kelias tai blogybei, kad kuo greičiau visą tą blogybę likviduotume, o ne palaikytume. Manau, kad mūsų, kaip mažos atviros valstybės, tikslas yra vietoje kuo greičiau tas blogybes spręsti kartu, vienam kitu pasitikint./.../ Ir jei vertinsime 3–4 paskutinius susitikimus (su Prezidente), jie visi vyko draugiškoje aplinkoje, nebuvo jokių debatų, kad čia kažkas daroma ne taip. Ir tai ir yra sunkiausia, kad tu išvažiavęs atostogauti staiga gauni iš išorės tokią neigiamą informaciją. Aš nekaltinu Prezidentės, bet jei jai tai buvo žinoma, tai kodėl aš to nesužinojau, nežinau“, – apie sukeltų skandalų klausimus ir planus nuversti jį iš pareigų sakė premjeras A. Butkevičius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija