2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kauno arkivyskupijoje

Raseinių dekanate

Gavėnios rekolekcijos

Iš kairės: mokytojas Vytautas
Šulskis, muzikos mokytoja Sigita
Grubliauskaitė, Seimo narys Edmundas
Jonyla ir jo žmona Danutė,
mons. Lionginas Vaičiulionis,
kun. Gintautas Jankauskas
ir chirurgas Juozas Mickevičius

ARIOGALA. Vasario 21 dieną Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje vyko Gavėnios rekolekcijos.

Tai – pasirengimas didžiajai šventei – Velykoms, Kristaus Prisikėlimui. Parapijos tikintieji Gavėnią pradėjo Kryžiaus kelio aplankymu bažnyčioje. Rekolekcijas pravesti buvo pakviestas Kauno Šventosios Dvasios parapijos altaristas mons. jubil. Lionginas Vaičiulionis. Jis buvo paskutinis klebonas kun. G. Jankauskui, dirbusiam Kaune, Šv. Juozapo bažnyčioje, vikaru. Svečias klausė išpažinčių, aukojo Sumos šv. Mišias. Jis per Sumą ir Votyvą pasakė homilijas, aiškino, kad Gavėnia – sąžinės valymo metas, kai žmogus turi susitaikyti su savimi, būti jautrus kitiems. Šiuo laikotarpiu susitelkiame rimčiai, atsisakome pasilinksminimų, susikaupiame maldai už save ir artimuosius, gyvus ir mirusiuosius. Gavėnios metu dovanojame save artimiesiems, dažniau būname tyloje, rimtyje, maldoje. Turime susikaupti prieš Kristaus Kryžių, pažinti Kristų kaip dievišką apsireiškimą. Vakarais pripraskime pasimelsti taip, kaip mokė Jėzus Kristus. „Tėve mūsų“ – pati gražiausia malda. Išganytojas paliko kančios ir aukos pavyzdį. Jis moko mus gyventi, kad pamiltume amžinąjį gyvenimą. Išmokime bendrauti su Kristumi. Dievo ir artimo meilė yra labai svarbi. Turime labai gražių šventųjų gyvenimo pavyzdžių, sekime jais. Svarbiausia – laikytis Dievo įsakymų.

Po Votyvos šv. Mišių klebonas kun. G. Jankauskas visiems nuoširdžiai padėkojo už dalyvavimą Gavėnios rekolekcijose. Be to, parapijiečių vardu pasveikino mons. L. Vaičiulionį, švenčiantį 85-ąsias gimimo metines. Parapijiečiai jam sugiedojo „Ilgiausių metų“.

Paskui tikintieji susirinko į Ariogalos parapijos namus. Klebonas kun. G. Jankauskas pristatė gerbiamą svečią mons. L. Vaičiulionį. Sakė, kad šis kunigas per visą nueitą kunigystės kelią pastatė Radviliškio Švč. Mergelės Marijos Gimimo ir Kauno Šventosios Dvasios bažnyčias, dvi klebonijas ir varpinę. Monsinjoras nuoširdžiai papasakojo, kaip sekėsi statant bažnyčias, kitus pastatus, kokių turėjo sunkumų ir pasisekimų, atsakė į klausimus.

Paskui vyko sakralinės poezijos valandėlė. Joje dalyvavo chirurgas Juozas Mickevičius, mokytojas Vytautas Šulskis ir Raseinių meno mokyklos muzikos mokytoja Sigita Grubliauskaitė. Chirurgas J. Mickevičius yra išleidęs sakralinių eilių knygelę „Anksti rytelį“. Iš jos perskaitė eilėraščius „Malda“, „Po Dievo sparnu“, „Einu slidžiuoju likimo ledu“ ir „Išklausyki maldą mūsų“. Mokytojas V. Šulskis skaitė eilėraščius „Šlovė Marijai“, „Viešpatie, nebausk“ ir „Velykos“. Poezijos skaitymai vyko su muzikiniais intarpais. Grojo muzikos mokytoja S. Grubliauskaitė. Chirurgas J. Mickevičius pasakojo, kaip vasario 16-ąją Raseinių kultūros centre buvo apdovanotas „Žemaičio“ nominacija už Raseinių krašto garsinimą švietimo ir meno srityje.

Rekolekcijose dalyvavo Seimo narys Edmundas Jonyla. Jis pasveikino svečią mons. L. Vaičiulionį, padėkojo už prasmingą pamokslą, gražių žodžių pasakė apie kleboną kun. G. Jankauską, daug ir gražiai pasidarbavusį Ariogalos bažnyčiai: sutvarkyta bažnyčios išorė, išdažyta didžioji bažnyčios nava, pastatyti parapijos namai su dviem salėmis. Į vieną tądien ir susirinkta. Šiose salėse vyksta įvairūs parapijos renginiai, du kartus per savaitę žmones susirenka žaisti stalo tenisą. E. Jonyla padėkojo ir už gražią sakralinės poezijos programą, kuri baigta klausantis šventųjų jubiliejinių Gailestingumo metų himno.

Klebonas kun. G. Jankauskas padėkojo visiems susirinkusiems, poetams ir muzikos mokytojai prisiminimui įteikė atvirukų knygelę. Žmonėms labai patiko šis dvasingas Gavėnios renginys.

Vytautas ŠULSKIS

Kun. Gintauto Jankausko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija