2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Minėjo pirmąjį kleboną, Vasario 16-osios signatarą

Namas Lekėčiuose, kuriame 1906–1909
metais gyveno ir dirbo tuometinis
klebonas, vėliau Vasario 16-osios
Nepriklausomybės Akto signataras
Justinas Staugaitis

LEKĖČIAI. Vasario 16-ąją gausus parapijiečių būrys paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Lekėtiškiams ši diena ypatinga tuo, kad tarp dvidešimties Vasario 16-osios Aktą pasirašiusiųjų signatarų buvo ir pirmasis jų klebonas kun. Justinas Staugaitis, vėliau tapęs Telšių vyskupu. Todėl ir dabartinis klebonas kun. teol. lic. Andrius Kurapka, aukodamas šv. Mišias Šv. Kazimiero bažnyčioje, homilijoje priminė ne tik Vasario 16-osios Akto svarbą, bet ir šio iškilaus kraštiečio gyvenimą, paminėjo, kad šis dokumentas padėjo pamatus kuriant laisvą Tėvynės Lietuvos gyvenimą, o jį pasirašė ir keturi kunigai. Taigi matome, koks čia buvo svarbus dvasininkijos vaidmuo. Kun. A. Kurapka parapijiečiams priminė, kad buvęs jų klebonas A. Staugaitis gimė 1866 m. lapkričio 14 d. Tupikų kaime, Naumiesčio valsčiuje, Šakių apskrityje. Taigi šiemet minėsime 150-ąsias jo gimimo metines. „Nuo pat gimimo Justiną Staugaitį supo tikintys žmonės, todėl jaunuolis labai žavėjosi Bažnyčios gyvenimu“, – sakė kun. A. Kurapka.  

„Trokšdamas kuo daugiau prisidėti prie žmonių gerovės ir Tėvynės, jis pasirinko kunigystę, nes matė, kad tik būdamas kunigu galės daugiausiai pasitarnauti Dievui, žmonėms, Bažnyčiai ir Tėvynei. Didžiulė dovana buvo Lekėčių parapijai, kai į ją 1906 m. spalio 4 d. atvyko pirmasis klebonas kun. Justinas Staugaitis. Jis rūpinosi ne tik dvasiniais žmonių reikalais, bet ypatingai daug pastangų dėjo žmonėms šviesti. Jis įsteigė „Žiburio“ draugijos skyrių, į kurį įsirašė 45 vyrai, raštingumo kursus suaugusiems, įkūrė amatų mokyklą, biblioteką su 340 knygų, skleidė blaivybę. Kunigo Staugaičio iniciatyva Lekėčių kaimas ėmė augti, tapo miesteliu. Turime dėkoti Dievui, kad mūsų parapiją kūręs pirmasis jos klebonas pasėjo vaisius, kurie išlikę iki šiol ir atsispindi šių dienų žmonių gyvenime“. Kun. A. Kurapka sakė, kad meilė žmonėms, didelis troškimas jiems skleisti tikėjimą ir šviesą pirmąjį Lekėčių kleboną atvedė prie Vasario 16-osios Akto. Tiek J. Staugaitis, tiek kiti Nepriklausomybės Akto signatarai paliudijo drąsą ir išmintį, žinodami, kad tik gyvendamas laisvoje valstybėje žmogus gali būti laimingas. Visi signatarai norėjo, kad kuo daugiau būtų laimingesnių žmonių – tada ir Tėvynė, lietuvių tauta klestės. Klebonas užsiminė apie išvakarėse kultūros namuose vykusį renginį „Aš tikrai myliu Lietuvą“. Dainininkas Marijonas Mikutavičius dainoje liudija: „Aš tikrai myliu Lietuvą“, bet kartu ir klausia: „Ar mylit ją Jūs?“ „Ar tikrai mes mylime Lietuvą? – klausė kun. A. Kurapka. – Kaip tai pasitikrinti? Nereikia didžių darbų, nes jie prasideda nuo mažų. Tai liudija Justino Staugaičio gyvenimas, kiti Lietuvą kūrę ir dėl jos laisvės žuvę tautiečiai. Juk meilė Dievui, žmonėms ir Tėvynei yra meilė kiekvienam joje gyvenančiam. Taigi kaip mylime kitus žmones, taip mylime ir Tėvynę. O, pasak Šventojo Rašto, nemylėdamas Dievo, negali mylėti žmogaus, nemylėdamas žmogaus, negali mylėti Dievo“.

Pasibaigus šv. Mišioms, bažnyčioje buvo pasveikinti sausio 13-ąją ir vasario 16-ąją gimusieji parapijiečiai, jiems įteikta gėlių. Be to, dar vyko koncertas.

Zenonas RAKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija