2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Gaivins Zapyškio šedevrą

Ką sutarė Kauno rajono savivaldybė ir Vilkaviškio vyskupija

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas
ir Vilkaviškio vyskupas Rimantas
Norvila Raudondvario oranžerijoje

Ypatingą istorinę reikšmę turinčią Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią planuojama gaivinti kompleksiškai: bus perstatytas balkonas, restauruotos freskos, įrengta šildymo sistema, suprojektuoti nauji langai, apšvietimas, sutvarkyta teritorija.

Turtą perduos savivaldybei

Apie tai balandžio 11-ąją Raudondvario oranžerijoje diskutavo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir Vilkaviškio vyskupas ordinaras Rimantas Norvila. Susitikime dar dalyvavo Vilkaviškio vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius, architektai Gintaras Prikockis ir Violeta Beigienė, atsakingi Kauno rajono savivaldybės darbuotojai.

Vytauto Didžiojo laikus menanti gotikinė bažnytėlė priklauso palyginti negausiai Zapyškio parapijai, kuri savo jėgomis sutvarkyti šventovės nepajėgia. Vysk. R. Norvila mano, kad būtų logiškiausia pastatą panaudos teise perduoti savivaldybei, kuri imtųsi iniciatyvos gelbėti šį unikalų kultūros paveldą. Vysk. R. Norvila pabrėžė, kad bažnyčia turi tarnauti visai bendruomenei, kartu parašydamas, kad su kulto pastatu būtų elgiamasi atsakingai.


Seimas aptars Konstitucijos pataisą dėl šeimos apibrėžimo

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ketina apsispręsti dėl Konstitucijos pataisos, kuri šeimą apibrėžtų kaip santuoką. Projektą inicijavę Seimo nariai tvirtina, kad valstybė turi remti ir saugoti šeimą, ypač atsižvelgdama į prastėjančią Lietuvos demografinę situaciją, o šeima kildinama iš santuokos, tėvystės ir motinystės. Pataisoms nepritaria vyriausybė, teigdama, kad tokiu atveju kartu gyvenantys nesusituokę asmenys gali patirti diskriminaciją, o pačios pataisos gali prieštarauti Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikai. Pataisos Seime inicijuotos po to, kai Konstitucinis Teismas prieš daugiau nei penkerius metus paskelbė, kad konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos. Daugiau nei penkerius metus Seimo nariams nerūpėjo svarbus šeimos klausimas.


Kaltina dėl Vilniaus bažnyčios kultūros paveldo sunaikinimo

Kaip teigia sostinės prokurorai, atlikę ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto sugadinimo, buvęs romų baronas, ne vienam sostinės naktiniam klubui vadovavęs 47 metų Stepas Visockis kaltinamas sunaikinęs bažnytinį kultūros paveldą. Kartą jau teistam S. Visockiui iškeltą baudžiamąją bylą nagrinėti antradienį pradėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Ugnius Trumpulis. Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Vita Gedvilienė sakė, kad S. Visockiui pateikti kaltinimai dėl turto sugadinimo Vilniaus benediktinių vienuolyno pastate. Dar 2009 metais iš Vilniaus arkivyskupijos, tada vadovaujamos kardinolo Audriaus Juozo Bačkio, išsinuomojęs Šv. Kotrynos bažnyčioje esančias patalpas ir įsirengęs kavinę „Kotrynos vyninė“, neteisėtai atliko remonto darbus ir taip sunaikino XVIII–XIX amžiaus kultūros paveldą.


Mirė žurnalistė ir poetė Marytė Kontrimaitė

Balandžio 16 dieną Vilniuje mirė žurnalistė, poetė ir vertėja Marytė Kontrimaitė. Ji gimė 1947 metų vasario 9 dieną Vilkaičiuose, Plungės rajone. 1949 metais su šeima buvo ištremta į Irkutsko sritį. Į Lietuvą grįžo 1955 metais. 1965–1970 metais studijavo Vilniaus universitete lietuvių kalbą ir literatūrą. 1971–1973 metais stažavosi Jerevano universitete, studijavo armėnų kalbą ir literatūrą. 1974–1980 metais dirbo moksline redaktore Enciklopedijų redakcijoje. 1981–1982 metais – LTV meno laidų redaktore. 1983–1991 metais dirbo laikraščiuose ir žurnaluose „Moksleivis“, „Literatūra ir menas“, „Caritas“, „Dienovidis“. 1983–1996 metais dirbo vertėja pagal sutartis. Nuo 1998 metų buvo Radijo ir televizijos komisijos narė. 1999–2002 metais dirbo Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto patarėja kultūrai ir žiniasklaidai. Nuo 2003 metų buvo mokslinė redaktorė Mokslo ir enciklopedijų leidybos institute. Lietuvos rašytojų sąjungos narė nuo 1983 metų, buvo Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos narė, Lietuvos ir Armėnijos draugijos pirmininkė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija