2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Seserų vienuolių praradimai

Per žemės drebėjimą Ekvadore žuvo keturios jaunos „Motinos židinio“ bendruomenės narės

Per žemės drebėjimą Ekvadore žuvusios
sesuo Klara ir postulantė Jazmina

Šeštadienio vakare apie 19 valandą, Europoje jau naktį, Ekvadorą sudrebino iš tiesų stiprus žemės drebėjimas, siekęs 7,8 laipsnių pagal Richterio skalę. Tuoj pat pasirodė įvairios žinios apie žūtis ir sugriovimus įvairiose šalies vietose. Pirmadienį, balandžio 18 dieną, suskaičiuota apie pustrečio tūkstančio sužeistųjų ir daugiau nei pustrečio šimto žuvusiųjų, galima spėti, jog šie skaičiai dar augs. Kaip ir kitais panašiais atvejais, stengiamasi mobilizuoti kuo daugiau gelbėtojų ir atkasti tuos žmones, kurie liko įstrigę tarp sugriuvusių statinių nuolaužų, gerai žinant, jog kiekviena valanda svarbi. Gelbėtojų komandas siunčia ir kaimyninės šalys. Žemės drebėjimas ypač sukrėtė miestus, kurie yra Ramiojo vandenyno pakrantėje, šalies gilumoje žalos mažiau.


Lenkija švenčia 1050 metų krikšto jubiliejų

Balandžio 14 dieną Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas ir kiti Lietuvos vyskupai dalyvavo Lenkijos Vyskupų Konferencijos iškilmingame plenariniame posėdyje, skirtame 1050 metų Lenkijos krikšto jubiliejui. Lietuvos vyskupų ir visos Lietuvos Katalikų Bažnyčios vardu arkivyskupas G. Grušas sveikino jubiliejų švenčiančią Lenkijos Katalikų Bažnyčią. Pateikiame sveikinimo tekstą.


Jo  Ekscelencijai  Lenkijos Vyskupų Konferencijos Pirmininkui

Poznanės Arkivyskupui Metropolitui Stanisław Gądecki

Jo Ekscelencijai  Lenkijos Primui Gniezno Arkivyskupui

Metropolitui Wojciech Polak

Jūsų Eminencijos kardinolai, Jūsų Ekscelencijos vyskupai, mieli broliai kunigai, vienuoliai ir seserys vienuolės, brangūs broliai ir seserys Kristuje,

Nuoširdžiai sveikiname Jus, švenčiančius Lenkijos Krikšto 1050 metų Jubiliejų. Mums, kaimyninio krašto Lietuvos Katalikų Bažnyčios vyskupams, yra didelė garbė ir džiaugsmas būti kartu su jumis, perduoti Lietuvos katalikų sveikinimą ir drauge švęsti šią didžią tikėjimo šventę.


Nuo terorizmo Afrikoje kenčia mergaitės

Balandžio 15-ąją sukako dveji metai nuo tos dienos, kai Nigerijoje islamistai teroristai iš mokyklos pagrobė 279 mergaites. Keliasdešimčiai vėliau pavyko pasprukti, bet 219 iš jų likimas nežinomas. Pagrobėjai priklauso nepaprastu žiaurumu, masiniais lytiniais prievartavimais, žalojimais ir beprasmėmis skerdynėmis išgarsėjusiai sektai „Boko Haram“, užvaldžiusiai nemažas teritorijas, tad buvo baiminasi, kad mergaites, pagrobimo metu nuo 15 iki 18 metų amžiaus, galėjo ištikti liūdniausias likimas. Šiek tiek vilties grąžino nesenas vaizdo įrašas, kurį perdavė teroristai, derėdamiesi dėl pinigų – ten parodoma apie penkiolika mergaičių ir keletas tėvų jas atpažino.

Nors žmonių žūtys nuo islamistų rankos yra liūdna kasdienybė „Boko Haram“ veikimo zonoje, Chibok mergaičių, kaip jos vadinamos pagal pagrobimo vietovę, atvejis ženkliai palietė ir Nigerijos, ir tarptautinės bendruomenės jautrumą.


Popiežius priminė išmaldos svarbą

Apie 40 tūkst. žmonių dalyvavo balandžio 9-osios, šeštadienio, rytą Šv. Petro aikštėje vykusioje jubiliejinėje bendrojoje audiencijoje. Popiežius Pranciškus kalbėjo apie išmaldą – vieną iš tradicinių gerųjų darbų, kurio nereikėtų užmiršti ypač dabar, kai švenčiame Gailestingumo metus.

„Pareiga duoti išmaldą tokia pat sena kaip Biblija“, – sakė Popiežius, primindamas, kad Šventajame Rašte labai dažnai kalbama apie pareigą sušelpti vargšą, našlę, našlaitį, svetimšalį. „Kartu su įsakymu jiems padėti, duodamas ir labai vertingas nurodymas: „Duok dosniai ir širdyje nesigailėk tai darydamas“ (Įst 15, 10). Tai reiškia, kad išmalda turi būti duodama su džiaugsmu širdyje. Tai neturi mums būti našta, kurios skubotai atsikratome. Dažnai žmonės neduoda išmaldos, teisindamiesi: „Kas gi šis elgeta? Jei duosiu jam pinigų, jis nusipirks vyno ir nusigers“. Bet juk jis geria dėl to, kad nežino kito kelio! Kodėl teisiame vargšą žmogų, kuris prašo monetos stiklui vyno? Popiežius priminė ir Tobijo knygos patarimą: „Kai duodi išmaldą, nenusuk savo veido nė nuo vieno vargšo, ir Dievo veidas nebus nugręžtas nuo tavęs“ (Tob 4, 7–8). „Tai – labai išmintingi žodžiai, padedantys suprasti išmaldos svarbą“, – sakė Popiežius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija