2016 m. gegužės 13 d.    
Nr. 19
(2187)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Paminėjo 100-ąsias buvusio klebono gimimo metines

Kun. Augustinas Pečiulis

SUDARGAS. Balandžio 17 dieną gausus parapijiečių būrys, kuriame buvo nemažai jaunimo, susirinko paminėti 100-ąsias buvusio klebono ir Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios statytojo kun. Augustino Pečiulio gimimo metines. Iškilmingas šv. Mišias aukojo klebonas kun. Zenonas Stepanauskas. Jis apžvelgė kunigo gyvenimą ir tarnystę šioje parapijoje, sakydamas, kad buvusį kleboną prisimenantys parapijiečiai iš tiesų apie jį galėtų daugiau papasakoti. Kun. Augustino Pečiulio gyvenimas ir tarnystė Viešpačiui buvo tarsi ryškus meteoro švystelėjimas Sudargo žemėje. Kunigo pareigos, artimo meilė, darbštumo ir pareigingumo įsikūnijimas – pagrindiniai šio anksti mirusio žmogaus bruožai.

Dieviškai gražia gaida šv. Mišiose nuskambėjo Klaipėdos muzikinio teatro solisto, kilusio iš Sudargo parapijos, Mindaugo Gylio giedamos giesmės.


Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Tituliniai atlaidai Šv. Jurgio bažnyčioje

Atnašos Šv. Jurgio šventėje

KĖDAINIAI. Turime liturginių metų rate antrojo Lietuvos globėjo Šv. Jurgio šventę, kuri atrakina žemę, atidaro tvartų duris, išleidžia gyvulius paskanauti žolės. Balandžio 24 dieną, penktąjį Velykų sekmadienį, Šv. Jurgio bažnyčioje buvo švenčiami tituliniai Šv. Jurgio atlaidai. Jie prasidėjo bažnytine procesija aplink bažnyčią. Aplinkinių kaimų – Medėkšių, Nociūnų, Pelėdnagių, Vilainių – žemdirbiai suvažiavo į Šv. Jurgio šventę. Visuotinėje maldoje melsta šv. Jurgio dangišku užtarimu dangaus malonės dovanų žemdirbiams, kad būtų palaimintas jų kilnus triūsas ir jų auginama kasdienė duona. Melstasi už Tėvynę, karius, šaulius, partizanus, laisvės kovų dalyvius, jaunąją kartą ir šeimas. Žemdirbiai palaiminimui atnašavo grūdus ir pupas, kurie pašventinti bus beriami į žemę. Atnašauta su didele meile iškepta duona ir pyragas, kaip pagrindinis maistas, tarpusavio bendrystės, dalijimosi ir sugyvenimo ryšys. Atnašautas sveikatos simbolis medus. Bendruomenė – tarsi darbštus bitelių avilys, kuriame visi nariai dirba vieningai ir kaupia gėrį, kad paskui jį išdalintų stokojantiems. Prie altoriaus palaiminimui buvo atnašaujami margučiai, kurie Kėdainių krašte seniau buvo vadinami jurgučiais.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Paminėjo kunigo mirties metines

Žaliakalnis. Gegužės 6-osios vakarą Kauno Kristaus Prisikėlimo Bazilikoje buvo aukojamos šv. Mišios už kun. Arvydą Petrą Žygą (1958 06 06–2000 06 29–2011 05 07), minint 5-ąsias jo mirties metines.

Prieš šv. Mišias į kolumbariumą, kuriame jis palaidotas, pasimelsti, uždegti žvakutę atėjo sesės vienuolės, ateitininkai ir visi, kuriems buvo brangus kun. A. P. Žygas. Šv. Mišių liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Kunigų seminarijos rektorius mons. Aurelijus Žukauskas ir parapijos vikaras kun. Virginijus Lenktaitis. Homilijoje vyskupas apžvelgė prasmingą po sunkios ligos prieš penkerius metus Saint Louis (JAV) ligoninėje mirusio kun. A. P. Žygo žemiškojo kelio gyvenimą, pašvęstą Dievui ir žmonėms. Kunigas Arvydas visuomet jautė pašaukimą į dvasinį luomą, jis nuo mažų dienų dalyvavo ateitininkų veikloje, bendravo su seserimis kazimierietėmis. Būdamas 10-ties metų sakė: „Aš tarnausiu Lietuvai“. Kunigas Arvydas išgyveno daug sunkumų, jis negailėjo savęs, darė visiems gera. Netikėta kun. A. Žygo mirtis visų jį pažinojusių žmonių širdyse paliko liūdesį. Šiandien dėkojame jam už tarnystę Dievui, atsidavimą Tėvynei ir prašome Dievo gailestingumo. Jis vertas dangaus karalystės“, – baigė homiliją vysk. K. Kėvalas.


Vilniaus arkivyskupijoje

Ignalinos dekanate

Kunigystės jubiliejus ir bažnyčios Dievo stalo konsekravimas   

Kun. Jonas Kardelis

IGNALINA. Balandžio 11 dieną, pirmadienį, 12 valandą Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje parapijiečiai bei kaimyninių parapijų tikintieji kartu su gausiai susirinkusiais kunigais iš Ignalinos dekanato parapijų ir kitų miestų bei Vilniaus arkivyskupu metropolitu Gintaru Grušu šventė dvigubą šventę – minėjo kun. Jono Kardelio kunigystės 50 metų jubiliejų ir naujojo bažnyčios Dievo stalo konsekravimą bei tabernakulio pašventinimą. Sveikindamas kunigą jubiliatą Vilniaus arkivyskupas G. Grušas perdavė jam ypatingąjį popiežiaus Pranciškaus palaiminimą. Kun. J. Kardeliui Dievo palaimos ir ilgų metų linkėjo daugybė sveikintojų, sutikusių kunigą Joną jo kunigystės kelyje.

Pagal vilnensis.lt
Nuotrauka iš musuparapija.lt


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija