2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Rajono valdžia įvertino kleboną, dviratininką ir laisvės kovų dalyvę

Jaunieji šauliai
vasario 16-osios šv. Mišiose

„Auksinės gilės“ laureatai
su rajono vadovais po apdovanojimo.
Antras iš kairės – klebonas
kan. dr. Algis Genutis

ŠILALĖ. Vasario 16-ąją šilališkiai šventė 98-ąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines. Džiugu, kad ši šventė buvo paminėta išradingiau, pakiliau ir nuotaikingiau, nes valstybės atsiradimas – ne gedulas, o džiaugsmo šventė. Žinoma, nepamirštami tie, kurie tą valstybę kūrė, puoselėjo, gynė, už ją žuvo. Todėl renginys prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Jas aukojo klebonas kan. dr. Algis Genutis ir kun. Mindaugas Alekna. Šv. Mišiose dalyvavo rajono savivaldybės vadovai, šauliai, jaunieji šauliai, jų vadovai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovai bei kiti garbūs svečiai. Iškilmingoje aplinkoje šauliai davė priesaiką.

Paskui Šilalės kultūros centre įvyko iškilmingas minėjimas ir „Auksinių gilių“ įteikimo ceremonija. Šventės dalyvius popieriniais tulpių žiedais su Lietuvos vėliavos spalvų juostele puošė S. Dariaus ir S. Girėno progimnazijos, Laukuvos Norberto Vėliaus bei Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijų skautai. Renginį vedė kultūros centro režisierė Loreta Bartkutė. Ji pakvietė pradėti iškilmingą minėjimą, skirtą Valstybės atkūrimo dienai, ir kartu su Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos reprezentaciniu pučiamųjų orkestru sugiedoti Lietuvos valstybės himną. Susirinkusiuosius pasveikino Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas. Jis dėkojo už kuriamą gražų Šilalės kraštą, gimtuosius namus, Lietuvą. Seimo narys Stasys Šedbaras priminė, kokį sunkų kelią įveikė lietuvių tauta dėl Lietuvos valstybės ir jos nepriklausomybės.

Ypač didelio įvertinimo bei pagarbos susilaukė Šilalės klebonas kan. A. Genutis, kurio kandidatūrą daugiau kaip tūkstančiu parašų palaikė Šilalės parapijos tikintieji, įvertindami jo atsidavimą kunigystei. Šeštus metus klebonaujantis Šilalės bažnyčioje kan. A. Genutis rūpinosi bažnyčios apšiltinimu, vidaus atnaujinimo darbais, vargonų suderinimu, bažnyčios išorės remontu, koplytstulpio Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejui atminti pastatymu, šventoriuje palaidotų klebonų kapų sutvarkymu. Klebono iniciatyva parapijos kapinėse atnaujinta kunigų kapavietė, atstatyta Lurdo Dievo Motinos grota. Visa tai – tik maža dalis reikšmingų darbų, nuveiktų Šilalės labui. Apie tai ne kartą rašė ir „XXI amžius“. Kan. A. Genutis dar rūpinasi Tūbinių ir Vaitimėnų bažnyčiomis. Jo nuolatinę paramą ir rūpinimąsi jaučia visi parapijiečiai. Klebonas dėkojo už jam parodytą pagarbą ir pasitikėjimą.

„Auksinės gilės“ ženklelis įteiktas pasaulinę karjerą pradėjusiam dviratininkui iš Kvėdarnos Ramūnui Navardauskui. Pernai sportininkas tapo Lietuvos asmeninių lenktynių čempionu, apgynė lenktynių nugalėtojo titulą Prancūzijoje. Sportininkas įrodė, kad ir iš nedidelio miestelio kilęs žmogus gali pasiekti didžiulių aukštumų. Kadangi dviratininkas šiuo metu intensyviai treniruojasi, „Auksinės gilės“ ženklelį už sūnų atsiėmė jo tėvas Antanas Navardauskas.

Trečiasis „Auksinės gilės“ ženklelis įteiktas laisvės kovų dalyvei Sofijai Survilienei už vertingos kraštotyrinės medžiagos apie partizanus išsaugojimą ir savo gyvenimo pašventimą partizaninių kovų dalyvių atminties įamžinimui. Jos rūpesčiu įamžinta partizanų atmintis paminkluose, pažymėtos žūties vietos. Moteris rūpinasi jų priežiūra, lanko, sodina gėles. 2015 metais Sofija savo lėšomis pastatė paminklą ir įamžino partizanų, žuvusių Pagramančio miške, atminimą. Šiais metais S. Survilienė švenčia 85 metų jubiliejų. Mamos vardu už apdovanojimą padėkojo S. Survilienės sūnus.

Beje, specialūs „Auksinės gilės“ ženkliukai bei piniginė premija buvo pradėti teikti 2008 metais. Šiemet iš gautų 13 pretendentų paraiškų „Auksinės gilės“ įteiktos trims minėtiems nominantams. Jiems dar skirtos 380 eurų piniginės premijos. Iki šiol iš viso Šilalės rajone „Auksine gile“ apdovanoti 34 žmonės.

Juozas STANKŪNAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija