2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Ekumeninis kreipimasis dėl migrantų

Popiežiaus Pranciškaus, patriarcho Baltramiejaus ir arkivyskupo Jeronimo deklaracija

Popiežius Pranciškus (centre),
stačiatikių patriarchas Baltramiejus
(kairėje) ir Atėnų bei visos
Graikijos arkivyskupas Jeronimas
(dešinėje) pasirašo bendrą
deklaraciją dėl pabėgėlių

Popiežius Pranciškus guodžia
pabėgėlius Lesbo saloje

Balandžio 16 dieną apsilankę Graikijai priklausančioje Lesbo saloje, kur yra gausybė į Europą besiveržiančių migrantų, popiežius Pranciškus, patriarchas Baltramiejus ir Atėnų bei visos Graikijos arkivyskupas Jeronimas paskelbė bendrą deklaraciją, kuri yra oficialus apibendrinimas to, ką jie norėjo perduoti įvairiems adresatams: pirmiausia, patiems pabėgėliams, bet kartu ir savo bažnytinėms bendruomenėms bei tarptautinei visuomenei.

„Mes, – rašo trys ganytojai, – susitikome Graikijos Lesbo saloje parodyti savo gilų susirūpinimą dėl tragiškos situacijos daugybės pabėgėlių, migrantų ir prieglobsčio prašytojų, kurie turėjo atvykti į Europą bėgdami nuo konfliktų ir kasdienių grėsmių jų išgyvenimui. Pasaulio nuomonė negali ignoruoti didžiulės humanitarinės krizės, atsiradusios ir pasklidusios dėl prievartos ir ginkluoto konflikto, etninių ir religinių mažumų persekiojimo ir perkėlimo, šeimų išvarymo iš namų, pažeidžiant jų žmogiškąjį orumą ir jų pamatines žmogaus teises bei laisves“, – pareiškiama pirmoje deklaracijos pastraipoje. Ši žmonijos krizė reikalauja „solidarumo, užuojautos, dosnumo ir betarpiško praktiško resursų panaudojimo. Iš Lesbo mes kviečiame tarptautinę visuomenę drąsiai atsakyti reaguojant į šią didžiulę humanitarinę krizę“ ir į jos atsiradimo priežastis. „Kaip savųjų Bažnyčių lyderiai mes esame vieningi trokšdami taikos ir esame pasirengę padėti išspręsti konfliktus dialogu ir susitaikymu“, – tęsia Baltramiejus, Pranciškus ir Jeronimas, kviesdami politikus siekti, kad pavieniai žmonės ir jų bendruomenės, krikščionys, galėtų likti ir gyventi savo gimtinėje, taikiai ir saugiai kovoti prieš įvairias nusikalstamumo formas, padėti tiems kraštams, kurie pirmieji tiesiogiai atsiliepia į mūsų brolių ir seserų poreikius. „Kartu mes iškilmingai meldžiame karo ir smurto pabaigos Artimuosiuose Rytuose“, – rašo katalikų ir stačiatikių lyderiai, prašydami religinių bendruomenių ir jų pagalbos organizacijų „priimti, padėti ir apsaugoti visų tikėjimų“ pabėgėlius, o valstybes pratęsti laikiną prieglobstį tiems, kuriems jo vis dar reikia.

Atskirai kreipdamiesi į krikščionis, jie primena Viešpaties Jėzaus žodžius, jog būsime teisiami už tai, kaip elgiamės su alkanu, nuogu, kaliniu, svetimšaliu (žr. Mt 25, 35–36, 40). „Mes, paklusdami mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus valiai, tvirtai ir visa širdimi esame pasiryžę sustiprinti savo pastangas siekdami visų krikščionių vienybės“, – deklaracijos pabaigoje rašo Pranciškus, Baltramiejus ir Jeronimas, primindami, jog vienas iš būdų krikščionių susitaikymui yra bendras teisingumo darbas. „Norime padrąsinti ir suteikti viltį ieškantiems prieglobsčio ir visiems tiems, kurie juos priima ir padeda“, – pakartoja ganytojai.

Daugiau apie vizitą Lesbo saloje rašysime kitame „XXI amžiaus“ numeryje.

Vatikano radijas
AP nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija