2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Atidaryta globėjų knygų lentyna

Bronius VERTELKA

Aktorius Gintaras Mikalauskas
ir Lietuvos nacionalinės kultūros
ir meno premijos laureatė
Ramutė Skučaitė prie bibliotekos
Globėjų knygų lentynos

PANEVĖŽYS. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko susitikimas su šios kultūros įstaigos globėjais – kino, teatro ir televizijos aktoriumi, įvairių renginių vedėju Gintaru Mikalausku ir poete, dramaturge, rašytoja, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate Ramute Skučaite. Renginio metu buvo atidaryta bibliotekos Globėjų knygų lentyna ir pristatyta naujausių R. Skučaitės eilėraščių ir autobiografinės prozos miniatiūrų knyga „Nepaslaptis tokia balta“.

Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ metu visos šalies bibliotekos kviečiamos prisijungti prie iniciatyvos „Atrask vaikystės biblioteką“. Ja siekiama parodyti, jog bibliotekos nėra vien knygų skaitymo vieta. Jos pereina į kitą lygmenį ir tampa tarpininkėmis tarp bendruomenės, verslo, nevyriausybinių organizacijų sektoriaus. Šios iniciatyvos metu bibliotekos kvies ir skatins Lietuvoje žinomus ir autoritetą turinčius žmones tapti bibliotekų, kurie ją dar vaikystėje lankė, globėjais. Kartu su bibliotekų darbuotojais jie kurs ir įgyvendins projektus vietos bendruomenėse. Taip siekiama, kad kuo daugiau vietos gyventojų įsitrauktų į įvairias bibliotekos vykdomas veiklas.

G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka jau turėjo savo globėjus mokslo srityje – mokslininkus brolius Dominyką, Kristijoną ir Augustiną Vizbarus. Globėjais kultūros srityje sutiko būti aktorius G. Mikalauskas ir poetė R. Skučaitė, išsaugoję gerus prisiminimus apie Panevėžį. Aktoriaus senelio Antano Mikalausko gyvenimas ir karjera buvo glaudžiai susiję su spirito kombinatu (jau nugriautas). Jis buvo visiškas blaivininkas ir neišgėrė nė lašo spirito: koks ateidavęs į darbą, toks ir iš jo išeidavęs. G. Mikalausko senelių namai tebestovi: vienas – Kanklių, kitas – K. Binkio gatvėje. Prieš keletą metų jis su savo seserimi juose apsilankė ir buvo gražiai sutiktas. Namų išorė jau pakitusi, bet Gintaras juos prisimėna. Aktorius tebesaugo nuotrauką, kurioje – pusantrų metų sesutė ir šiek tiek vyresnis jis pats. Jo tėvo Vytauto Mikalausko vardu pavadinta Panevėžio menų gimnazija.

R. Skučaitė su tėvais persikėlė gyventi į Panevėžį 1938 metais. Tėvas dirbo pradžios mokyklų inspektoriumi, motina mokytojavo. Panevėžyje bėgo Ramutės vaikystės ir pražystančios jaunystės metai. Čia pradėjo eiti į mokyklą, čia perskaitė pirmąją knygą – Danutės Čiurlionytės „Kiškis piškis baltasis bajoras“. Panevėžyje buvo parašytas pirmasis eilėraštis. 17 metų R. Skučaitę vieną ištrėmė į Sibirą, ten išbuvo 7 metus. Namą, kur tėvai nuomojosi butą, ji rado ir po daugelio metų. Atvykus jo savininkė ne tik neleido pasižiūrėti į mansardą nors per langą ar praverti jos duris, bet paprašė išeiti iš kiemo. Jame kažkada R. Skučaitė buvo pakasusi savo dėdės Kazio Skučo, generolo, apdovanojimus. Saugoti juos jis buvo patikėjęs broliui, Ramutės tėvui. Tragiška poetės tėvo Jono Skučo lemtis. Okupavus Lietuvą, jis buvo įkalintas Sibiro lageryje ir ten mirė. Nežinoma vieta, kur ilsisi jo palaikai. Senosiose Panevėžio kapinėse yra jo simbolinis kapas su antkapiniu paminklu.

Aktorius G. Mikalauskas su poete R. Skučaite susipažino 1984 metais. Per daugiau nei 30 draugystės metų jiedu vienas kitą gerai pažino. Aktorius sakė, jog pažintis su poete lėmė ir tai, kad pamėgo poeziją, o naujausių eilėraščių ir autobiografinės prozos miniatiūrų knygą „Nepaslaptis tokia balta“ sakė perskaitęs vienu prisėdimu. Ištraukas iš jos skaitė ir susirinkusiems salėje. Pluoštelį savo kūrybos pateikė ir R. Skučaitė. Apie aktorių G. Mikalauską ji atsiliepė taip: „Juo visur gali pasitikėti, tai – žmogus, kuris neapvilia“.

Renginiui artėjant į pabaigą, visi ėjo į bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyrių. Čia vyko iškilmingas bibliotekos Globėjų knygų lentynos atidarymas. Čia vietą rado ne viena žinomos poetės ir rašytojos R. Skučaitės knyga. Aktorius kvietė skaityti jas. Padėkos žodį čia tarė bibliotekos direktorės pavaduotoja kultūrai Genovaitė Astrauskienė.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija