2016 m. balandžio 1 d.    
Nr. 13
(2181)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Svarbiausias dalykas – Dievo meilė, kuri išsilieja ir neturi ribų

Kauno arkivyskupas metropolitas
Lionginas Virbalas SJ
Ramūno Guigos nuotrauka

Pokalbis apie Didįjį Tridienį su Kauno arkivyskupu metropolitu Lionginu VIRBALU SJ.

Didįjį ketvirtadienį išgyvename Paskutinės vakarienės prisiminimą. Tai – Jėzaus dovana, palikta mums, ir mes galime ja naudotis net po 2000 metų kiekvienų šv. Mišių metu. Ką mums svarbu šiandien žinoti apie naudojimąsi šia dovana? Ar mes su teisingomis nuostatomis tai išgyvename?

Didysis ketvirtadienis yra kaip tam tikras branduolys ir koncentratas to, ką išgyvename šiuo laiku. Tai – du dalykai – Jėzus žodžiai: „Imkite ir valgykite jos visi (...) Imkite ir gerkite iš jos visi (...). Tai darykite mano atminimui“ yra kartu įgaliojimas apaštalams tai toliau daryti. Tai – kunigų diena. Rytmetį švenčiame Krizmos šv. Mišias, kuriose kunigai atnaujina savo šventimų pažadus ir įsipareigojimus Kristui bei žmonėms. Šių Mišių metu šventinami aliejai, vėliau visus metus naudojami bažnyčiose.


Prezidentė su Vilniaus krašto vaikais dažė margučius

Prezidentė su lietuvių ir lenkų mokyklų
vaikais edukacinėse dirbtuvėse

Artėjant Šv. Velykoms, Didįjį ketvirtadienį, Vilniaus krašto etnografiniame muziejuje Nemenčinėje buvo tikras priešvelykinis sujudimas. Velykinėse edukacinėse dirbtuvėse susitikti su lietuvių ir lenkų mokyklų vaikais bei krašto bendruomenės atstovais ir dalyvauti edukacinėse velykinėse dirbtuvėse atvyko Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė bei Vilniaus rajono savivaldybės merė Maria Rekst. Kartu su Nemenčinės K. Parčevskio ir Gedimino gimnazijų mokiniais Prezidentė margino velykinius margučius, gamino žvakes iš korių, audė staklėmis bei grožėjosi nuostabiu Vilniaus krašto verbų pynimu. Tradicinius amataus pristatatė tautodailininkės Margarita Čekolis, Agata Granicka, Ivona Karčiauskienė, Liucija Ždanovič.


Procesija nešant miestui Gailestingosios meilės žinią

Didžiojo penktadienio vakarą, po Viešpaties Kančios pamaldų Arkikatedroje ir kitose bažnyčiose, Kauno arkivyskupijos kurijos kvietimu dar prieš 20 valandą prie Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios gausiai rinkosi arkivyskupijos ganytojai, beveik trys dešimtys mieste tarnaujančių I dekanato kunigų, kelių kongregacijų seserys vienuolės, visa Kauno kunigų seminarijos bendruomenė, ypač daug jaunų žmonių, šeimų su vaikais.

Kauno arkivyskupo metropolito Liongino Virbalo pakviesti žmonės su žvakių žiburiais rankose, giesmėmis ėjo Kryžiaus kelio procesiją, 14-oje stočių apmąstydami Viešpaties kančią, melsdami nuodėmių atleidimo sau ir pasauliui, iš naujo išgyvendami, su kokia meile ir gailestingumu kančiai ir mirčiai pasmerktas Jėzus pasilenkia prie abejingumo, priešiškumo, nemeilės žaizdų ir negalių, gydo ir gelbėja savo gyvybės kaina. Šiemetiniai Kryžiaus kelio meditacijų tekstai buvo parengti pagal popiežiaus Pranciškaus meditacijas (vertė sesuo pranciškonė Alma Vabuolaitė, pritaikė kun. Artūras Kazlauskas).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija