2016 m. balandžio 15 d.    
Nr. 15
(2183)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Mažosios vaikų Velykėlės

Grupė Pagramančio vaikų
mažųjų Velykėlių šventėje

Jau tapo tradicija savaitę po Velykų švęsti mažąsias vaikų Velykėles. Nuo seno per šią šventę daugiausiai dėmesio buvo skiriama vaikams, todėl Atvelykis dar kitaip vadinamas vaikų Velykėlėmis. Pirmąjį sekmadienį po Velykų vėl dažomi kiaušiniai, ridenami margučiai, supamasi sūpynėse, krikšto motinos lanko savo krikšto vaikus. Tą dieną kiaušinius dažydavo tik vaikai.

Ir šiemet mažosios Lietuvos kultūros sostinės, Pagramančio, kultūros namuose 1–5 klasių mokiniai, ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikai ir mokytojos, linksmi, kupini džiaugsmingų įspūdžių, nešini savo spalvingais margintais margučiais, dalyvavo Atvelykio šventėje.

Ją papuošė didžiulis velykinis kiaušinis, kurį ruošdamiesi šventei mokiniai išdabino savo pieštais ir margintais piešiniais. Jaunųjų valančiukų būrelio nariai iš anksto paruošė paukštelius, kuriais papuošė Velykų medelį.

Šventėje mokiniai klausėsi tikybos mokytojos pasakojimų apie Šv. Velykų, margučių, Atvelykio šventės prasmę. Vaikai giedojo, dainavo, šoko rateliuose, žaidė žaidimus, minė mįsles, sakė patarles. Jaunieji valančiukai deklamavo eilėraštukus. Daug džiaugsmo, dovanų, knygų, prizų ir siurprizų vaikams atnešė savo kraitelėje Velykų bobutė. Vyko margučių ridenimas, margučių nešimo šaukštais varžybos. Buvo išrinktas toliausiai nuriedėjęs ir stipriausias velykinis margutis.

Sakoma, kad Atvelykis panašus į upelį, kuris ištryškęs iš Velykų šaltinio ima šakotis, kad atgaivintų ir atnaujintų kiekvieną. Velykėlių šventės vaikams suteikė daug džiugios nuotaikos, linksmų bendravimo akimirkų. Velykų bobutė negailėjo margučių, velykinių saldumynų ir apdovanojo visus vaikučius „Naisių vasaros“ išleistomis lietuviškomis vaikiškomis knygelėmis.

Vaikų šokiams vadovavo Pagramančio kultūros namų kultūrinių renginių organizatorė Dinara Jogminienė.

Nuoširdžiai dėkojame šventės rėmėjams: Pagramančio regioninio parko direktoriui Vaidotui Šliogeriui, labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ steigėjams Ramūnui Karbauskiui ir Andriui Mamontovui.

Viktorija Juknaitė, tikybos mokytoja,
Virgina Bartušienė, Pagramančio bibliotekos vyr. biblioteininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija