2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Popiežiaus iniciatyva dėl paramos Ukrainai

Ukrainos Rytų Katalikų Bažnyčios didysis
arkivyskupas Sviatoslavas Ševčiukas
ir šalies prezidentas Petro Porošenka

Balandžio 24 dieną Europos bažnyčiose vyks speciali aukų rinkliava

Atsižvelgiant į popiežiaus Pranciškaus kvietimą, kitą sekmadienį Europos katalikų bendruomenėse rengiama aukų rinkliava kenčiančios Ukrainos žmonėms paremti. Apie tą plataus atgarsio susilaukusią iniciatyvą Šventasis Tėvas pranešė po balandžio 3 dieną, Dievo gailestingumo sekmadienį, Šv. Petro aikštėje aukotų šv. Mišių. „Šią dieną, kurią galima laikyti Šventųjų gailestingumo metų širdimi, mano mintys krypsta į visas tas tautas, kurios ypač trokšta susitaikymo ir taikos, – sakė Popiežius. – Būtent turiu galvoje čia, Europoje, išgyvenamą Ukrainos dramą su smurto pasekmėmis“. Jis priminė, kad karinio konflikto apimtose tos šalies rytinėse srityse besitęsiančios kovos pareikalavo tūkstančių civilių gyventojų gyvybių ir milijoninės minios pabėgėlių. Sunkiausiai tai išgyvena seni žmonės ir vaikai. „Dėl to be nuolatinio dėmesio ir maldų, nusprendžiau iškelti humanitarinę iniciatyvą, – kalbėjo Šventasis Tėvas. – Šiuo tikslu balandžio 24 dieną, sekmadienį, visose Europos katalikų bažnyčiose bus pravesta speciali metų rinkliava. Kviečiu tikinčiuosius dosniai prisidėti prie šios iniciatyvos savais įnašais“.


Meilės kalba

Kun. Vytenis Vaškelis

Mylint Dievą, neįmanoma nemylėti artimo ir savęs. Jei kas nors sakytų, kad tarp meilės Dievui ir artimui kartais esti takoskyra, klystų, nes, kai mylintysis savąja būtimi glaudžiasi prie mylimo Viešpaties, tampa perkeistas, tolydžio įgyja vidinės laisvės užtaisą, kuris, malonei veikiant ir atsiradus progai, susprogdina įvairių jo žmogiškų silpnybių bei neryžtingumo užtvaras, ir, Jo akivaizdoje pasvarstęs, stengiasi spontaniškai bei nuoširdžiai patarnauti ypač tiems, kuriems reikia pagalbos. Be abejo, šiame kitiems gera darymo kelyje dažnai ir suklysime, nes dėl tikėjimo pažinimo stokos, valios, charakterio silpnumo ir nenuoramos savimeilės veikimo, priimsime klaidingus sprendimus, nes viską ir visuomet daryti gerai sugeba tik pats Viešpats (Mk 7, 37). Vis dėlto mokysimės iš savo klaidų, ir, pirmenybę teikdami Jo planams, atsiribosime nuo prieraišumo kūriniams, kurie daugiausia kenkia mūsų bendravimui su Dievu...


Ekumeninis kreipimasis dėl migrantų

Popiežiaus Pranciškaus, patriarcho Baltramiejaus ir arkivyskupo Jeronimo deklaracija

Popiežius Pranciškus (centre),
stačiatikių patriarchas Baltramiejus
(kairėje) ir Atėnų bei visos
Graikijos arkivyskupas Jeronimas
(dešinėje) pasirašo bendrą
deklaraciją dėl pabėgėlių

Balandžio 16 dieną apsilankę Graikijai priklausančioje Lesbo saloje, kur yra gausybė į Europą besiveržiančių migrantų, popiežius Pranciškus, patriarchas Baltramiejus ir Atėnų bei visos Graikijos arkivyskupas Jeronimas paskelbė bendrą deklaraciją, kuri yra oficialus apibendrinimas to, ką jie norėjo perduoti įvairiems adresatams: pirmiausia, patiems pabėgėliams, bet kartu ir savo bažnytinėms bendruomenėms bei tarptautinei visuomenei.

„Mes, – rašo trys ganytojai, – susitikome Graikijos Lesbo saloje parodyti savo gilų susirūpinimą dėl tragiškos situacijos daugybės pabėgėlių, migrantų ir prieglobsčio prašytojų, kurie turėjo atvykti į Europą bėgdami nuo konfliktų ir kasdienių grėsmių jų išgyvenimui. Pasaulio nuomonė negali ignoruoti didžiulės humanitarinės krizės, atsiradusios ir pasklidusios dėl prievartos ir ginkluoto konflikto, etninių ir religinių mažumų persekiojimo ir perkėlimo, šeimų išvarymo iš namų, pažeidžiant jų žmogiškąjį orumą ir jų pamatines žmogaus teises bei laisves“, – pareiškiama pirmoje deklaracijos pastraipoje.


Popiežiaus emerito Benedikto XVI  padėka

Popiežius emeritas Benediktas XVI padėkojo už gimtadienio sveikinimus. Bažnyčią valdžiusiam Pranciškaus pirmtakui balandžio 16 dieną sukako 89-eri. Gimtadienio proga popiežiui emeritui buvo padovanotas Franciacorta Filharmonijos orkestro koncertas Vatikane, kuriame su jubiliatu ir kitais šventės svečiais dalyvavo popiežiaus brolis prel. Georgas Ratcingeris (Georg Ratzinger).

Benedikto XVI padėka paskelbta jo vardo fundacijos svetainėje. Primenama, jog balandžio 19-oji viena iš svarbiausių Josepho Ratzingerio (Benedikto XVI) gyvenime. Jis tą dieną prieš 11 metų buvo išrinktas popiežiumi po 2005 m. balandžio 2 d. mirusio šv. Jono Pauliaus II. Benediktas XVI po daugiau kaip septynerių pontifikato metų pasitraukė iš Visuotinės Bažnyčios ganytojo pareigų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija