2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Dailininkės atminimas vienija žmones

Kunigai aukoja šv. Mišias (iš kairės):
Tadeuš‘as Matulianec‘as, Šymon‘as
Viklo, Valdemar‘as Ulčukevič‘ius
ir Henrik‘as Naumovič‘ius

A. Krepštul muziejuje – jos darbai

Gėlės prie A. Krepštul kapo

TABARIŠKĖS. Kasmet vasario pabaigoje čia suvažiuoja dailininkės Anos Krepštul bičiuliai, artimieji ir kūrybos mylėtojai. Šie susitikimai neatsitiktiniai – švenčiamas jos gimtadienis: 2007 m. spalio 12 d. į amžinybę pasitraukusi liaudies menininkė A. Krepštul iki šiol vienija žmones. Šiemet vasario 20-ąją jai būtų sukakę 84 metai. Ankstų vasario 19-osios rytą a.a. A. Krepštul bičiuliai, artimieji ir draugai rinkosi Tabariškių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, kurioje kunigai Pabarės Švč. Mergėlės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas Šymon‘as Viklo, Eišiškių Kristaus Žengimo į dangų parapijos klebonas Tadeuš‘as Matulianec‘as, Dūkštų Šv. Onos parapijos klebonas Henrik‘as Naumovičius ir Tabariškių Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas Valdemar‘as Ulčukevič‘ius aukojo šv. Mišias už a. a. A. Krepštul ir mirusius jos šeimos narius. Dėkota Dievui už galimybę pažinoti dailininkę – A. Krepštul buvo apdovanota Dievo ypatingu talentu, kuris padėjo jai kovoti su negalia. „Nepaisydama ištikusios ligos, ji nešė savo kryžių nepalūždama. A. Krepštul gyvenime malda buvo nepaprastai svarbi, nes ji meldėsi už visus bėdos ištiktus žmonės“, – šv. Mišių metu kalbėjo kun. Š. Viklo.

Tabariškių kapinėse susirinkusieji padėjo gėles, uždegė atminimo žvakes ir tyliai meldėsi.

Tabariškių Anos Krepštul muziejuje susirinkusi bendruomenė išklausė Butrimonių A. Krepštul gimnazijos mokinių skaitomus laiškus ir prisiminimų ištraukas, direktorės Teresos Savel pasakojimą apie gimnazijoje veikiantį muziejų, mokinių pastangas puoselėti dailininkės atminimą, organizuojamus dailės konkursus. koncertavo kolektyvas „Bičiuliai iš Galkų kaimo“ (Vilniaus r. Mickūnų sen.).

Dailininkei A. Krepštul atminti skirtame susitikime dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas ir Tabariškių bendruomenės pirmininkas Henrikas Danulevičius, Turgelių seniūnijos seniūnas Voicechas Jurgelevičius, Butrimonių A. Krepštul gimnazijos direktorė Teresa Savel, Baltosios Vokės Elizos Ožeškovos gimnazijos direktorė Miroslava Šostak, Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio gimnazijos direktorė Lucija Jurgelevič, atvykusios kartu su mokiniais, poetė ir režisierė Alina Lassoto, Vilniaus trečiojo amžiaus universiteto nariai, Tabariškių gyventojai, dailininkės šeimos nariai, draugai, bičiuliai ir kūrybos gerbėjai.

Kaip sakė Tabariškių bendruomenės pirmininkas H. Danulevičius, dailininkė A. Krepštul turėjo savyje tiek jėgų, kad kasdien kūrė tai, ką dabar galime čia matyti. „Ji yra mums visiems pavyzdys, kuriuo sekame. Ji paliko mums didžiulį palikimą. Žmogus, palikęs po savęs tokį pėdsaką, iš tikrųjų yra stiprus. Jos vidinė jėga parodė, kad Ana Krepštul nebuvo palaužta ligos. Kam mes čia susitinkame? Mes esame įsipareigoję saugoti jos atminimą. Džiaugiuosi, kad mums pavyko skleisti Anos Krepštul vardą pasauliui“, – kalbėjo H. Danulevič, reikšdamas viltį išleisti A. Krepštul darbų albumą.

A. Krepštul sesuo Danuta Moločko perskaitė eilėraštį, kurį parašė sesers pirmųjų mirties metinių proga. Šviesios kūrybinės asmenybės ir jos darbų dėka Tabariškėse nuo 2008 metų veikia A. Krepštul muziejus, kuriuo rūpinasi dailininkės sesuo D. Moločko. Šalčininkų rajono savivaldybės ir Tabariškių bendruomenės pastangomis čia įrengtos dvi darbų eksponavimo salės, kuriose lankytojai gali pamatyti ne tik paveikslus, siuvinėtus darbus, bet ir jos kambario fragmentus. Dabar į kiekvieną dalininkės darbą žvelgiama su didžiule meile, švelnumu, nostalgija. Kiekvienas spinduliuoja šiluma ir įkvepia kilniems darbams. Dailininkė A. Krepštul, nepaisydama sunkios ligos, dėjo visas pastangas, kad padovanotų žmonėms dalį savęs. Dabar jos kūryba mums yra lyg pilnatvės ir atvirumo simbolis.

Susirinkusieji su nostalgija apžiūrėjo A. Krepštul darbus, dalijosi prisiminimais, džiaugėsi puoselėjamu muziejumi, kuriame vyksta ne tik susitikimai, bet ir dailės plenerai vaikams. Ištikimieji dailininkės bičiuliai pripažino, kad jos kūrybos dėka kaimas yra gyvas. Čia, kaip ir į nedidelį namą kaimo pakraštyje, kuriame gyveno A. Krepštul, traukte traukia žmonės – visi nori pamatyti tuos nepaprastos vidinės šviesos, tikėjimo ir vilties kupinus paveikslus. „Jos nepažinojome, bet mylime“, – tokį spektaklį (režisierė – Alina Lassoto) Butrimonių A. Krepštul gimnazijos jaunimas skyrė globėjos atminimui. Šie žodžiai išreiškia mūsų visų požiūrį į dailininkę ir jos kūrybą – jos nepažinojome, bet mylime.

Inesa Suchocka (salcininkai.lt)

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija