2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Klebonas – rajono Garbės pilietis

Iš kairės: Ramygalos klebonas
g. kan. Edmundas Rinkevičius, rajono
meras Povilas Žagunis ir arkivyskupas
Lionginas Virbalas SJ jau po iškilmių

Šv. Mišiose Ramygalos
Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje

Gimnazijos aktų salė buvo pilnutėlė

12-ąjį rajono Garbės pilietį
g. kan. Edmundą Rinkevičių
sveikina Ramygalos gimnazijos
direktorius Algis Adašiūnas

Naminės duonos kepalą Ramygalos
klebonui įteikia Vadoklių
seniūnas Vytautas Kaupas

„Tautišką giesmę“ gieda
Ramygalos kultūros centro
moterų vokalinis ansamblis „Aušra“

Pianinu skambina gimnazistas
Jokūbas Fedorkinas
Autoriaus nuotraukos

RAMYGALA. Vasario 16-ąją iškilmingai paminėtos 98-osios Lietuvos valstybės atkūrimo metinės. Kartu parapijos klebonui, poetui, medžio drožėjui ir fotomenininkui g. kan. Edmundui Rinkevičiui įteiktos rajono Garbės piliečio regalijos.

Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje 12 valandą šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas ir Panevėžio vyskupijos apaštalinis administratorius Lionginas Virbalas SJ, koncelebravo Ramygalos klebonas g. kan. Edmundas Rinkevičius, Vabalninko klebonas kan. Povilas Miškinis, Paįstrio klebonas g. kan. Pranciškus Benediktas Tamulionis ir Krekenavos klebonas kun. dr. Gediminas Jankūnas. Šv. Mišiose dalyvavo ir būrelis seserų vienuolių. Pamoksle ganytojas pabrėžė, kad minėdami Tėvynės gimtadienį turime prisiminti ir didžiulę visų mūsų atsakomybę jai. Baigiantis šv. Mišioms jis pakvietė sugiedoti „Tautišką giesmę“ – mūsų valstybės himną. Ypač darniai skambėjo bažnyčios choro (vadovas – vargonininkas Mantas Masiokas) dalyvių balsai.

Paskui žmonės rinkosi į gimnazijos aktų salę. 13 valandą prasidėjo iškilmingas Panevėžio rajono savivaldybės posėdis, skirtas Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai paminėti. Jame dalyvavo  rajono vadovai, Tarybos nariai, seniūnai, seniūnaičiai ir bendruomenių pirmininkai, rajono Garbės piliečiai – privataus etnografijos muziejaus Piniavoje savininkas Klementas Sakalauskas ir Paįstrio klebonas g. kan. Pranciškus Benediktas Tamulionis – bei Ramygalos bendruomenės atstovai, Seimo nariai Rasa Juknevičienė ir Domas Petrulis.

G. kan. E. Rinkevičiaus eilėmis apie Tėvynę posėdį pradėjo rajono meras Povilas Žagunis ir visus pasveikino Vasario 16-osios proga. Lietuvos himną atliko Ramygalos kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Aušra“.

Posėdžio dalyvius sveikino arkivyskupas L. Virbalas. Jis sakė, kokią didžiulę atsakomybę turime jausti norėdami išsaugoti nepriklausomą Lietuvą. Pirmiausia patys tėvai turi teisę spręsti, kaip auklėti savo vaikus. Tik tada  savaime ateis supratimas, kad ne kažkas kitas, o mes patys turime stoti ginti savo tėvynę ir atlikti pilietinę pareigą. Ką dabar turime sukaupę gražaus, privalome perduoti ateinančioms kartoms. Meras P. Žagunis arkivyskupui įteikė didžiulį duonos kepalą iš grūdų, išaugintų Panevėžio rajono laukuose. Posėdyje kalbėjo Seimo nariai R. Juknevičienė ir D. Petrulis, rajono Tarybos narys Rimantas Trota.

Pranešimą, skirtą Vasario 16-ajai, skaitė Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų Mažosios Bazilikos rektorius kun. dr. Gediminas Jankūnas. „Neįprasta, kad tokioje šventėje pranešimą skaito dvasininkas. Yra manančių, kad kunigams labiau patinka rėžti kalbas bažnyčiose, o viešąją erdvę palikti „normaliems“ žmonėms ar politikams. Džiaugiuosi, kad darbuodamasis šiame krašte nesusidūriau su tokiu siauru požiūriu“, – kalbą pradėjo jis. Krekenavos klebonas akcentavo valstybės ir Bažnyčios bendradarbiavimą diegiant pamatines vertybes, ant kurių statomos šeimos, bendruomenės, tautos ir valstybės gerovės rūmas, be kurių neįmanoma stipri, morali ir vieninga valstybė. „Sugebėję atkurti, nesustokime“, – kvietė pranešėjas.

Antrasis iškilmingo posėdžio klausimas buvo skirtas rajono Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonijai. Rajono vicemeras, Garbės piliečio vardo suteikimo komisijos pirmininkas Antanas Pocius perskaitė Panevėžio rajono savivaldybės tarybos sprendimą, kuriuo šis garbingas titulas suteikiamas Ramygalos klebonui, poetui, fotomenininkui, medžio drožėjui g. kan. Edmundui Rinkevičiui. Jo kandidatūrą Garbės piliečio vardui gauti pasiūlė Ramygalos gimnazijos, kultūros centro, bibliotekos, Ramygalos miesto, Garuckų kaimo bendruomenės, Panevėžio vyskupijos, Panevėžio–Krekenavos dekanato, Ramygalos parapijos Gyvojo Rožinio, draugijos bažnyčios choro atstovai. Panevėžio rajono Garbės piliečio vardas suteikiamas asmeniui pagerbti už ypatingus nuopelnus, išskirtinį indėlį į Panevėžio rajono mokslo, švietimo, kultūros, sporto, ekonomikos, socialinės plėtros, krašto apsaugos ir kitas sritis, už Panevėžio rajono garsinimą šalyje ir pasaulyje. Klebonui įteiktus visas tokį vardą įrodančias regalijos, salėje kilo plojimų audra.

Tuojau pat pasipylė sveikinimai ir gražiausi linkėjimai 12-ajam rajono Garbės piliečiui. Sveikino įvairių Panevėžio rajono įstaigų, bendruomenių, bažnyčioje veikiančių organizacijų atstovai. Seimo narė R. Juknevičienė dovanojo įrėmintą Minaičiuose (Radviliškio r.) 1949 m. vasario 16 d. priimtos Lietuvos Nepriklausomybės deklaracijos kopiją, o jos kolega D. Petrulis – Lietuvos Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus dovaną – M. K. Čiurlionio paveikslą „Vyčio etiudas“. Augalą alijošių, kaip vaistą nuo daugelio ligų, įteikė Ramygalos kultūros centro direktorė Loreta Kubiliūnienė. „Jūs mums dalijate po kąsnelį šventintos duonos,  mes jums dovanojame jos visą kepalą“, – kalbėjo Vadoklių seniūnas Vytautas Kaupas. Savo broliu „mažyliu“, Ramygalos klebonu, daug pasiekusiu, džiaugėsi dvi jo seserys.

Pasveikinti atvažiavo Užpalių parapijos, kur klebonavo E. Rinkevičius, atstovai. „Būkite mūsų parapijos svečiai, o klebonas ir Garbės pilietis liks mūsų“, – mintyse turėdamas užpalėnus šmaikštavo Ramygalos gimnazijos direktorius Algis Adašiūnas. Nors jo kairė koja buvo subintuota ir pats rėmėsi dviem lazdomis, tačiau sugebėjo įveikti keturias pakopas ir pasveikinti scenoje sėdintį parapijos kleboną. Ramygalos seniūnas Valdas Chirv įvardijo jį kaip itin šviesų žmogų, jautrų dvasinį ganytoją. Ilgų gyvenimo metų, stiprios sveikatos klebonui linkėjo seserys vienuolės kazimierietės, Jotainių žemės ūkio bendrovės ir bendruomenės atstovai. Buvo ir kitų sveikinimų. Nuo plojimų drebėjo salės sienos. Štai kokį kleboną turi Ramygala!

Kukliai apie save kalbėjo pats Ramygalos klebonas g. kan. E. Rinkevičius. Nors augdamas apie save girdėjo ir negerų žodžių, jam neleido patarnauti bažnyčioje, tačiau būdamas labai užsispyręs nutarė save atiduoti tarnauti Dievui. Viską  pasiekė savo darbštumu. Drožinėti iš medžio pradėjo  senokai. Skulptorius Stanislovas Kuzma, pamatęs, kad drožia tik galvas, patarė pabandyti visas figūras. Kas perskaito klebono eiles, klausia, ar jis nebuvęs Sibire (nors ten tikrai nebuvo). Edmundas augo labai patriotiškoje šeimoje. Tėvas verkdavo, prisiminęs Nepriklausomos Lietuvos laikus. Nepraleisdavo jis šv. Mišių, nors ir lankoje laukdavo sausas šienas. „Sulytą Dievulis išdžiovins“, – sakydavo tėvas.

Paskutinis Lietuvos partizanas Antanas Kraujelis, užsukęs į Rinkevičių namus, paimdavo ant rankų mažąjį Edmundėlį. Mama kepdavo duoną partizanams. Kai tėvas galėjo gauti partizanų ryšininkų statusą, pasakė, jog jam nereikia jokio atlyginimo. Išmintingų tėvų, sutiktų protingų žmonių dėka dabar pats g. kan. E. Rinkevičius stengiasi duoti išminties, patarimų, pamokymų žodžius. Baigdamas savo pasakojimą, jis pakvietė į vaišes gimnazijos valgykloje.

Pagerbdami Vasario 16-ąją, visi susikibo delnais ir dainavo dainą „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“. Šventinio renginio metu skambėjo g. kan. E. Rinkevičiaus eilės. Koncertavo Ramygalos kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Aušra“ (vadovė – Karolina Raziūnienė), pianinu grojo gimnazijos moksleiviai Jokūbas Fedorkinas ir Danielė Augulytė (mokytoja – Daiva Valkūnienė).

Gimnazijos koridoriuje veikė klebono fotografijų ir medžio darbų paroda. Jis yra surengęs jų ne vieną ir įvairiose vietose. Taip pat yra kelių poezijos knygučių autorius.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija