2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Karitiečių rekolekcijos

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Grupė rekolekcijų dalyvių
su kunigais prie istorinės
Rietavo Šv. arkangelo
Mykolo bažnyčios

Balandžio 16-ąją, šeštadienį, Rietavo parapijos namuose įvyko Telšių vyskupijos „Caritas“ savanorių rekolekcijos. Renginys buvo skirtas Dievo Gailestingumo metams. Siekta labiau atkreipti dėmesį į vargingai gyvenančių žmonių dalią, efektyviau plėsti visapusišką „Caritas“ pagalbą. Rekolekcijose gausiai dalyvavo garbingai karitatyvinei veiklai pasišventę moterys ir vyrai. Jas vedė Telšių vyskupijos Šeimos centro, esančio Klaipėdoje, vadovas, Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčios rezidentas relig. m. mgr. teol. dr. Andrius Vaitkevičius. Po registracijos 10 val. prasidėjo konferencija. Visos dienos programą organizavo šių rekolekcijų vadovas Telšių vyskupijos „Caritas“ direktorius, Rietavo Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Antanas Gutkauskas. Jam talkino jo pavaduotoja Regina Balčiūnienė, „Caritas“ buhalterė Aušra Gadeikienė bei kitos Rietavo karitietės. Nors konferencija su neilgomis kavos pertraukėlėmis tęsėsi apie pusketvirtos valandos, bet ji niekam nepabodo, nes ją vedęs kun. A. Vaitkevičius turėjo, ką pasakyti: sklandus jo pokalbis su konferencijos dalyviais, įvairių užduočių pateikimas, įgytų psichologinių bei religinių žinių gausa, gebėjimas įraukti į konferencijos darbą jos dalyvius visiems labai patiko. Ypač sudomino santykio tarp psichologijos ir dvasinio gyvenimo suvokimas.


Dalins sėklas nemėgstančioms daržus sodinti, o rudenį suruoš derliaus šventę

Dineta Babarskienė

„Norime padėkoti visiems aukojusiems, pasidalijusiems tuo, ką turi, kad šiandien galime daugiau padėti tiems, kam labiausiai reikia. Nuoširdžiai dėkojame visiems geradariams“, – sakė Nijolė Knyzienė, Rudaminos „Caritas“ savanorė. Dar visai neseniai susibūrusios draugėn, šio krašto savanorės pradėjo dirbti. Ką gi jos veikia?

Jaunos moterys tuoj skuba papasakoti, bet labiausiai nori padėkoti visiems geradariams. „Aš ir pati nežinau, kaip čia žingsnelis po žingsnelio pradėjau darbuotis. Labai dėkoju Lazdijų dekanato ir parapijos „Caritas“ skyriaus vadovei Onutei Juodkienei, kuri pakvietė mane, o ir dabar yra tarsi mokytoja, kuriai skambinu vis prašydama patarti, pamokyti. Tai jai ir visoms Lazdijų dekanato ir parapijos „Caritas“ moterims dėkoju už padrąsinimą bei palaikymą. Jų paskatinta ir aš pradėjau kalbinti moteris, kviesti susiburti, o dabar džiaugiamės, kad galime ir mes darbuotis su kitomis savanorėmis“, – sakė N. Knyzienė.


Kai siela atvira Prisikėlimui ir Dievo malonei

Šv. Mišias aukoja kun. teol.
lic. Saulius Kasmauskas
ir Alytaus dekanas
g. kan. Arūnas Užupis

Antrąją Velykų dieną Alytaus Šv. Angelų Sargų parapijos bažnyčioje šv. Mišiomis pradėta dvasinė konferencija apie prisikėlusio Kristaus liudytojus. Mišias aukojo Šv. Kazimiero parapijos rezidentas, Alytaus karinės įgulos kapelionas, teol. lic. kun. Saulius Kasmauskas kartu su Alytaus dekanu ir klebonu g. kan. Arūnu Užupiu.

Dievas priima žmogų tokį, koks jis yra

Įsimintinas buvo kun. S. Kasmausko pamokslas apie mūsų visuomenėje vyraujančias negatyvias nuostatas, kurios per įvairias žiniasklaidos priemones užplūsta, prislegia žmogų, naikina džiaugsmo pajautimą. Reikia dvasinio džiaugsmo, kuris ateina ne per valgius ir ne per gėrimus. „Dievas yra sukūręs žmogų džiaugsmui ir priima tokį, koks jis yra“, – kalbėjo kunigas. Jo įsitikinimu, džiaugsmą suteikia geri darbai. Galbūt ne visada tai sulaukia žmonėms suprantamo atlygio, tačiau nereikėtų dėl to nusivilti, nes Dievas niekuomet nepamiršta geradarių, atlygina jiems savo dvasinėmis dovanomis ir malonėmis.


Viešėjo Basųjų karmelitų ordino generalinis vyresnysis

Balandžio 12–14 dienomis Lietuvoje viešėjo generalinis Basųjų karmelitų ordino vyresnysis tėvas Saverijus Kanistra (Saverio Cannistra) OCD kartu su sekretoriumi tėvu Rafaeliu Vilkovskiu (Rafael Wilkowski) OCD ir tėvu Kazimiežu Moravskiu (Kazimierz Morawski) OCD, iš Baltarusijos atvykęs aptarti Basųjų karmelitų ordino steigimo Lietuvoje klausimų.

Balandžio 13 dieną svečiai kartu su tėvu Valdu Paura OCD lankėsi Vilniuje, Šv. Teresės bažnyčioje ir Dievo Gailestingumo šventovėje. Aušros Vartų koplyčioje aukojo šv. Mišias dalyvaujant pasauliečiams karmelitams. Grįžę į Paštuvą, kartu su seserimis karmelitėmis vakarieniavo ir drauge praleido rekreaciją. Jos metu tėvas Saverijus pasidalijo savo įžvalgomis apie gyvenimą Karmelyje.

Balandžio 14 dienos ryte tėvas Saverijus su kitais svečiais aukojo šv. Mišias Paštuvos Basųjų karmeličių vienuolyno koplyčioje. Po šv. Mišių drauge papusryčiavus ir ispaniškai sugiedojus pagal šv. Jėzaus Teresės žodžius sukurtą giesmę „Keliaukime link Dangaus“, broliai išlydėti į susitikimą su arkivyskupu Lionginu Virbalu SJ.


Atsinaujinimo diena

Velykų laikotarpiu Bažnyčiai pamažu artėjant į jį užbaigiančias Sekmines, katalikų bendruomenė „Gyvieji akmenys“ balandžio 17 d. sekmadienį vėl pakvietė į Atsinaujinimo dieną, jos temą – „Šventoji Dvasia – nužengęs Dievo Gailestingumas“ – susiedami su švenčiamo ypatingojo Gailestingumo jubiliejaus metais. Į „Gyvųjų akmenų“ pakvietimą atsiliepė ne tik kauniečiai – VDU Didžiojoje salėje buvo įvairaus amžiaus žmonių (daug jaunimo) iš pačių įvairiausių Lietuvos vietų. Bendruomenės vadovai Rūta ir Antanas Šalaševičiai renginio pradžioje atkreipė dėmesį, jog Atsinaujinimo dienos tarsi medis jau auga 20 metų; tai – malonė būti drauge ir vieniems kitus drąsinti, kelti aukštyn. Renginys ir šįkart išlaikė tradicinį formatą: surengtos dvi teminės konferencijos bei vėliau vyko pokalbiai darbo grupėse, o dalis laiko skirta maldai – sekmadienio Eucharistijai, Švč. Sakramento adoracijai (per visą renginį vykusiai atskiroje auditorijoje), šlovinimui bei užtarimo maldai su „Gyvaisiais akmenimis“ bei „Gailestingumo versme“. Tarp konferencijų surengta ypatinga malda-meditacija giesme ir žodžiais apmąstant popiežiaus Pranciškaus mokymą apie gailestingumą, susitaikymo malonę (pagal knygą „Dievo vardas – Gailestingumas“).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija